Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησής του με τον Υπουργού Υγείας της Κύπρου, κ. Χρήστο Πατσαλίδη.

 

Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος: Ευχαριστώ πολύ, το φίλο Υπουργό Υγείας για την πρόσκλησή του. Ανταποκρίθηκα αμέσως και τον καλώ στην Αθήνα στο τέλος Νοεμβρίου 2010 να κάνουμε τη συνάντηση εκεί, έτσι ώστε να σημάνει η συνάντηση αυτή την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου που συναποφασίσαμε. Αυτό είναι που ανέφερε ο κ. Υπουργός πρώτο στη σημερινή του τοποθέτηση απέναντί σας, ότι δηλαδή θα διευθετήσουμε το θέμα της εποπτείας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του Δημοσίου που εκπαιδεύουν γιατρούς και που δίνουν ειδικότητα σε γιατρούς και όπως συγκεκριμενοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας.

 

 

Η σχετική απόφαση από την πλευρά της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι στο γραφείο μου, θα την υπογράψω την Παρασκευή το πρωί και όπως είπα στον κ. Υπουργό, θα φροντίσω, ώστε οι σχετικές διαδικασίες της κυρώσεως από το Ελληνικό Κοινοβούλιο να γίνουν ταυτόχρονα με την επίσκεψή του στην Αθήνα, έτσι ώστε να αποδείξουμε ότι πραγματικά είμαστε άνθρωποι της πράξης και όχι των συζητήσεων.

 

Αυτό το τελευταίο, το λέω γιατί εμείς στο Υπουργείο Υγείας και της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουμε αντιληφθεί ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του αγώνα μας είναι να υπερβαίνουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια, να υπερβαίνουμε το ‘ναι, κύριε υπουργέ’, να υπερβαίνουμε τις διαπιστώσεις ότι δήθεν μία πράξη έχει ολοκληρωθεί και να πηγαίνουμε πέρα από τις διαβεβαιώσεις, να πηγαίνουμε στο πεδίο της πράξης, να πηγαίνουμε στην εφαρμογή. Δεν είναι εύκολο, γιατί είναι πάρα πολλά τα θέματα που έχουμε. Κύριε Υπουργέ, αντιμετωπίζουμε προβλήματα καθημερινής κρίσης, για την οποία δεν είμαστε υπεύθυνοι, αλλά μπορεί να μας προκύψει από ένα επείγον ιατρικό περιστατικό, από ένα σκάνδαλο, από ένα θέμα που έχει να κάνει με διασυνοριακές σχέσεις – για μας τουλάχιστον αυτό είναι πάρα πολύ χρήσιμο. Ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τις χώρες μας, αλλά αφορά αναφαίρετα την υγεία και εκτός συνόρων. Είμαστε άλλωστε Υπουργοί της Υγείας, δεν είμαστε της ασθένειας μόνο. Υπουργοί και των ανθρώπων, των συμπολιτών μας, για να μην αρρωστήσουμε και φυσικά στο πλάι των συμπολιτών μας, των συνανθρώπων μας που έχουν την ατυχία να ασθενήσουν και άρα χρειάζονται τις υπηρεσίες του νοσηλευτικού μας συστήματος. Όπως είπε ο κ. Υπουργός και διαβεβαιώνω κι εγώ, διεκπεραιώνουμε ένα θέμα που δείχνει, όμως, και μία καλή θέληση, τη ‘διδυμοποίηση’ των νοσοκομείων μας. Εμείς μιλάμε για το «ΑΤΤΙΚΟΝ» στην Αθήνα και για το «ΠΕΠΑΓΝΗ», που είναι ένα στολίδι του ελληνικού συστήματος υγείας στο Ηράκλειο Κρήτης. Δεν μένει παρά να προχωρήσουμε και φαντάζομαι ότι το ‘follow up’ θα γίνει στην Αθήνα.

 

Ασχοληθήκαμε, επίσης, με το θέμα των απανταχού Ελλήνων, δηλαδή των μελών του ελληνικού Έθνους που ασκούν το ιατρικό επάγγελμα ή είναι στα πανεπιστήμια του κόσμου.

 

Είναι η σειρά της Ελλάδας να διοργανώσει ένα συνέδριο. Αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που έχει το εγχείρημα, που δεν υπάρχει κανένας λόγος να τις σχολιάζουμε τώρα. Θέλουμε να τις ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε το 2011 να διοργανωθεί στην Ελλάδα το 3ο, κατά σειρά, συνέδριο και η Ελληνική Δημοκρατία δίνει μεγάλη έμφαση στη συνεργασία των Υπουργών Υγείας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε.

Είναι πολύ σημαντικό –ίσως δε φαίνεται μέσα στη ρουτίνα της δουλειάς- να συνεννοούμαστε πριν τα συμβούλια, όχι για να συναποφασίζουμε, αλλά για να συντονιζόμαστε, αφού πάρα πολλά θέματα τα αντιμετωπίζουμε από κοινή οπτική γωνία.

Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι εδώ, χαίρομαι πολύ που συνδυάζεται η επίσκεψή μου με τη γιορτή του Έθνους.

 

Ευχαριστώ πάρα πολύ τον αγαπητό φίλο, Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το φίλο μου το Χρήστο για την πρόσκλησή του και επαναλαμβάνω ότι σας προσκαλώ στο τέλος Νοεμβρίου στην Αθήνα και σας ευχαριστώ και για τη φιλοξενία».

#########