Με την παρουσία του Υπουργού Υγείας Α.Λυκουρέντζου, του Αν Υπουργού κου Μ.Σαλμά και της Υφυπουργού κας Φ.Σκοπούλη, συμμετείχε μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής κου Κρεμαστινού, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δια του Προέδρου του κου Πατούλη, στη σημερινή συζήτηση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή, με θέμα τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Με αφορμή τη συζήτηση που διεξήχθη, έχουμε να κάνουμε τις εξής δηλώσεις:

  • Ο Ι.Σ.Α. με απόλυτα τεκμηριωμένο και υπεύθυνο τρόπο είχε επισημάνει από την πρώτη μέρα λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. , ότι το εγχείρημα θα αποτύγχανε γιατί δεν είχε εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότησή του. Δυστυχώς κάθε μέρα που περνά, οι προβλέψεις μας επιβεβαιώνονται.
  • Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν είναι βιώσιμος, κάτι που επιβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι οι εισφορές του  οργανισμού είναι γύρω στα 4 δισ., ενώ οι δαπάνες γύρω στα 6,5 δισ. ευρώ.
  • Ο Ι.Σ.Α. κρούει για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στο ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς γιατρό και φάρμακα εκατομμύρια ασφαλισμένοι. Είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να διασφαλίσει την ανελαστικότητα των δαπανών που αφορούν την υγεία, ότι κανείς ασφαλισμένος δεν θα μείνει ακάλυπτος, ότι κανένας πάροχος υπηρεσιών υγείας δεν θα είναι απλήρωτος.
  • Να διασφαλίσει ότι όλοι οι πάροχοι υγείας θα πληρώνονται αναλογικά και ισότιμα και δεν θα δίνεται προτεραιότητα σε αυτούς που φωνάζουν δυνατότερα, ή απειλούν με διακοπή της παροχής των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πολίτες.
  • Δεν πρέπει να επιτρέψει να επικρατήσει στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας ο Νόμος της Ζούγκλας. 
  • Αυτοί που παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια στην πλάτη της κοινωνίας θα αντιληφθούν ότι χωρίς γιατρούς, δεν υπάρχει Υγεία.

Για το ΔΣ του ΙΣΑ

Ο Πρόεδρος                                 Ο Γεν Γραμματέας

Γεώργιος Πατούλης                                 Ευστάθιος Τσούκαλος

#########