Πρόσκληση σε «Ξενάγηση Ζωής» μέσω μιας «Διαδρομής Πρόληψης» απευθύνουν φέτος στους κατοίκους της Αθήνας και του Πειραιά το ΑγκαλιάΖΩ –  Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου και ο διεθνής οργανισμός υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου, Europa Colon, με αφορμή το Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, όπως έχει οριστεί διεθνώς ο Μάρτιος. Το ΑγκαλιάΖΩ, έχει ήδη προσφέρει σε 11.445 συμπολίτες μας, ηλικίας 55-70 ετών, τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου παχέος εντέρου, έχοντας οργανώσει τα δύο προηγούμενα χρόνια την συντονισμένη προσπάθεια εθελοντικών, ιατρικών και πολιτειακών φορέων να φέρουν τον καρκίνο παχέος εντέρου στο «προσκήνιο», μέσω της δημιουργίας προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου του γενικού πληθυσμού με δωρεάν εξέταση. Το αποτέλεσμα αυτής της εκστρατείας ήταν να βοηθηθούν 150 συνάνθρωποι  μας, οι οποίοι διαγνώστηκαν έγκαιρα με τη νόσο, δηλαδή σε πολύ πρώιμο στάδιο, γεγονός που τους δίνει μεγάλες πιθανότητες ίασης

.

Φέτος, το  ΑγκαλιάΖΩ κάνει ένα παραπάνω βήμα στην προσπάθειά του να ανοίξει στο ευρύ κοινό και τους φορείς τη γνώση για την υγεία του παχέος εντέρου και την πρόληψη του καρκίνου και συμπράττει με την  Europa Colon, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Προάσπισης και Διεκδίκησης των Δικαιωμάτων των Ασθενών με Καρκίνο Παχέος Εντέρου, για να φέρει και στην Ελλάδα την εντυπωσιακή  αναπαράσταση του παχέος εντέρου.  Η συγκεκριμένη αναπαράσταση του παχέος εντέρου έχει εκτεθεί μέχρι σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και σε πολλές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κερδίζοντας τις εντυπώσεις των επισκεπτών και συμβάλλοντας στην άσκηση πίεσης για την ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων σε σχέση με τον καρκίνο παχέος εντέρου.

Από τις 9 έως τις 11 Μαρτίου στο Μετρό, στο σταθμό του Συντάγματος και από τις 22-31 Μαρτίου στη Δημοτική Πινακοθήκη, στον Πειραιά οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην 25τμ   αναπαράσταση του εντέρου και να ξεναγηθούν από ιατρό γαστρεντερολόγο, ώστε να γνωρίσουν  μια σειρά από παθολογικές καταστάσεις του παχέος εντέρου, μεταξύ των οποίων οι πολύποδες, η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος Crohn, ο καρκίνος, κ.ά. Στην έκθεση θα διανέμεται έντυπο ενημερωτικό υλικό με πληροφορίες για τη νόσο  και συμβουλές για το πώς αυτή μπορεί να προληφθεί αποτελεσματικά τόσο μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής όσο και μέσω τακτικών διαγνωστικών εξετάσεων. Οι ώρες λειτουργίας είναι 10:00-21:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η εκστρατεία διοργανώνεται με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Πεπτικού και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την ευγενική χορηγία της Roche (Hellas) A.E.

Η κα Ιωσηφίνα Σκούρτα, Πρόεδρος του Ο.Ε.Κ.Κ ΑγκαλιάΖΩ, δήλωσε σχετικά: «Έχουμε την χαρά εδώ και τρία συνεχή έτη να διοργανώνουμε σημαντικές εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για τον καρκίνο παχέος εντέρου με επιστημονικούς φορείς που εξειδικεύονται στη νόσο και στα πολιτικά της Υγείας.

 

Φέτος, η εκστρατεία μας  έχει  κεντρικό μήνυμα ‘Ξενάγηση Ζωής, Διαδρομή Πρόληψης!’ και επικεντρώνεται στο θέμα της πρόληψης της νόσου, δίνοντας παράλληλα ευρωπαϊκή διάσταση μέσα από τη συνεργασία του ΟΕΚΚ ΑγκαλιάΖΩ με τη Europa Colon. Κοινός μας στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, γνωρίζοντάς του την παθογένεια του εντέρου και προτείνοντας τρόπους πρόληψης του καρκίνου. Κυρίως, όμως, διεκδικούμε ‘με ένα στόμα και μια φωνή’ τη θέσπιση τακτικού πληθυσμιακού προσυμπτωματικού έλεγχου για τις ομάδες υψηλού κινδύνου από την πολιτεία ως ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Άλλωστε, είμαστε πια μια από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης που στερούνται τέτοιων προγραμμάτων».

Ο κ. Γιάννης Τούντας, Αν. Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπογράμμισε τη σημασία της ενημέρωσης του κοινού για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου και την ανάγκη συμμετοχής σε εξετάσεις έγκαιρης διάγνωσης της νόσου σημειώνοντας ότι: «Οι διατροφικές μας συνήθειες ευθύνονται για περίπου το 30% των περιστατικών καρκίνου στις δυτικές κοινωνίες καθιστώντας τη διατροφή το δεύτερο – αποφευκτέο-  παράγοντα κινδύνου για καρκίνο μετά το κάπνισμα». Παράλληλα, μέσω της έρευνας Hellas Health II που το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής πραγματοποίησε το 2008, διαπιστώσαμε την επιτακτική ανάγκη ενημέρωσης και διεξαγωγής προληπτικών εξετάσεων δεδομένου ότι το 69% των ερωτηθέντων φάνηκε να μην ανησυχεί καθόλου για την πιθανότητα να εμφανίσει τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου και το 81,9% δεν γνώριζε τι ανιχνεύει η δοκιμασία Mayer. Τέλος, το 56,2% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν χρησιμοποιεί το ταμείο ασφάλισής του για να προβεί σε προληπτικό έλεγχο κατά του καρκίνου».


ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

Ο καρκίνος παχέος εντέρου συνιστά τον τέταρτο πιο συχνό καρκίνο στους άνδρες και τον τρίτο πιο συχνό στις γυναίκες στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου υπολογίζεται σε 6% στο γενικό πληθυσμό, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ωστόσο, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια νόσος δυνητικά ιάσιμη εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα. Η έρευνα έχει αναδείξει ότι το 50% των θανάτων από τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν γινόταν τακτικός προσυμπτωματικός έλεγχος, παρακολούθηση και εφαρμογή των διαθέσιμων θεραπειών. Παρόλα αυτά κάθε 5 δευτερόλεπτα κάποιος που πρέπει να ελεγχθεί για τον καρκίνο του παχέος εντέρου δεν το πραγματοποιεί, γεγονός που αναδεικνύει τόσο την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη νόσο όσο και την επιτακτική ανάγκη ύπαρξης προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου των ομάδων υψηλού κινδύνου ανάπτυξης της νόσου.

Παράλληλα, η πρόληψη μέσω αλλαγών στις διατροφικές μας συνήθειες και στον τρόπο ζωής μας φαίνεται να αποτελεί δραστικότερη “θεραπεία” στην επίπτωσή του καρκίνου του παχέος εντέρου. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 60% των περιστατικών με καρκίνο παχέος εντέρου θα μπορούσαν να προληφθούν με αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και φυσική άσκηση. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 30% του συνόλου των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου οφείλεται στην ανθυγιεινή διατροφή, που αποτελεί άλλωστε τον δεύτερο παράγοντα κινδύνου εμφάνισης καρκίνου μετά το κάπνισμα.

#########