Το 2013 η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε απαγόρευση για συγκεκριμένες χρήσεις 3  νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων σε συγκεκριμένες καλλιέργειες, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των μελισσών. Πώς έχει επηρεάσει, όμως, η απόφαση αυτή τις καλλιέργειες και τις μέλισσες; Παρακάτω κάποιες παρατηρήσεις που προκύπτουν από τα στοιχεία που συλλέγει το Bayer Bee Care Center:

 

Σύμφωνα με έρευνα του HFFA (Humboldt Forum for Food and Agriculture) Research GmbH σχετικά με τον οικονομικό, περιβαλλοντικό αντίκτυπο της απαγόρευσης και τις επιπτώσεις στην παραγωγή όσον αφορά στην καλλιέργεια της ελαιοκράμβης στην Ευρώπη:

  • Η συγκομιδή έχει μειωθεί κατά 912,000 τόνους
  • Απαιτείται η χρήση 533.000 εκταρίων επιπλέον
  • Εκπέμπονται 80.2 εκατ. τόνοι co2 επιπλέον από τα θερμοκήπια
  • Απαιτείται η χρήση 1.3 δις. m3 νερού επιπλέον

 

Στην Μεγάλη Βρετανία, όπου η εμφάνιση του σκαθαριού Psylliodes chrysocephalus είναι έντονη, η παραγωγή ελαιοκράμβης έχει μειωθεί κατά 17%. Μάλιστα, σε περιοχές με σοβαρή προσβολή, δύο στα 3 καλλιεργούμενα χωράφια καταστράφηκαν εντελώς, και οι ιδιοκτήτες τους έχουν σταματήσει την καλλιέργεια ελαιοκράμβης.

 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα σε όποιες μειώσεις του αριθμού των μελισσών και στη χρήση νεονικοτινοειδών. Για παράδειγμα, υπάρχουν στοιχεία από την Ελβετία που αποδεικνύουν ότι η μείωση του αριθμού των μελισσών παραμένει ίδια, ανεξάρτητα από τη χρήση νεονικοτινοειδών. Η Μ. Βρετανία διέθετε, πριν την απαγόρευση, από τα χαμηλότερα ποσοστά μείωσης του πληθυσμού των μελισσών τα οποία έχουν πλέον αυξηθεί σημαντικά. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, το παράδειγμα της Ρουμανίας όπου ο αριθμός των μελισσών είχε αυξηθεί από 650.000 σε 1,4 εκατομμύρια κυψέλες. από το 2000 μέχρι την απαγόρευση.

Αντιθέτως, σε χώρες όπως η Γαλλία, Ιταλία ή Γερμανία, όπου η απαγόρευση είχε ξεκινήσει πριν γενικευτεί για όλη την ΕΕ, δεν έχει παρατηρηθεί  βελτίωση στην υγεία των μελισσών.

 

Πλήθος δεδομένων δείχνουν ότι υψηλές απώλειες μελισσών συνδέονται με προσβολή στις κυψέλες από το παρασιτικό άκαρι Βαρόα (Varroa destructor). Επίσης άλλος βασικός παράγοντας για την υγεία και ευρωστία των μελισσών είναι η πρόσβαση σε αφθονία και ποικιλία λουλουδιών για να τραφεί το μελίσσι.

 

Το 2017 η απαγόρευση των νεονικοτονιοειδών θα επανεξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η θέση της Bayer είναι σαφής: Η χρήση ή μη ενός προϊόντος πρέπει να βασίζεται σε ακριβή  επιστημονικά στοιχεία. Στο παρελθόν ακούστηκαν πολύ υποθέσεις και όχι επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις υπό συνθήκες αγρού που να αποδείκνουν ότι η χρήση νεονικοτινοειδών προκαλεί βλάβες στις μέλισσες.

 

Η Bayer έχει σαφή δέσμευση στην προστασία της υγείας των μελισσών και προωθεί την ασφαλή χρήση των προϊόντων της. Πέρα από αυτό υποστηρίζει  την καλύτερη συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ παραγωγών και μελισσοκόμων διαμέσου μιας εφαρμογής για κινητά.

 

Ακόμη η  Bayer πραγματοποιεί μία σειρά από έρευνες με στόχο την επιστημονική υποστήριξη της απόφασης για το εν λόγω θέμα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα μέχρι τώρα δημοσιευμένα δεδομένα μίας μεγάλης κλίμακας έρευνας στη Βόρεια Γερμανία, η χρήση clothianidin  στην καλλιέργεια σπόρων ελαιοκράμβης δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των μελισσών.

 

#########