Τα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι) συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, ιδιαίτερα στην περίπτωση του πυρετού και των ιώσεων. Η ιδιότητά αυτή οφείλεται τόσο στην υψηλή περιεκτικότητα του γάλακτος στο αμινοξύ τρυπτοφάνη, όσο και στα προβιοτικά που περιέχει το γιαούρτι. Η τρυπτοφάνη αυξάνει την έκκριση της ορμόνης μελατονίνης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την παραγωγή των λεμφοκυττάρων τύπου Τ, τα οποία αποτελούν το βασικό πυλώνα της αμυντικής ικανότητας του ανοσοποιητικού συστήματος . Επιπλέον, τα προβιοτικά του γιαουρτιού (λακτοβάκιλλοι) αυξάνουν την παραγωγή πρωτεϊνών του ανοσοποιητικού (ιντερφερόνες και ιντερλευκίνες), οι οποίες ενεργοποιούν τα κύτταρα του αμυντικού συστήματος που με τη σειρά τους εξουδετερώνουν τα κύτταρα που έχουν προσβληθεί από ιούς και αδρανοποιούν παθογόνους οργανισμούς. Συνεπώς, η καθημερινή κατανάλωση 2 μερίδων  γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά (1 μερίδα = 1 ποτήρι γάλα = 1 κεσεδάκι γιαούρτι), όχι μόνο προλαμβάνουν την οστεοπόρωση αλλά ενισχύουν και την άμυνα του οργανισμού.


Μιχάλης Μακρυλλός
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Παλαιό Φάληρο

#########