Το να τρως είναι αναγκαιότητα.  Το να τρως έξυπνα είναι τέχνη.

 ~La Rochefoucauld, 1613-1680, Γάλλος συγγραφέας

Λιτότητα, φόροι, χαράτσια, χρέος, ανασφάλεια…Λέξεις που καθορίζουν την καθημερινότητα μας και προσπαθώντας να τις ξεχάσουμε γεμίζουμε το στομάχι μας με « αναλγητικά» …σοκολάτες, γλυκά, πρόχειρο φαγητό, αλκοόλ…Συμπέρασμα? Εξτρα επιβάρυνση προσωπικού οικονομικού προυπολογισμού και αύξηση ποσοστού παχυσαρκίας και γενικότερα κακή κατάσταση της υγείας μας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού “The Lancet”, η οικονομική κρίση έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των Ελλήνων. Σε σχέση με το 2007, σημειώθηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των πολιτών που δεν επισκέφθηκαν τον ιατρό ή τον οδοντίατρο τους, παρόλο που αισθάνονταν πως υπήρχε μεγάλη ανάγκη. Σημαντική είναι η αύξηση του αριθμού των πολιτών που αναφέρουν πως η κατάσταση της υγείας τους είναι “κακή” ή “πολύ κακή”.

Ενώ η  αύξηση των τιμών των αγαθών θα έπρεπε να μειώνει το ποσοστό παχυσαρκίας στον παγκόσμιο πληθυσμό, παρατηρείται αύξηση της παχυσαρκίας διότι ο καταναλωτής αγοράζει φθηνά τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες.

Σήμερα λοιπόν που η χώρα μας βρίσκεται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση αλλά παράλληλα κατέχει πρωτιές σε ποσοστά παχυσαρκίας ( 5η σε παγκόσμια κατάταξη, 2008-2009 The Lancet)  μάλλον έφτασε η ώρα να επιστρέψουμε στην παραδοσιακή  Μεσογειακή Διατροφή. Τροφές όπως τα όσπρια , τα λαχανικά και τα φρούτα πρέπει να αποτελούν τη βάση της καθημερινής διατροφής καθώς είναι και φθηνά. Σε αντίθεση , τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας , τα γλυκίσματα και έτοιμα επεξεργασμένα γεύματα δεν συμβάλλουν στην καλή υγεία και επιβαρύνουν σημαντικά την τσέπη του καταναλωτή.

Προτείνεται μείωση της συχνής κατανάλωσης κρέατος και πρόχειρων γευμάτων και αύξηση τροφίμων με υψηλή θρεπτική αξία και χαμηλό κόστος (όσπρια, φρούτα,  λαχανικά , ψωμί ολικής άλεσης,  μαύρο ρύζι,  πατάτα , μακαρόνια ολικής άλεσης ).

Μερικές συμβουλές οικιακής οικονομίας (EFIC- European Food Information Council)

  • Αγοράστε φρούτα και λαχανικά όταν είναι στην εποχή τους, και μαγειρέψτε όσο μπορείτε από ό,τι έχετε.
  • Σχεδιάστε ένα υγιεινό χαμηλό σε κόστος εβδομαδιαίο μενού.
  • Γράψτε μια λίστα με τα ψώνια και ακολουθήστε τη.
  • Ανακυκλώνετε τα τρόφιμα στο ψυγείο ή την τροφοθήκη, ώστε να μην ξεπερνούν την ημερομηνία λήξης.
  • Μετράτε τις μερίδες, ώστε να μειωθούν τα υπολείμματα.
  • Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε ό,τι περισσεύει.
  • Μαγειρέψτε διπλές ποσότητες και βάλτε στην κατάψυξη το μισό για άλλη μέρα.
  • Ψάξτε για τις ειδικές προσφορές που βάζουν κάποια σουπερμάρκετ για τα ευπαθή τρόφιμα στο τέλος της μέρας ή της εβδομάδας ή όταν πλησιάζει η ημερομηνία λήξης τους.
  • Μοιραστείτε τις ειδικές προσφορές ή τις χύμα αγορές με ένα φίλο ή φυλάξτε μερικώς στην κατάψυξη για αργότερα.

Ηρεμία, οργάνωση, σκέψη και αναθέωρηση…η  οικονομική κρίση είναι πρόκληση και μια ευκαιρία για εσωτερικές και κοινωνικές αλλαγές. Ας γίνουν και διατροφικές οι αλλαγές για σωματική και  ψυχική  ευημερία.

 

Ισμήνη Λιβανού

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc

 

#########