Νοέμβριος 2009:  O Πανελλήνιος σύλλογος ατόμων με HIV «Θετική Φωνή», παρουσίασε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στο χώρο εκδηλώσεων του καταστήματος Public στο Σύνταγμα, την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας στον τομέα του HIV/AIDS.Κεντρικός σχολιαστής ήταν ο συντάκτης της έκθεσης «Euro HIV Index 2009», Dr. Arne Björnberg, ο οποίος ανέφερε, αναλύοντας τα δεδομένα, ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση στην Ε.Ε. σε ότι αφορά την  πολιτική της για το HIV. Μάλιστα, η χώρα μας έλαβε τη χαμηλότερη βαθμολογία για τα προγράμματα πρόληψης, το βασικότερο σημείο χάραξης πολιτικής κατά του HIV.

Όλη την παρουσίαση του Dr. Arne Björnberg μπορείτε να τη βρείτε στα Ελληνικά στο:

http://tinyurl.com/EuroHIV

 

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Δρ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης, (Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης-Αντιμετώπισης του AIDS) ανέφερε ότι «υπάρχει μεγάλος αριθμός αδιάγνωστων ατόμων με HIV στην Ελλάδα, που αποτελούν την κύρια πηγή μετάδοσης του ιού». Υπολογίζεται από την Κομισιόν ότι το 30% των οροθετικών στη Δυτική Ευρώπη δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού, ενώ στην Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των αδιάγνωστων ατόμων με HIV πλησιάζει τις 4.000. Σύμφωνα με τον κ. Π. Γαργαλιάνο, «η Ελλάδα έχει ένα πολύ οργανωμένο σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης των ασθενών, αλλά το σημείο στο οποίο χωλαίνει, είναι το θέμα των στρατηγικών πρόληψης».  Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «η πιο πρόσφατη συντονισμένη καμπάνια ενημέρωσης από την Ελληνική Πολιτεία για την προφύλαξη από τη μετάδοση του ιού και τη σημασία χρήσης του προφυλακτικού, έγινε την προηγούμενη δεκαετία».

 

Τόσο από τα μέλη της «Θετικής Φωνής» αλλά και άλλων ΜΚΟ, αναφέρθηκε το γεγονός ότι το 1ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το AIDS που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας μόλις το 2008, δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη και ότι δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία από τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς για την εφαρμογή του.

 

Ο Πρόεδρος της «Θετικής Φωνής» κ. Νίκος Δέδες επεσήμανε ότι οι Μονάδες Λοιμώξεων που παρακολουθούν άτομα με HIV, εμφανίζουν σημεία κόπωσης υπό το βάρος των συνεχόμενων νέων κρουσμάτων. Ειδικά μετά τον καταιγισμό νέων διαγνώσεων το 2008 (651 νέα κρούσματα δηλ. +26% σε σχέση με το 2007) η κατάσταση έγινε ακόμα πιο δύσκολη για γιατρούς, νοσηλευτές αλλά και για τους ίδιους τους ασθενείς. O ίδιος τόνισε επίσης ότι επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων στο χώρο της υγείας, αρνούνται πολλές φορές να περιθάλψουν άτομα με HIV υπό τον φόβο της μετάδοσης του ιού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναρωτήθηκε για την χρησιμότητα της παρουσίας εκπροσώπων της Εκκλησίας στο Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ και ζήτησε την αναθεώρηση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος διορισμού τους. Μετά τις ενστάσεις του κ. Π. Γαργαλιάνου σχετικά με τον τρόπο που έγινε η έρευνα «Euro HIV Index 2009», ο κ. Ν. Δέδες, πρόσθεσε: « Η Θετική Φωνή αναγνωρίζει ότι πιθανόν στη μεθοδολογία και τα στοιχεία της έρευνας ‘Euro HIV Index 2009’ που παρουσιάστηκαν από τον κ. Bjοrnberg να υπάρχει ένα έλλειμμα, το οποίο όμως δεσμευόμαστε να καλύψουμε με περαιτέρω ενημέρωση και περισσότερα στοιχεία. Παρόλα αυτά η κατάσταση που ισχύει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, αντικατοπτρίζεταιι πλήρως από το αποτέλεσμα της εν λόγω έρευνας. Άλλες σφυγμομετρήσεις, όπως το Ευροβαρόμετρο, καταγράφουν παρόμοια στοιχεία, π.χ. στην ερώτηση του Ευροβαρόμετρου το 2006 ‘αν θα χρησιμοποιούσατε την ίδια τουαλέτα με έναν οροθετικό’ , η Ελλάδα κατέλαβε και πάλι την τελευταία θέση, απαντώντας αρνητικά σε μεγάλη πλειοψηφία».

Ο Πρόεδρος της ΜΚΟ «Praksis» κ. Τζανέτος Αντύπας, αναφερόμενος σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις και αγκυλώσεις που δυσχεραίνουν ακόμη και τις προσπάθειες ενημέρωσης που καταβάλει η Κοινωνία των Πολιτών, επεσήμανε ενδεικτικά ότι «πέρυσι κατά τη διάρκεια εκστρατείας πρόληψης κατά του HIV, η Εφορία Αρχαιοτήτων αρνήθηκε να παραχωρήσει άδεια για την διενέργεια εκδηλώσεων και διανομή προφυλακτικών στον περιβάλλοντα χώρο  της Καπνικαρέας, με τη δικαιολογία της προσβολής της ιερότητος του χώρου!»

 

Τέλος, ο δικηγόρος κ. Χάρης Τ.  Πολίτης αναφέρθηκε σε περιπτώσεις διακρίσεων σε εργαζομένους λόγω της οροθετικότητάς τους και την ύπαρξη νομοθετικού κενού στις περιπτώσεις αυτές. Ανέφερε χαρακτηριστικές περιπτώσεις απολύσεων με μόνη αιτία ότι οι εργαζόμενοι είχαν HIV. Τόνισε ακόμη ότι «η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών στην πράξη είναι ‘ακριβή υπόθεση’, απαιτείται δηλαδή μεγάλο οικονομικό κόστος, αλλά και οργάνωση από πλευράς της Πολιτείας, κάτι δύσκολο σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας. Πιστεύουμε ότι η νέα πολιτική ηγεσία θα επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα προστασίας των ατόμων με HIV, ιδίως των ανασφάλιστων, των μεταναστών και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, κάτι που θα συμβάλει στην προστασία των δικαιωμάτων τους και γενικά στην προστασία της δημόσιας υγείας».

#########