Αθήνα,  25 Φεβρουαρίου 2010. Κρίσιμο πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία και την οικονομία αποτελεί η κακή θρέψη καθώς πλήττει έως και 15% των ασθενών γενικά, 40% των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο και 60% των ατόμων που ζουν στα γηροκομεία, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσιάστηκαν από τους φορείς, European Nutrition Health Alliance και European Society for Clinical Nutrition and Metabolism, σε πρόσφατη συνάντησή τους.  Ο κος Φώτης Καλφαρέτζος, Καθηγητής της Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής, επισημαίνει ότι, «Η σωστή θρεπτική κατάσταση των ασθενών είναι μία πολύ σημαντική παράμετρος για τη θετική έκβαση της υγείας τους, συνολικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας

, για τα οποία ενώ η θεραπεία στην οποία υποβάλλονται ολοκληρώνεται με επιτυχία (π.χ. καρδιοχειρουργική επέμβαση, θεραπευτική αντιμετώπιση καρκίνου, αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος), η γενικότερη έκβαση της υγείας τους κινδυνεύει σημαντικά εάν παράλληλα δεν υπάρχει σωστή θρεπτική υποστήριξη στο ίδρυμα νοσηλείας τους. Εξάλλου, σε δυσθρεπτικούς ασθενείς επιβραδύνεται η ανάρρωση, παρατείνεται η παραμονή στο νοσοκομείο και ως εκ τούτου αυξάνεται η θνησιμότητα σε ειδικές ομάδες ασθενών.»

Ο κος Δημήτριος Μπότσιος, Καθηγητής της Χειρουργικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής, τονίζει: «Για τους παραπάνω λόγους η πρόληψη και η αντιμετώπιση της κακής θρέψης καθώς και ο συστηματικός και υποχρεωτικός έλεγχος όλων των ασθενών στα κέντρα υγείας, γηροκομεία, νοσοκομεία, αποτελούν βασικό συστατικό για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, της ορθής κλινικής πράξης αλλά και της αποφυγής επιπλέον εξόδων στη φροντίδα υγείας. Συμπληρωματικά, θα πρέπει να τονισθεί η ανάγκη για ειδική θρεπτική υποστήριξη σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών και η πολύ θετική συμβολή της κλινικής διατροφής με ειδικά σκευάσματα. Ως εκ τούτου αποτελεί καίριο ζήτημα η απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης και χορήγησης των ειδικών αυτών σκευασμάτων διατροφής από τα ασφαλιστικά ταμεία έτσι ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των ασθενών στην ολοκληρωμένη  θεραπεία τους.»

Η πρωτοβουλία της συνάντησης των κορυφαίων Ευρωπαϊκών φορέων Υγείας, αποτέλεσε το εφαλτήριο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εξετάσει αποφασιστικές λύσεις, θέτοντας τη δυσθρεψία μαζί με την παχυσαρκία, σε προτεραιότητα για θέματα Υγείας.

Λίγα Λόγια για την κακή θρέψη/ υποθρεψία

Υποθρεψία θεωρείται όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) είναι μικρότερος από 18,5 Kg/m² ή αν υπάρχει ακούσια απώλεια βάρους περισσότερο του 10% εντός των τελευταίων 3 έως 6 μηνών.

Κίνδυνος εμφάνισης υποθρεψίας υπάρχει επί ανεπαρκούς ή καθόλου πρόσληψης τροφής από το στόμα για περισσότερες από πέντε ημέρες. Επίσης, υποθρεψία μπορεί να εμφανίσουν ασθενείς με ελλιπή απορροφητική ικανότητα του λεπτού εντέρου, με αυξημένες απώλειες θρεπτικών συστατικών και με αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις που οφείλονται σε διάφορα αίτια, όπως οι υπερμεταβολικές καταστάσεις.

Η εμφάνιση υποθρεψίας  απαντάται συχνότερα σε ηλικιωμένα άτομα. Δεδομένου ότι η αναλογία ηλικιωμένου/νεανικού πληθυσμού αυξάνει, η υποθρεψία και οι επερχόμενοι κίνδυνοι αναμένεται να αυξηθούν. Στις μονάδες υγείας, το ποσοστό του πληθυσμού των ηλικιωμένων που εκτιμάται ότι είναι υποσιτισμένοι ή σε κίνδυνο ανάπτυξης υποθρεψίας κυμαίνεται από 30% – 80%. Τέλος, εκτιμάται ότι το ποσοστό υποθρεψίας αυξάνει σε ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως ασθενείς που πάσχουν από χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια είναι υποσιτισμένοι σε ποσοστό πάνω από 50%.


Λίγα λόγια την Ελληνική Εταιρεία Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής

Η Ελληνική Εταιρεία Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής (ΕΕΠΕΔ) είναι μια επιστημονική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1984 με σκοπό τη μελέτη και αξιολόγηση των συνεπειών της κακής κατάστασης θρέψης των ασθενών, με ταυτόχρονη προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών αυτών με την εφαρμογή τεχνητής διατροφής, εντερικής ή παρεντερικής. Παράλληλα, εστίασε την προσοχή της, στην, κατά το δυνατόν, ευρύτερη συνειδητοποίηση από τους λειτουργούς της υγείας (ιατροί, φαρμακοποιοί, διαιτολόγοι και νοσηλευτές) της αναγκαιότητας έγκαιρης εφαρμογής της τεχνητής διατροφής.

Στα 25 αυτά χρόνια της ζωής της, η ΕΕΠΕΔ διοργάνωσε ένα πανευρωπαϊκό συνέδριο εντερικής και παρεντερικής διατροφής και πολλά πανελλήνια συνέδρια, ημερίδες και workshops με θεωρητικά και πρακτικά θέματα τεχνητής διατροφής. Κυρίως όμως κατόρθωσε να εντάξει το μάθημα της τεχνητής διατροφής στα προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων πολλών Ιατρικών Σχολών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) της χώρας μας.

#########