Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει επισημάνει πολλάκις ότι οι δαπάνες της υγείας είναι ανελαστικές σε ένα στοιχειώδες επίπεδο βασικών παροχών υγείας, γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους φορείς. Τιμώντας τον θεσμικό μας ρόλο και προασπίζοντας τα δικαιώματα των μελών μας, αλλά και των ασφαλισμένων,  έχουμε καταθέσει σειρά εισηγήσεων προς τους Αρμόδιους Φορείς, προκειμένου να αποκατασταθούν  τα δυσεπίλυτα προβλήματα στον χώρο της υγείας

.

 Όπως έχουμε επισημάνει ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται υπό κατάρρευση, με αποτέλεσμα οι συμβεβλημένοι ιατροί μέλη μας αλλά και άλλοι υγειονομικοί κλάδοι, να μένουν απλήρωτοι τόσο για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του  ΕΟΠΥΥ, αλλά και για τους ασφαλισμένους στα  ασφαλιστικά ταμεία που έχουν πλέον ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ , ΟΑΕΕ, ΝΑΤ , ΤΥΔΚΥ κλπ) με τον Ν. 3918/2011.

Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι επιβεβλημένες διαρθρωτικές αλλαγές στην λειτουργία του ΕΟΠΥΥ παρά τις σχετικές εισηγήσεις μας , το ΔΣ του ΙΣΑ αποφάσισε να καλέσει τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ σε πενθήμερη επίσχεση  , η οποία έχει μεγάλη συμμετοχή , όπως πληροφορούμαστε από τα μέλη μας.  

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την τραγική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας , όμως δεν πρέπει  να επιτρέψουμε την μετατροπή της κρίσης από οικονομική σε ανθρωπιστική. Οι ιατροί μας έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους, προσφέροντας  εθελοντικά τις ιατρικές υπηρεσίες τους σε πολλούς ανασφάλιστους και μακροχρόνια ανέργους.

Όμως, αν οι ιατροί θα έπρεπε να προσφέρουν τις ιατρικές υπηρεσίες τους εθελοντικά και στους ασφαλισμένους πολίτες θα έπρεπε τουλάχιστον να το γνωρίζουν  και να συμβεί βεβαίως αυτό για όλους, αρχής γενομένης από τους Υπουργούς έως τον τελευταίο πάροχο υγείας και όχι επιλεκτικά. 

Για να αποφύγουμε λοιπόν την κατάρρευση του Συστήματος Υγείας στην χώρα μας, αποτελεί επιτακτική και επιβεβλημένη ανάγκη  η συνάντηση των κομμάτων της κυβέρνησης  με τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο,  τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, ως υπευθύνου για τον ΕΟΠΥΥ, κ. Μάριο Σαλμά και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα εξυγίανσης και εξορθολογισμού  του χώρου της υγείας, καθώς επίσης η σωστή διαχείριση των  ποσών που διατίθενται για την Υγεία .

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η δαπάνη της υγείας είναι ανελαστική και  ότι  το ιατρικό επάγγελμα οφείλει να γίνεται απρόσκοπτα μέσα από αξιοπρεπή επιβίωση των λειτουργών του .

Ο ΙΣΑ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στον Έλληνα πολίτη.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                  ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

#########