Το πασίγνωστο αυτό λαϊκό γνωμικό βρήκε απόλυτη εφαρμογή στο πρόσωπο μιας Ελληνίδας μητέρας, η οποία κυοφόρησε τα έμβρυα της κόρης της που δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει.
Η συγκινητική, όσο και πρωτοποριακή παρένθετη μητρότητα στη χώρα μας ολοκληρώθηκε με επιτυχή τοκετό το Σάββατο 20 Ιουνίου, στη Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική στο “Αρεταίειο Νοσοκομείο” υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Γ.Κ. Κρεατσά, μετά από κύηση 32 εβδομάδων. Ο τοκετός πραγματοποιήθηκε με καισαρική τομή σε γυναίκα ηλικίας 50 ετών, η οποία λόγω σοβαρής παθολογίας της κυήσεως, όπως η προεκλαμψία, υπεβλήθη σε καισαρική τομή και έφερε στη ζωή πρόωρα δίδυμα ζώντα και αρτιμελή ένα αγοράκι με βάρος γέννησης 1.950 gr και ένα κοριτσάκι με βάρος γέννησης 1.760 gr.

Η παρένθετη μητέρα και γιαγιά των διδύμων κυοφόρησε τα τέκνα της κόρης της λόγω συγγενούς διαμαρτίας της θυγατέρας η οποία αφορούσε την απουσία μήτρας –άρα και εμμήνου ρήσεως και απουσία κόλπου.

Στο γεγονός, που συνέβη για πρώτη φορά σε μια Πανεπιστημιακή κλινική στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Β’ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής, κ. Γ. Κ. Κρεατσάς, ο ειδικός Παιδογυναικολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής –Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ε. Δεληγεώρογλου και ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Αθηνών κ. Κ. Πάντος.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές, έχοντας το γενετικό υλικό της πάσχουσας με σύνδρομο Rokitansky και του συζύγου της, με εξωσωματική γονιμοποίηση έγινε εμβρυομεταφορά στη δανεική μήτρα της παρένθετης μητέρας και γιαγιάς ταυτόχρονα, όπου μετά από κύηση 32 εβδομάδων είδαν το φως της ζωής τα δίδυμα. Η κύηση και ο τοκετός αυτός δίδουν την ελπίδα της μητρότητας και σε πολλές άλλες γυναίκες με συγγενείς διαμαρτίες του γεννητικού συστήματος αυτού του τύπου.

Η κόρη χειρουργήθηκε προ ετών στο τμήμα παιδικής – εφηβικής γυναικολογίας και επανορθωτικής χειρουργικής από τον καθηγητή κ. Γ. Κ. Κρεατσά και τους συνεργάτες του για τη δημιουργία νεοκόλπου, που θα επέτρεπε στη νεαρή γυναίκα τη σύναψη φυσιολογικών σεξουαλικών επαφών. Η νεαρή γυναίκα έχει άριστη λειτουργία των ωοθηκών – άρα και του ορμονικού προφίλ- με αποτέλεσμα όταν ήλθε εις γάμου κοινωνίαν να αποζητήσει τη χαρά της τεκνοποίησης.

Ο νομοθέτης με μια σειρά νομικών διαδικασιών δίνει πλέον την ευκαιρία να γευτούν τη χαρά της τεκνοποίησης «με δανεική μήτρα» και οι Ελληνίδες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο τμήμα μας, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο έχουν χειρουργηθεί μέχρι σήμερα 180 νεαρές γυναίκες με απουσία μήτρας και κόλπου, δημιουργώντας νεόκολπο με την τεχνική του καθηγητού κ. Γ.Κ. Κρεατσά, η οποία έχει καθιερωθεί για την αποκατάσταση συγγενών ανωμαλιών αυτού του τύπου, δηλαδή με σύνδρομο Rokitansky.

#########