Όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, από το χρώμα των ματιών, των μαλλιών, το ύψος, το σχήμα του προσώπου και σώματος, μέχρι και το πώς από ένα κύτταρο σχηματίζεται ένας ολόκληρος οργανισμός είναι κωδικοποιημένα στο ανθρώπινο γενετικό υλικό, το DNA. Συγκεκριμένα τμήματα του DNA, που ονομάζονται γονίδιαείναι οι φορείς των γενετικών πληροφοριών όχι μόνο με την έννοια της διαμόρφωσης και μεταβίβασης ανθρώπινων χαρακτηριστικών από γενιά σε γενιά, αλλά και της διαφοροποίησης και εξειδίκευσης του κάθε κυττάρου για την εκτέλεση των ιδιαίτερων λειτουργιών του.

Το ανθρώπινο DNA μεταλλάσσεται κατά τη διάρκεια φυσιολογικών διαδικασιών, όπως η κυτταρική διαίρεση ή σαν αντίδραση σε περιβαλλοντολογικές καταστάσεις, όπως έκθεση σε τοξίνες, σε ραδιενέργεια, στη διατροφή και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Παρά το γεγονός ότι πολλές μεταλλάξεις δεν έχουν κάποια αρνητική επίδραση στον οργανισμό, πολλές φορές, μπορεί να προξενήσουν από μόνες τους ή συνεργιστικά με άλλους παράγοντες ανθρώπινες ασθένειες.

 


Η εμφάνιση ασθένειας δεν εξαρτάται μόνο από τη γενετική προδιάθεση αλλά και από τις περιβαλλοντολογικές επιδράσεις και τον τρόπο ζωής του ατόμου. Στην εποχή της Προληπτικής Ιατρικής, η γνώση της προδιάθεσης είναι απόλυτα αναγκαία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να παρθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και να γίνουν οι κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις και παρεμβάσεις, στο άμεσο περιβάλλον και στον τρόπο ζωής. Έτσι θα αποφευχθεί ή θα καθυστερήσει σημαντικά η άφιξη της ασθένειας, προσφέροντας μας βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗΣ


Ηεταιρία Geno-Type Biotechnologyείναι η πρώτη στην Ελλάδα πουέχει αναπτύξει εξετάσεις [DNA] Προγνωστικής Γονιδιωματικής, οι οποίες σας βοηθούν να αποκτήσετε γνώση για τυχόν προδιαθέσεις σε συχνές και σοβαρές νοσηρές καταστάσεις και νοσήματα
Οι εξετάσεις αυτές προσδιορίζουν την γενετική προδιάθεση του οργανισμού σας, για συγκεκριμένες ασθένειες, έτσι ώστε να γίνουν οι κατάλληλες, ειδικές ή γενικές, διατροφικές και περιβαλλοντολογικές παρεμβάσεις και επιλογές του τρόπου ζωής που θα κριθούν απαραίτητες για την πρόληψη, καθώς και το ενδεικνυόμενο για την περίπτωση ατομικό πρόγραμμα παρακολούθησης και πρώιμηςδιάγνωσης, που θα κριθεί απαραίτητο για την αποφυγή των ασθενειών αυτών.
Οι εξετάσεις DNA παρέχουν την βάση για την καθιέρωση μιας πορείας για βελτιωμένη και μακροπρόθεσμη υγεία και ποιότητα ζωής.


Εξετάσεις
Προγνωστικής Γονιδιωματικήςείναι διαθέσιμες για:

Υγεία της Καρδιάς (Καρδιαγγειακά νοσήματα)
Υγεία των Οστών (Οστεοπόρωση)
Αντίσταση στην Ινσουλίνη (Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2)
Θρόμβωση / Εμβολή – Αιμοχρωμάτωση
Φλεγμονώδεις Ασθένειες (Ρευματολογικές παθήσεις, ’σθμα, Αλλεργίες κτλ)
Ικανότητα Αντιοξείδωσης – Αποτοξίνωσης
Παχυσαρκία
Υπέρταση (Ευαισθησία στο αλάτι)
Καρκίνος Παχέος Εντέρου / Μαστού / Προστάτη
Νόσος του Alzheimer
Αθλητικές Επιδόσεις (Αθλήματα Αντοχής / Δύναμης / Πρωταθλητισμός)

Συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους

Τι είναι οι εξετάσεις Προγνωστικής Γονιδιωματικής?


Είναι η χρήση γενετικών εξετάσεων σε ένα ασυμπτωματικό και όχι μόνο, άτομο για την πρόβλεψη του μελλοντικού κινδύνου να νοσήσει από κάποια ασθένεια. Η βάση αυτών των εξετάσεων είναι ο έγκαιρος εντοπισμός ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο για κάποια συγκεκριμένη πάθηση και η μείωση της σχετιζόμενης με αυτή νοσηρότητας και θνησιμότητας, μέσω ενός εξατομικευμένου ελέγχου, παρακολούθησης και εφαρμογής κατάλληλων προληπτικών μέτρων, που αφορούν είτε τον τρόπο ζωής του ατόμου, είτε θεραπευτικές παρεμβάσεις.
Στην εποχή της Προληπτικής Ιατρικής, η γνώση της προδιάθεσης είναι απόλυτα αναγκαία ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και να γίνουν οι κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις και παρεμβάσεις, με σκοπό την αποτροπή της ασθένειας ή την καθυστέρηση της εμφάνισής της.



Πώς γίνεται η λήψη του δείγματος για την γονιδιακή ανάλυση DNA? Πόσο διαρκεί?


H λήψη του δείγματος DNA γίνεται με τρόπο ανώδυνο και αναίμακτο, παίρνοντας κύτταρα από το εσωτερικό της παρειάς (μάγουλο) με ειδικό αποστειρωμένο στυλεό – μπατονέττα. Η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από ένα λεπτό και μπορεί να γίνει και από τον ίδιο τον εξεταζόμενο αν ακολουθήσει προσεκτικά τις οδηγίες λήψης. Εντός 10 εργάσιμων ημερών το εργαστήριο έχει διαθέσιμα τα αποτελέσματα. Η εχεμύθεια ως προς τα προσωπικά δεδομένα τηρείται για όποιον το επιθυμεί.

Χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία?


Συνιστάται η μη κατανάλωση φαγητού, καφέ ή τσαγιού, 1 ώρα πριν από την λήψη του δείγματος. Επίσης σημαντική είναι η αποχή από το κάπνισμα [το οποίο είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία γενικά] τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την δειγματοληψία.


Η εξέταση γίνεται εφ’ άπαξ ή πρέπει να την επαναλάβω?


Η εξέταση αυτή γίνεται εφ’ άπαξ, δεν επαναλαμβάνεται, καθώς τα γονίδιά μας δεν αλλάζουν, γι’ αυτό και η μέθοδος είναι απόλυτα αξιόπιστη. Όμως είναι σχεδόν σίγουρο, ότι στο μέλλον συνεχώς θα προστίθενται νέα προς έλεγχο γονίδια, τα οποία θα μπορούμε να εξετάσουμε, για να έχουμε μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη εικόνα της λειτουργίας του οργανισμού μας στους τομείς που αυτά θα αναφέρονται.


Πρέπει να γνωρίζει κανείς τα γονίδια του για να προσέχει την υγεία του;


Φυσικά και οι συμβουλές ως προς τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και ιδιαίτερα την τακτική προσέλευση στο γιατρό για προσυμπτωματικό έλεγχο μπορούν και οφείλουν να εφαρμόζονται από όλους, ανεξαρτήτως γενετικού προφίλ. Πόσοι όμως έχουν την αυτοπειθαρχία να το κάνουν αυτό; Για κάποιον που ανήκει σε αυτή την κατηγορία, μπορεί η γονιδιακή πληροφορία να μην έχει αξία ίδια με αυτή που θα έχει για κάποιον εντελώς «απείθαρχο» στα θέματα πρόληψης.

Μπορεί η γνώση να είναι ανεπιθύμητη;


Ο έλεγχος αυτός, αν δείξει θετικό αποτέλεσμα για την ύπαρξη προδιάθεσης, ιδανικά θα αποτελέσει την απαρχή για αγωνιστική στάση του εξεταζόμενου ανθρώπου προς την αντιρρόπηση της προδιάθεσής του και όχι για μια μοιρολατρική στάση που θα τον οδηγήσει σε κατάθλιψη.
Έτσι, η γνώση είναι πάντα επιθυμητή, εφόσον παράλληλα με τον έλεγχο, προσφερθεί στον ενδιαφερόμενο η απαραίτητη επιμόρφωση για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πληροφοριών που θα αποκτήσει για το μέλλον του και εφόσον δεν του δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις, είτε πριν είτε μετά την εξέταση.


Δεν είναι αποδεδειγμένο ότι όποιος έχει τη γονιδιακή προδιάθεση αργά ή γρήγορα θα νοσήσει!


Πολλές νοσηρές καταστάσεις, μεταξύ των οποίων και οι περισσότερες από αυτές που ελέγχονται, καθορίζονται και κρίνονται από τη συνδυαστική δράση μεμονωμένα γονιδιακών παραγόντων, μεμονωμένα περιβαλλοντικών παραγόντων και παραγόντων που αφορούν αρχικά τα γονίδια αλλά μπορούν να τροποποιηθούν από το περιβάλλον, ιδίως σε μικρότερη ηλικία. Ο προσδιορισμός του γονιδιακού προφίλ είναι μια πιθανολογική πληροφορία, η οποία από μόνη της δεν έχει καμία πρακτική αξία, όμως γίνεται πολύτιμο εργαλείο σε όποιον προτίθεται να την χρησιμοποιήσει με το σωστό τρόπο.

#########