1. Ξεκινήστε δηλώνοντας ότι «Θέλω να είμαι όσο περισσότερο υγιής και όμορφη/ος μπορώ!!», αντί «Θέλω να αδυνατίσω».

Επιλέξτε να φροντίσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας, γιατί το αξίζετε!! Η ψυχική και σωματική μας υγεία είναι πολύ σημαντική και πρέπει να την διασφαλίζουμε με νύχια και με δόντια!!

  1. Ορίστε έναν συγκεκριμένο στόχο-κίνητρο. Ο στόχος θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός, συγκεκριμένος, πρακτικός και μετρήσιμος.

Καλό θα ήταν, πέραν από το να κυνηγάτε έναν αριθμό στην ζυγαριά, να σκεφτείτε πρακτικά πράγματα που θέλετε να δείτε να αλλάζουν στο σώμα σας και στον οργανισμό σας. Για παράδειγμα, «θέλω να είμαι περισσότερο ευκίνητη/ος», «θέλω να ανεβαίνω τις σκάλες του σπιτιού χωρίς να λαχανιάζω», «θέλω να μην αρρωσταίνω συνέχεια όπως πέρυσι», «θέλω να έχω περισσότερη ενέργεια (συνήθως αισθάνομαι μόνιμη κούραση)», «θέλω τα πόδια μου να είναι περισσότερο γραμμωμένα», «θέλω να φορέσω ένα πολύ ωραίο ρούχο που είδα». Διαβάστε και το άρθρο «Ο στόχος».

  1. Φτιάξτε λίστες!!

Ακόμα και αν σας φαίνεται περίεργο, οι λίστες βοηθάνε πολύ! Κάντε λίστες με στόχους. Λίστες με συνταγές. Λίστες με ρούχα. Ακόμα και λίστες με πιθανά δώρα που θα κάνετε στον εαυτό σας, αν καταφέρετε τον στόχο της εβδομάδας. Κι όμως! Το να κυνηγάτε συγκεκριμένα πράγματα, φέρνουν και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Επιπλέον, η επιβράβευση του εαυτού σας κάθε φορά που ένα ακόμα «τικ» μπαίνει στη λίστα σας, είναι πολύ σημαντική για την αυτοκριτική σας στο τέλος της ημέρας!

  1. Φτιάξτε μόνοι σας τα έτοιμα φαγητά και σνακ.

Κλαμπ σάντουιτς, πίτσα, κρέπα, σάντουιτς, pancakes, muffins, μπισκοτάκια, κριτσινάκια, κρουασανάκια, κέικ, είναι σνακ που μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας. Επίσης, μπορείτε να κάνετε μικρές και υγιεινές παρεμβάσεις. Τα οφέλη πολλά!! Πρώτα απ’όλα, αποφεύγετε τα συντηρητικά και τις χρωστικές. Έπειτα, είστε σίγουροι για την ποιότητα των πρώτων υλών. Ένα ακόμα όφελος είναι ότι χρησιμοποιείτε τα χέρια σας και όπως οτιδήποτε απασχολεί τη σκέψη και τα χέρια, έχει ψυχοθεραπευτική δράση. Τέλος, το καλύτερο είναι ότι μπορείτε να το συνδυάσετε για να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας, διδάσκοντάς τους τις αρχές της υγιεινής διατροφής και ότι το υγιεινό είναι διασκεδαστικό!!

  1. Πειραματιστείτε με νέες γεύσεις και συνταγές.

Καταρρίψτε τον μύθο ότι το υγιεινό είναι και άνοστο. Στο διαδίκτυο πλέον μπορείτε να βρείτε άπειρες συνταγές , με αγνές πρώτες ύλες, που δίνουν ένα πολύ νόστιμο αποτέλεσμα, χωρίς να είναι φορτωμένες με λιπαρά και ζάχαρη.

  1. Γυμναστείτε μαζί με τα παιδιά σας!!!

Επιλέξτε να αυξήσετε την κίνηση ως οικογένεια! Αποφύγετε την χρήση του αυτοκινήτου όσο περισσότερο μπορείτε. Αν, παρόλ’αυτά, η χρήση του είναι απαραίτητη, τότε απλά φροντίστε να το παρκάρετε όσο πιο μακριά μπορείτε.  Αυξήστε τους περιπάτους. Προτιμήστε να πάτε τα παιδιά σας στην παιδική χαρά ή να κάνετε μια ποδηλατάδα ή μια βόλτα στη φύση, αντί να κάτσετε σπίτι ή να πάτε για καφέ (παίρνοντας μαζί και τα παιδιά και δίνοντάς τους πατατάκια για να κάτσουν στην καρέκλα και να μπορέσετε εσείς να πιείτε τον καφέ σας, μαζί με το συνοδευόμενο κέικ ή κρουασανάκι). Επιπλέον, μη ξεχνάτε ότι τα παιδιά σας, σας έχουν ως πρότυπο. Οπότε, αν δεν θέλετε να έχετε νωχελικά παιδιά (με προβλήματα υγείας και βάρους στη μετέπειτα ζωή τους), θα πρέπει να μην είστε νωχελικοί γονείς. Για περισσότερες ιδέες διαβάστε το άρθρο «Διασκεδαστικές δραστηριότητες για να μην κάθεσαι σπίτι».

  1. Επιλέξτε μία μορφή άσκησης που σας διασκεδάζει!!

Είναι πολύ πιο πιθανό να την κάνετε συστηματικά και να μείνετε δεσμευμένοι σ’αυτή, όταν κάνετε κάτι με ευχαρίστηση και ανυπομονησία. Άσκηση δεν είναι μόνο το γυμναστήριο. Οτιδήποτε σας κάνει να κινείστε περισσότερο είναι προς όφελός σας, ακόμα και αν δεν καίτε τις περισσότερες δυνατές θερμίδες. Πάνω απ’όλα, το πιο σημαντικό είναι να επιλέξετε μία μορφή άσκησης που να μπορείτε κάνετε μακροπρόθεσμα και να την εντάξετε στον τρόπο ζωής σας. Οι παραδοσιακοί χοροί, η ζούμπα, η κηπουρική, η γιόγκα, οι λάτιν χοροί, η βόλτα με τον σκύλο, το περπάτημα ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική ή έχοντας για παρέα την κολλητή σας και λέγοντας τα νέα σας αντί να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο, είναι μερικές μόνο ιδέες.

  1. Επιλέξτε με ποιον θα μοιραστείτε τον ενθουσιασμό για την προσπάθειά σας.

Αποφύγετε να το αναφέρετε σε άτομα αρνητικά. Σε άτομα που κάνουν πολύ συχνά δίαιτες. Σε άτομα που σας ζηλεύουν ή πιστεύετε ότι θα σας σαμποτάρουν ή θα σας ελέγχουν για την επιτυχία της προσπάθειά σας μόνο με βάση την ένδειξη της ζυγαριάς (Διαβάστε το άρθρο «Μάθημα θάρρους 7ο : Πώς θα αντιμετωπίσετε το σαμποτάζ των άλλων στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος»). Να θυμάστε ότι το πιο σημαντικό είναι η επιτυχία να καθορίζεται με βάση τα δικά σας κριτήρια και όχι τα δικά τους!!

Λαμπρινή Μόσχου 

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, 

Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών,

Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity 

(Master εξειδίκευσης στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία)   

 

#########