Ο όρος γιόγκα χρησιμοποιείται  για να καλύψει ένα ευρύ φάσμα τεχνικών που προσεγγίζουν πολύπλευρα το άτομο. Υπάρχουν διάφορα συστήματα γιόγκα που εστιάζουν μεμονωμένα σε συγκεκριμένα επίπεδα της ανθρώπινης ύπαρξης κι άλλα που έχουν μία ολιστική αντιμετώπιση. Ο κοινός στόχος είναι η επίτευξη μίας υγιούς και ολοκληρωμένης ζωής.
Οι σχολές γιόγκα που παρουσιάζουν ένα συνδυασμό τεχνικών οι οποίες αποσκοπούν στην εξισορρόπηση όλων των λειτουργιών του οργανισμού ως ενιαίο σύνολο, διδάσκουν σωματικές και αναπνευστικές ασκήσεις, καθώς και τεχνικές χαλάρωσης και νοητικής συγκέντρωσης.

Μέσω της συντονισμένης δράσης σε σωματικό, νοητικό και πνευματικό επίπεδο επιχειρείται η εναρμόνιση των ψυχοσωματικών διαδικασιών, με άμεσα θετικά αποτελέσματα στην υγεία του ανθρώπου.
Η άσκηση στη γιόγκα συνιστάται από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, ως συμπληρωματική αγωγή ήπιας δράσης για διάφορες παθήσεις κυρίως του μυοσκελετικού συστήματος. Οι αρθρώσεις γίνονται σταδιακά πιο εύκαμπτες, τα άλατα διαλύονται, οι μυϊκοί πόνοι ανακουφίζονται, η στάση του σώματος βελτιώνεται, το σώμα γίνεται πιο ευλύγιστο και υγιές. Παράλληλα συνιστώνται τεχνικές εσωτερικού καθαρισμού με τη χρήση αλατόνερου (σε συγκέντρωση φυσιολογικού ορού), οι οποίες στοχεύουν αφενός στο μηχανικό καθαρισμό του παχέος εντέρου από υπολείμματα τροφών και τοξίνες κι αφετέρου στον καθαρισμό του αίματος, μέσω οσμωτικών διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα στον γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτές οι τεχνικές συστήνονται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και για γενικότερη αποτοξίνωση του οργανισμού.
Ένα διαφορετικό επίπεδο εφαρμογής των τεχνικών της γιόγκα είναι αυτές που συστήνονται σε εγκύους προκειμένου να υποστηριχτεί η ψυχοσωματική κατάσταση της γυναίκας κατά την περίοδο της κύησης και να διευκολυνθεί ο τοκετός ( με ασκήσεις που γυμνάζουν ιδιαίτερα τους μύες της πυέλου). Όλο και περισσότεροι γυναικολόγοι στις μέρες μας προτείνουν στις εγκύους να παρακολουθούν κάποια τάξη γιόγκα κατά την περίοδο της κύησης (μετά τον τρίτο μήνα).
Το πιο άμεσο επίτευγμα της γιόγκα είναι η σωματική ευεξία, και η νοητική αποφόρτιση. Οι λειτουργίες του ενδοκρινικού συστήματος εναρμονίζονται, το άγχος και η νοητική κούραση μειώνονται. Έτσι τίθενται οι βάσεις για έναν ισορροπημένο νου που έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει το πλήρες δυναμικό του (Νους υγιής εν σώματι υγιει). Ο άνθρωπος αποκτά όρεξη για τη ζωή, την απαιτούμενη διαύγεια να θέτει ρεαλιστικούς στόχους, οι οποίοι είναι σε συμφωνία με τις εσωτερικές του τάσεις, καθώς και την ενέργεια που χρειάζεται για να τους πραγματοποιήσει. Στον ασκούμενο στη γιόγκα δίνεται η ευκαιρία να λάβει ενεργό ρόλο στην αποκατάσταση και διατήρηση της ψυχοσωματικής του υγείας και ν’ αρχίσει ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης (γνώθι σεαυτόν) που θα του αποκαλύψει το κρυμμένο του δυναμικό, το οποίο θα μπορέσει να αναπτύξει και να διευρύνει.

 

 

 

Έλλη Καραμόσχου
Πτυχιούχος ιατρικής βιοχημείας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Ομοιοπαθητικός, μέλος του συλλόγου Ομοιοπαθητικών Ελλάδος.
Τον Οκτώβρη του 2008 ίδρυσε και έκτοτε διευθύνει το Κέντρο Ολιστικής στο Χολαργό, όπου και ασκεί την ομοιοπαθητική.
Στο παρελθόν είχε εργαστεί με τον ολιστικό ιατρό και γυναικολόγο Ευάγγελο Γκικόντες, στο ιατρείο του «Διαγνωστική έρευνα»,
με το οποίο εξακολουθεί να συνεργάζεται.Ασχολείται σε βάθος με τη γιόγκα από το 1998.
Από νωρίς έχει έρθει σε επαφή με διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις που αποσκοπούν στην ψυχοσωματική εξισορρόπηση του οργανισμού. Ενδιαφέρεται για τη συνδυασμένη δράση έγκυρων θεραπευτικών μεθόδων.
www.holistictherapies.gr.


#########