Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχει δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στον αθλητισμό και υπάρχει αυξημένη συμμετοχή νέων ατόμων στα διάφορα αθλήματα. Ενώ όμως έχουμε αυξημένες επιδόσεις, Ολυμπιακά μετάλλια, σύγχρονες εγκαταστάσεις, τεχνολογικά προηγμένο εξοπλισμό, στάδια εφάμιλλα αυτών των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, και ο πήχυς για τους αθλητές μας ανεβαίνει ψηλότερα, δεν ακολουθούμε την εξέλιξη των ξένων αθλητών στον τομέα της βελτίωσης των επιδόσεών τους μέσω της όρασης.
Ιδιαίτερα στον πρωταθλητισμό, όπου οι αθλητές φθάνουν σε υψηλά επίπεδα απόδοσης, μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου κάνουν τη διαφορά και ξεχωρίζουν τον νικητή από τον ηττημένο.Είναι προφανές ότι οι αθλητές υψηλού ανταγωνισμού αναζητούν συνεχώς τη βελτίωση ακόμα και μικρών λεπτομερειών ώστε να αποκτήσουν «πλεονέκτημα» έναντι των αντιπάλων.


Ενώ όμως ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ για τη φυσική κατάσταση των αθλητών, αγνοούνται οι οπτικές τους ικανότητες οι οποίες πρέπει να βελτιωθούν και να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση ώστε οι αθλητές να μπορούν να αντιμετωπίσουν τη φυσική και πνευματική κόπωση στον ανταγωνισμό.

Από την όραση παίρνουμε πάνω από το 80% των πληροφοριών που αντλούμε από το περιβάλλον.
Ο τρόπος που το οπτικό μας σύστημα επεξεργάζεται και χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες είναι καθοριστικός για το πως κινούμαστε και χρησιμοποιούμε το σώμα μας σε όλες μας τις δραστηριότητες, αυξάνοντας ή μειώνοντας τις αθλητικές επιδόσεις.

Η αθλητική όραση, ( η οποία συμπεριλαμβάνει την όραση των οδηγών και των πιλότων ) έχει αναγνωρισθεί ως ένας εξειδικευμένος κλάδος της αθλητικής Ιατρικής. Αξιοποιεί την οφθαλμιατρική και οπτομετρική επιστήμη όχι μόνον για τη διάγνωση και τη διόρθωση των διαθλαστικών σφαλμάτων, ( π.χ. μυωπία, αστιγματισμός ) αλλά και για την πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανών οφθαλμικών τραυματισμών, τη βελτίωση του συντονισμού και των οπτικο – κινητικών αντιδράσεων, ( μέσω εξάσκησης με τη χρήση κατάλληλου επιστημονικού εξοπλισμού ), καθώς επίσης και την ενημέρωση αθλητών, προπονητών, εκπαιδευτών, κριτών,οδηγών αυτοκινήτων και πιλότων σχετικά με τις «οπτικές» απαιτήσεις των αθλημάτων ή των δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετέχουν. Συνοπτικά :

Η Αθλητική όραση, ως τομέας της αθλητικής ιατρικής, έχει ως σκοπό τη Διάγνωση – Διόρθωση και εξιδανίκευση της όρασης, την ανίχνευση ταλέντων καθώς και την πρόληψη και την αντιμετώπιση οφθαλμικών τραυμάτων.

Εδώ και τριάντα χρόνια έχουν αποδειχθεί τα πλεονεκτήματα και η αξία της αξιολόγησης και βελτίωσης των οπτικών λειτουργιών στις αθλητικές δραστηριότητες και επιδόσεις.

Στις ΗΠΑ, στον Καναδά και από το 1980 στην Ευρώπη οι περισσότεροι αθλητές και κυρίως οι αθλητές των Ολυμπιακών ομάδων εντάσσουν στα προγράμματα διατήρησης και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης και της τεχνικής τους, ειδικές μεθόδους εξάσκησης των οπτικών και οπτικο – κινητικών λειτουργιών που είναι απαραίτητες στο άθλημα με το οποίο ασχολούνται.

Στατιστικές αναφέρουν ότι το 90% των αθλητών, ( στίβος, ποδόσφαιρο, ομαδικά αθλήματα, οδηγοί αγώνων αυτοκινήτων κ.α. ) θεωρούν ότι η όραση είναι εξαιρετικά σημαντική για το άθλημά τους.

Ένας αθλητής όπως και ένας οδηγός οφείλει να κινείται μέσω της διαδικασίας της όρασης, πιο γρήγορα στο χώρο του αγωνίσματός του, από ότι στις καθημερινές του δραστηριότητες και γι’ αυτό το οπτικό του σύστημα πρέπει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Ένα αποτελεσματικό οπτικό σύστημα απαιτεί τον χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια συνδυασμό πολλών οπτικών ικανοτήτων, όπως οξεία περιφερική όραση και συντονισμό λειτουργιών ώστε ο αθλητής να μπορεί ταχύτατα να αντιλαμβάνεται, να αναγνωρίζει, να κατανοεί και να δρα σύμφωνα με αυτό που βλέπει. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να εκτελεί μυϊκές δραστηριότητες με ακρίβεια, αποτελεσματικότητα καταβάλλοντας την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια και την λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

Η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο πρωταθλητή μπορεί να εξαρτηθεί και από την βελτίωση της οπτικής του απόδοσης.

Στον αθλητισμό κατευθύνουμε την κάθε μας ενέργεια σε καθορισμένο χώρο.Κάθε ρίψη, μπαλλιά ή απόκρουση είναι πράξη που καθοδηγείται από τα μάτια.Εαν κάποια από αυτές τις κινήσεις δεν γίνει με απόλυτη ακρίβεια και επομένως θεωρηθεί αποτυχημένη, δεν σημαίνει ότι οι μύς εκτελούν λανθασμένα τις οδηγίες του εγκεφάλου μας, αλλά ότι ερμηνεύουμε λανθασμένα τα οπτικά μας δεδομένα και ως εκ τούτου δίνουμε λανθασμένες οδηγίες στους μυς οι οποίες καταλήγουν σε λάθος εκτέλεση της κίνησης.

Οι αθλητές οι οποίοι επωφελούνται περισσότερο από αυτό το ειδικό πρόγραμμα βελτίωσης της όρασης είναι εκείνοι που η απόδοσή τους δεν είναι σταθερή, που μειώνεται προς το τέλος του αγώνα ή κάτω από μεγάλη πίεση.Επίσης απευθύνεται και σε εκείνους τους αθλητές που θέλουν να παρατείνουν την πρωταθλητική τους καριέρα.

Οπτικά προβλήματα μπορεί επίσης να είναι η αιτία που κάποιοι αθλητές δεν αποδίδουν όσο τους επιτρέπουν οι δυνατότητές τους
.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μία μπάλλα του τένις μετά από ένα καλό σερβίς κινείται με ταχύτητα 160 χιλιομέτρων την ώρα ενώ ο παίκτης έχει στη διάθεσή του 2 δέκατα του δευτερολέπτου για να αποκρούσει.Το οπτικό σύστημα είναι αυτό που προετοιμάζει το σύστημα κίνησης του οργανισμού για τη στιγμή της πρόσκρουσης και εάν αυτό δεν βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα τότε τα αποτελέσματα μπορεί να απέχουν πολύ από τα επιθυμητά

#########