Όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια την οστεοαρθρίτιδα ισχίου, μία νόσο που χαρακτηρίζεται από την εκφυλιστική πορεία καταστροφής της άρθρωσης. Πρόκειται για μία από τις μορφές που προκαλούν τη μεγαλύτερη αναπηρία, καθώς η συγκεκριμένη άρθρωση δέχεται μεγάλα φορτία και έχει υψηλή απόδοση. Για το θέμα μιλά ο φυσικοθεραπευτής- χειροθεραπευτής Γεώργιος Κακαβάς: «Η άρθρωση αποτελείται από δυο μέρη, την κεφαλή του μηριαίου, που καλύπτεται από αρθρικό χόνδρο και την κοτύλη. Το ισχίο είναι μια άρθρωση με μεγάλη κινητικότητα, η οποία δέχεται μεγάλες πιέσεις και μηχανικές δυνάμεις, που ποικίλλουν ανάλογα με τη στάση και την προσπάθεια του ασθενούς

.

 

 

Κατά την διάρκεια του βαδίσματος δημιουργούνται μηχανικές δυνάμεις, που αυξάνουν την πίεση στην άρθρωση και την τριβή μεταξύ των αρθρικών επιφανειών».
Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας ισχίου είναι πόνος στη βουβωνική χώρα, που αυξάνεται προοδευτικά και επιδεινώνεται με τη φόρτιση, ενώ υποχωρεί με την ανάπαυση. Πολλές φορές έχουμε αντανακλαστικό πόνο στο γόνατο και πόνο στη μέση, λόγω αλλαγών στη στατική της σπονδυλικής στήλης. Περιορισμένες είναι οι στροφές στην άρθρωση (ο ασθενής δεν μπορεί να κάτσει σταυροπόδι) και η απαγωγή.

Ολα αυτά οδηγούν σε μυϊκή ατροφία και αδυναμία εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων (δεν μπορεί να βάλει τις κάλτσες του ή να κόψει τα νύχια του στην προσβεβλημένη πλευρά).

Η διάγνωση γίνεται με ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία και τα τελευταία χρόνια, αυτές οι εξετάσεις συνδυάζονται με ψηφιακή στατική πελματογραφία. Η εξέταση αυτή μας δείχνει πως ο ασθενής φορτίζει τη λεκάνη και τη σπονδυλική στήλη του, δηλαδή τον άξονα του σώματος.
Η κακή φόρτιση μεταφέρει ανισομερώς τα φορτία από τα πόδια στις υπερκείμενες αρθρώσεις και τις φθείρει. Η κινηματική αλυσίδα αρχίζει να διασπάται και να δημιουργεί πιέσεις στον αρθρικό χόνδρο, τους τένοντες και τον θύλακα.

Τελικά, υπάρχει θεραπεία; Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί η πάθηση και ο ασθενής λάβει γνώση πως θα προστατεύει την άρθρωση, θα μπορέσει να διατηρήσει την κινητικότητα σε καλά επίπεδα.

Σε γενικές γραμμές αυτό που πρέπει να διορθωθεί άμεσα είναι τα φορτία στην άρθρωση και αυτό το επιτυγχάνουμε με τη χρήση των σταθεροποιητών της λεκάνης, που είναι ειδικά ορθωτικά τα οποία κατασκευάζονται κατά παραγγελία μετά από πελματογραφία στην Αμερική.
Η χειροθεραπευτική βοηθά στην κινητοποίηση των αρθρικών επιφανειών και τη βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης. Ακόμη η ενδυνάμωση της περιοχής με ειδικό πρόγραμμα σταθεροποίησης επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει πιο γρήγορα στις καθημερινές δραστηριότητες.
Τέλος, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη της νόσου μέσω της ψηφιακής στατικής πελματογραφίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιωργος Κακαβας
Φυσικοθεραπευτης-Χειροθεραπευτης

http://www.fysiotek.gr/

#########