Όλα τα τελευταία δεδομένα πάνω στον Σακχαρώδη διαβήτη έτσι όπως βγήκαν από τα δύο διεθνή διαβητολογικά συνέδρια, παρουσιάστηκαν σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η φαρμακευτική εταιρεία Lilly Φαρμασέρβ στο αμφιθέατρο του μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς.

Ένα από τα καινούργια στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι ότι μια καλή άσκηση κατά του διαβήτη είναι το σεξ, δεύτερον, ο ασθενής πρέπει να κοιμάται τουλάχιστον 7 ώρες αλλά όχι παραπάνω από 8 γιατί διαταράσσεται η έκκληση ινσουλίνης, και τρίτον έχει άμεση σχέση η ασθένεια με τη νόσο του alzhaimer.

Από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε ότι η αθηροσκλήρωση που οφείλεται σε μια δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες οφείλεται σε μια φλεγμονή που μένει στον οργανισμό από τα γονίδια που φέρνει.

Οπως τόνισε ο καθηγητής κ. Λιάτης, υπάρχει άμεση συσχέτιση του διαβήτη με την άνοια και κατ επέκταση με τη φθορά των αγγείων άρα την νόσο του alzhaimer.

Ο καθηγητής κ. Λαμπρινίδης ανέφερε ότι ο ύπνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή ρύθμιση του διαβήτη. Ένας ασθενής πρέπει να κοιμάται τουλάχιστον 7 ώρες αλλά όχι παραπάνω από 8.

Στόχος είναι η καλή ρύθμιση της γλυκοζιομένης αιμοσφαιρίνης. Είναι αλήθεια ότι ο διαβήτης επηρεάζει την ψυχολογία του ασθενή ο οποίος αλλάζει εντελώς την καθημερινότητά του και τις συνήθειές του. Πρέπει να εξοικειωθεί με τον αυτοέλεγχο και τις υπογλυκαιμίες.

Παράλληλα πρόβλημα θεωρείται η υπέρταση και η υπερλιπιδιδαιμία. Παράλληλα, απειλή είναι τα καρδιαγγειακά που σχετίζονται με την επιβίωση του ασθενή. Οπως τόνισε ο καθηγητής, ο διαβήτης είναι ομαδικό άθλημα. Απασχολεί ταυτόχρονα διαιτολόγους, νοσηλευτές, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς και οικογενειακούς λειτουργούς, ακόμα και φυσιοθεραπευτές στο μέλλον αν αρχίσουν οι δυσκαμψίες. Κυρίως όμως, ρόλο παίζει ο ίδιος ο ασθενής. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις βασικές του ανάγκες. Όλοι να έχουν πρόσβαση στην θεραπεία. Μπορεί ο ασθενής να είναι ηλικιωμένος να έχει δυσκολίες στο να κάνει μετρήσεις ή να προσεγγίσει τα κέντρα του διαβήτη, να έχει χαμηλό πνευματικό επίπεδο και να μην μπορεί να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των γιατρών. Μπορεί να ζει μέσα σε κοινωνικές διακρίσεις όπως οι μετανάστες ή μέσα σε οικονομική ανέχεια. Ζητάει λοιπόν βελτίωση στην ποιότητα της ζωής του. Μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα λόγω του ότι δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της θεραπείας ή λόγω των επιλογών αυτής. Παράλληλα, πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν αγχώδη καμπή, κατάθλιψη, διαταραχές στην πρόσληψη τροφής, και σοβαρές ψυχικές νόσους. Από άγχος διακατέχεται το 19,5% των ασθενών, και από κατάθλιψη το 25% αυτών κυρίως γυναίκες. Στις διατροφικές διαταραχές συγκαταλέγεται η υπερφαγία άρα η απώλεια ελέγχου οπότε πρέπει να επανεκτιμηθεί η φαρμακευτική αγωγή. Πολλοί ψυχασθενείς με διαβήτη υποτροπιάζουν.

Η κα ΟΥρανία Αποστόλου, επεσήμανε ότι ο κύκλος ύπνος και αφύπνιση αλλάξουν τον μεταβολισμό. Ο κιρκαδικός ρυθμός είναι το λεγόμενο βιολογικό μας ρολόι και πρέπει να το ακούμε. Ρυθμίζει το πάγκρεας, το ήπαρ, την παχυσαρκία, την καρδιά, την η υπέρταση.

Η κακή ποιότητα ύπνου μειώνει την ινσουλίνη από τον εγκέφαλο.

Ο διαβήτης διαταράσσεται από την ήπια αποφρακτική άπνοια, ακόμα και την εγκυμοσύνη.

Το ροχαλητό μπορεί να σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τον διαβήτη σας.

Η κα Μπαρμπαγιάννη μίλησε για την άσκηση και πόσο αυτή βελτιώνει τα επίπεδα του διαβήτη. Και όταν λέμε άσκηση εννοούμε και το σεξ. Η άσκηση βελτιώνει την ποιότητα της ζωής. καθώς με τα χρόνια μειώνεται η μυική μάζα και αυξάνεται το λίπος.Ωστόσο πρέπει να ξέρουμε τι είδους άσκηση να ακολουθήσουμε. ΜΠορεί να είναι αερόβια, ή ασκήσεις αντίστασης, ή ασκήσεις ισορροπίας, τουλάχιστον μέρα παρά μέρα γιατί τόσο κρατάει το όφελος της άσκησης πάνω στον διαβήτη. Το καλύτερο απ όλα είναι 30΄άσκηση καθημερινά. Περίπου 150΄ εβδομαδιαίως. Όσο για τον διαβήτη των παιδιών και των εφήβων, η λύση είναι μία. Αφήστε τα παιδιά να παίξουν. Η καθιστική ζωή είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τον διαβήτη.

Η κα Γανωτοπούλου έκανε το σχεδιάγραμμα της συσχέτισης του διαβήτη με την alzhaimer. Τα συνολικά αίτια όμως της πάθησης έιναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η υπέρταση, η μείωση της φυσικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα διαβήτης και παχυσαρκία ωθούν στην άνοια. Τα αγγεία του εγκεφάλου γηράσκουν πιο γρήγορα. Η κα Αγγελίδη υποστήριξε ότι το κόστος καρδιοπάθειας και διαβήτη είναι πολύ μεγάλο και συνδυάζεται επικίνδυνα με την νεφροπάθεια. Ολα δε αυτά σχετίζονται με την ινσουλινοαντίσταση.

#########