Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ξεφύγαμε εντελώς από τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και αυτό έφερε αλλαγές στην διατροφή που σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης, την μόλυνση της ατμόσφαιρας, την αυξημένη κατανάλωση του αλκοόλ (ειδικά σε συνδυασμό με το κάπνισμα) οδήγησαν σε αύξηση της αλλεργικής ρινίτιδας και των προβλημάτων που αφορούν στον λάρυγγα. Αυτό είχε ως επακόλουθο να αυξηθούν προβλήματα όπως οι πολύποδες στη μύτη, οι ιγμορίτιδες καθώς επίσης καλοήθη και κακοήθη προβλήματα του λάρυγγα.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, διεξήχθη το «2o Διεθνές Σεμινάριο Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Ρινός – Λάρυγγος», στο Ερευνητικό-Πειραματικό Κέντρο ΕLPΕΝ, στις 31/5-2/6/2018, υπό την αιγίδα της Επιστημονικής Ένωσης και του Επιστημονικού Συμβουλίου Ιατρών του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και με συμμετοχή διακεκριμένων ξένων ομιλητών, όπως ο κ. Alkis Psaltis, Associate Professor-Head of Department of Otolaryngology Head and Neck Surgery at the Queen Elizabeth Hospital in Adelaide, Australia & Associate Professor at the University of Adelaide in South Australia, ο κ. Yakubu Karagama, Consultant Laryngologist at the Manchester University Hospital, Department of Otolaryngology, και ο κ. Mark G. Watson, Consultant Laryngologist at the Doncaster Royal Infirmary of United Kingdom.

Επιστημονικά υπεύθυνη της διοργάνωσης του σεμιναρίου ήταν η κυρία Ανατολή Παταρίδου, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος και συνεργάτιδα των νοσοκομείων ΥΓΕΙΑ – ΜΗΤΕΡΑ. Η ίδια τονίζει πως κύριος στόχος, λοιπόν, του σεμιναρίου, ήταν η εκπαίδευση νέων γιατρών από όλον τον κόσμο στις μοντέρνες ενδοσκοπικές τεχνικές που αφορούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων, καθώς επίσης και των προβλημάτων που αφορούν στον λάρυγγα, ο οποίος και επετεύχθη στον απόλυτο βαθμό.

Στο workshop παρουσιάστηκαν οι τελευταίες μοντέρνες τεχνικές που αφορούν την ενδοσκοπική χειρουργική με τη χρήση νευροπλοήγησης και ενδοσκοπικών εργαλείων. Επίσης στα πλαίσια της ενδοσκοπικής χειρουργικής του λάρυγγα παρουσιάστηκαν, από έμπειρους ξένους ομιλητές, νέες μορφές Laser και τεχνικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του λάρυγγα.

Η ενδοσκοπική χειρουργική παρέχει το σημαντικότατο πλεονέκτημα της άμεσης επαναφοράς του ασθενή στις δραστηριότητές του με την ελάχιστη δυνατή μετεγχειρητική ταλαιπωρία, λόγω της χρήσης κάμερας με μεγάλη ακρίβεια στους χειρισμούς, τη μεγέθυνση, τον φωτισμό και την χρήση νευροπλοήγησης (navigation).  Επίσης, η χρήση Laser αποτελεί έναν τρόπο ατραυματικό για τον ευαίσθητο βλεννογόνο των φωνητικών χορδών. Όπως τόνισε ο διευθυντής του εργαστηρίου κ. Α.Ε.Παπαλόης, το Ερευνητικό – Πειραματικό Κέντρο της ELPEN, στήριξε ένα ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου επιστημονικό / εκπαιδευτικό σεμινάριο που έδωσε την ευκαιρία σε νέους και ώριμους ιατρούς, να ασκηθούν σε νέες τεχνολογίες με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες

#########