Ο Δρ. Luis Madero ήταν επικεφαλής του τμήματος Ογκολογίας του Νοσοκομείου “Niño Jesús” της Μαδρίτης, που πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων όταν το κορίτσι ήταν δύο ετών. Σήμερα το κορίτσι είναι τεσσάρων και έχει μια φυσιολογική ζωή. Όταν η Alba, ένα κορίτσι από το Cadiz (Ισπανία), γεννήθηκε, οι γονείς της αποφάσισαν να φυλάξουν τα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα από τον ομφάλιο λώρο της.

«Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούσε να υπολογίζει σ’ αυτά σε περίπτωση που μια μέρα είχε κάποια σοβαρή ασθένεια». “Είχαμε ακούσει για τη δυνατότητα αποθήκευσης βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο τυχαία. Ήταν η καλύτερη επένδυση για μας“, λένε οι γονείς.  Έτσι, τον Ιανουάριο του 2007, ζήτησαν τις υπηρεσίες της Cryo-Save.

 

Δύο χρόνια μετά τη γέννησή της, διστυχώς η Alba διαγνώστηκε με μυελοβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου του εγκεφάλου. Το τμήμα ογκολογίας του νοσοκομείου Niño Jesús της Μαδρίτης, με επικεφαλής τον Δρ. Luis Madero, ανέλαβε την μεταμόσχευση των βλαστικών κυττάρων. Σήμερα, η Alba είναι τεσσάρων ετών και ζει μια απόλυτα φυσιολογική ζωή. Αυτή είναι η πρώτη υπόθεση στην Ισπανία, όπου χρησιμοποιήθηκαν βλαστικά κύτταρα από τον ομφάλιο λώρο του ίδιου του ασθενή για μια τέτοιου είδους θεραπεία (αυτόλογη χρήση).

 

Η διαδικασία της θεραπείας

Η διαδικασία θεραπείας για το μυελοβλάστωμα ξεκίνησε με χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί, στα πλαίσια του κλινικώς δυνατού, το μεγαλύτερο μέρος του όγκου στον εγκέφαλο. Μετά  την επέμβαση, η Alba υπεβλήθει σε χημειοθεραπεία για τη μείωση του υπλολοίπων του όγκου και για την πλήρη εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων στον οργανισμό. Όμως, η χημειοθεραπεία δεν καταστρέφει μόνο τα καρκινικά κύτταρα, αλλά και τα κάποια από τα υγειή κύτταρα του αίματος του ασθενούς καθώς και το ανοσοποιητικό σύστημα, γι ‘αυτό το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται αναδόμηση, με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων.

Έτσι, η μεταμόσχευση έγινε με τη χρήση βλαστικών κυττάρων που είχαν συλλεχθεί από το φυλαγμένο αίμα του ομφαλίου λώρου της, τα οποία μεταφέρθηκαν από τις κύριες εγκαταστάσεις  επεξεργασίας και φύλαξης της Cryo-Save στο Βέλγιο, στους θεράποντες ιατρούς του νοσοκομείου της Μαδρίτης.

Μετά τη μεταμόσχευση, τα βλαστικά κύτταρα «μεταναστεύουν» στο μυελό των οστών, όπου αρχίσουν να παράγουν λευκά αιμοσφαίρια, ερυθρά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια, αρχίζοντας έτσι την αναγέννηση του αιμοποιητικού συστήματος. Στη συνέχεια, 60 ημέρες μετά την αρχική μεταμόσχευση, νέα βλαστικά κύτταρα μεταμοσχεύθηκαν, αυτή τη φορά συλλεγμένα από το περιφερικό αίμα του παιδιού, προκειμένου να επιταχυνθεί το σύστημα δραστηριοποίησης των αιμοπεταλίων. Δεκατέσσερις μήνες μετά τη μεταμόσχευση, το παιδί είχε πλήρως αναδομήσει το αιμοποιητικό του σύστημα και άρχισε να απολαμβάνει μια φυσιολογική ζωή, παρά τους απαραίτητους περιοδικούς ιατρικούς ελέγχους.

«Το πρώτο περιστατικό στην Ισπανία»

Ο Δρ. Luis Madero, επικεφαλής του Τμήματος Ογκολογίας του Νοσοκομείου της Μαδρίτης Niño Jesús, ήταν υπεύθυνος για τη θεραπεία της Alba και για την μετέπειτα παρακολούθησή της. Τόνισε ότι αυτό αποτελεί μοναδική περίπτωση στην Ισπανία. «Η χρήση βλαστικών κυττάρων για την ανάπλαση του αιμοποιητικού συστήματος είναι μια συνήθεις θεραπεία για αυτόν τον τύπο καρκίνου. Αυτό που κάνει αυτή την περίπτωση μοναδική είναι ότι, για πρώτη φορά στη χώρα μας τα βλαστικά κύτταρα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία προήλθαν από το αίμα του ομφάλιου λώρου του ίδιου του μωρού που είχε φυλαχθεί κατά τη γέννηση. Τα τελευταία χρόνια, η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από αίμα ομφάλιου λώρου γνωρίζουν σημαντική εξέλιξη. Ιδίως στην περίπτωση αδελφών, τα βλαστικά κύτταρα αποτελούν την καλύτερη θεραπευτική επιλογή», λέει ο Δρ. Madero.

“Η δική μας καλύτερη επένδυση”

Οι γονείς της Alba, Santiago και Teresa, μηχανικός και καθηγήτρια λογοτεχνίας στο επάγγελμα αντίστοιχα, συμφωνούν ότι η απόφαση για την φύλαξη των βλαστικών κυττάρων από αίμα ομφάλιου λώρου της Alba ήταν η καλύτερη επένδυσή τους. «Το ενδιαφέρον για τα βλαστικά κύτταρα», λέει ο κ. Santiago, «προήλθε από το ενδιαφέρον μου για τα επιστημονικά προγράμματα». Είχε δει μια ιστορία για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον με βλαστικά κύτταρα. «Εκείνη την εποχή ο πατέρας μου είχε Αλτσχάιμερ και ήμουν ενημερωμένος για τη χρήση των βλαστικών κυττάρων για εκφυλιστικές ασθένειες. Δεν δίστασα και είπα στη σύζυγό μου: ας ασφαλίσουμε τη ζωή του παιδιού μας, ίσως μια μέρα να σώσει τη ζωή της». Η μητέρα της Alba, Τereza Molina, είπε ότι έχει δει τη γέννηση της κόρης της, δύο φορές, και τη δεύτερη φορά, μετά τη μεταμόσχευση, η αίσθηση ήταν καλύτερη από την πρώτη. Και οι δύο γονείς κάνουν την ίδια σύσταση: «Η φύλαξη του ομφάλιου λώρου και των βλαστικών κυττάρων που αυτό περιέχει είναι ένα στοίχημα για το μέλλον, μια ασφάλεια ζωής που ίσως ποτέ να μην χρειαστεί, αλλά μπορεί να σώσει μια ζωή»

#########