Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την παχυσαρκία ως μία από τις σύγχρονες επιδημίες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή μεγάλου μέρους του πληθυσμού παγκοσμίως. Η χώρα μας, μαζί με άλλες Μεσογειακές χώρες, έχει τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, κατέχει την πρώτη θέση στους άντρες με ποσοστό 26,7% και τη δεύτερη στις γυναίκες με 17,8%

.

 

 

Οι ασθενής που πάσχουν από τη νόσο της παχυσαρκίας κινδυνεύουν παράλληλα να εμφανίσουν πολλές και σοβαρές παθήσεις όπως στεφανιαία νόσο, ζαχαρώδη διαβήτη, διαταραχές γονιμότητας και κατάθλιψη. Γενικότερα, παρουσιάζουν μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης με ανεπαρκή ποιότητα καθημερινών δραστηριοτήτων.

 

Η Ιατρική προσπαθεί πολλά χρόνια να αντιμετωπίσει τη νόσο αλλά όχι πάντα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

 

Σήμερα όμως το τοπίο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας έχει πλέον ξεκαθαρίσει. Εάν κάποιος πάσχει από νοσογόνο παχυσαρκία με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) περισσότερο από 35 και έχει προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα με συντηρητικά μέτρα (διατροφή & άσκηση) χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα, πρέπει να επισκεφτεί κάποιον εξειδικευμένο στο πρόβλημα της παχυσαρκίας χειρουργό και να ενημερωθεί νέες μεθόδους αντιμετώπισής της.

 

Ο Δακτύλιος Παχυσαρκίας ή η Sleeve Gastrectomy (γαστρικό «μανίκι») είναι το βασικό βήμα στην αντιμετώπιση της νόσου, καθώς μειώνεται η ποσότητα του φαγητού που μπορεί να δεχθεί και να αποθηκεύσει το στομάχι, ενώ παράλληλα μειώνεται το αίσθημα της πείνας.  Στις περιπτώσεις ατόμων με ανθεκτική μορφή της νόσου θα χρειαστεί η εφαρμογή της συμπληρωματικής μεθόδου της χολο-παγκρεατικής παράκαμψης, έτσι ώστε να μειωθεί ταυτόχρονα και η απορρόφηση της τροφής από το έντερο.

 

Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας φέρεται τα τελευταία χρόνια ως η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Η λαπαροσκοπική δε χειρουργική, εξασφαλίζει πολύ σοβαρά πλεονεκτήματα, αφού ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές, όπως θρομβωτικά επεισόδια, αναπνευστικές λοιμώξεις, φλεγμονές ή διαπυήσεις χειρουργικών τραυμάτων, που παρατείνουν σημαντικά τη νοσηλεία και τη νοσηρότητα του ασθενούς. Επιπλέον, ελαχιστοποιεί τον χρόνο νοσηλείας και υπόσχεται γρηγορότερη ανάρρωση του ασθενούς ενώ μειώνει θεαματικά απώτερες επιπλοκές, όπως ενδοκοιλιακές συμφύσεις και μετεγχειρητικές κήλες.

 

Σήμερα τα εξειδικευμένα κέντρα παχυσαρκίας και η παράλληλη εξειδίκευση των Ιατρών κάνουν αυτές τις χειρουργικές λύσεις ασφαλείς, αποτελεσματικές και προσιτές για όλους.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίσουμε ότι τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία θα πρέπει μέσω υπεύθυνης  ενημέρωσης να αντιληφθούν ότι αντιμετωπίζουν μια σοβαρή και χρόνια πάθηση που σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να  σημειωθεί ότι για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα μέσω των χειρουργικών τεχνικών, χρειάζεται απαραίτητα η συνεργασία και η συμμόρφωση του ασθενή με τις οδηγίες του χειρουργού.

 

 

 

Σωτήρης Γαβριήλ

Χειρουργός με εξειδίκευση στην Παχυσαρκία

Doctors’ Hospital

#########