Ελπίδες  ότι το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας να έχει θετικά αποτελέσματα και για τον καρκίνο της στοματοφαρυγγικής  περιοχής, δίνουν αρχικές κλινικές  μελέτες. Η διαπίστωση αυτή αφορά τον ιό HPV ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που έχει το ίδιο στέλεχος 16 με τον καρκίνο που αναπτύσσεται  στο στόμα. Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μπορεί να προσβάλλει το δέρμα, καθώς και τους βλεννογόνους του στόματος και των γεννητικών οργάνων

.

 

Το ποσοστό ανίχνευσης του HPV σε υγιή βλεννογόνο του στόματος ποικίλει ευρέως στη βιβλιογραφία (συνήθως 0%-20%), ενώ το ενδιαφέρον τελευταίων ερευνών εστιάζεται στη διερεύνηση της πιθανότητας ταυτόχρονης παρουσίας του HPV στο στόμα και στον τράχηλο της μήτρας.

Στο ενδιαφέρον και σημαντικό αυτό θέμα θα γίνει αναφορά στο διήμερο Επετειακό Συνέδριο που πραγματοποιείται στις 18 και 19 Ιουνίου 2011, στους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο καρκίνος του στόματος και του φάρυγγα είναι ο 6ος κατά σειρά καρκίνος παγκοσμίως τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις αναπτυγμένες χώρες Κάθε χρόνο πεθαίνουν από τον καρκίνο αυτό σε ολόκληρο τον κόσμο, περίπου 300.000 άτομα, ενώ για την Ευρώπη τα θύματα ανέρχονται στις 168.000.

Η μορφή των καρκίνων αυτών με το στέλεχος 16 , προσβάλλει νεαρότερες ηλικίες κυρίως άντρες , που δεν είναι καπνιστες και δεν καταναλώνουν υπέρμετρα αλκοόλ, είναι υψηλοτέρου κοινωνικοοικονομικού επίπεδου και με καλή στοματική υγιεινή!

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος του οδοντιάτρου , γιατί  η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει το ποσοστό της πενταετούς επιβίωσης στο 80 -85%, ενώ σε αντίθετη περίπτωση το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 20%.

Ακόμη πρόσφατη μελέτη δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του οδοντιάτρου στην προαγωγή της στοματικής υγείας. Τα αποτελέσματα έρευνας δείχνουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς κάνουν προληπτικές εξετάσεις σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, διατρέφονται υγιεινά, και δεν καπνίζει το 50%. Τα πορίσματα επιβεβαιώνουν τη σταθερότητα της σχέσης με τον οδοντίατρο και αναφέρουν ότι εκείνος έχει προβεί σε αγωγή υγείας για το κάπνισμα και τη διατροφή. Η στάση τους ως προς τη δυνατότητα των οδοντιάτρων σε πρώιμη διάγνωση συστηματικών νοσημάτων και αναγνώριση επιβλαβών συνηθειών είναι θετική μόνο ως προς τον καρκίνο του στόματος, το κάπνισμα  και τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και σε μικρότερο βαθμό για το σακχαρώδη διαβήτη και τις διαταραχές ανάπτυξης συνδετικού ιστού.

Μεταξύ των θεμάτων  που θα αναπτυχτούν στο επετειακό συνέδριο , είναι τα laser στην Οδοντιατρική, η χορήγηση φθορίου στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, νοσοκομειακή οδοντιατρική και η παιδοδοντιατρική

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές που θα αναφερθούν σε σύγχρονες εξελίξεις και τάσεις της Οδοντιατρικής Επιστήμης, με έμφαση κύρια την εκπαιδευτική διαδικασία καθώς και στις μελλοντικές προοπτικές της. Οι Ομιλίες του κατευθυνόμενου προγράμματος θα γίνονται παράλληλα σε δύο αίθουσες και θα υπάρξει τηλεματική σύνδεση με τα χειρουργεία της Οδοντιατρικής Σχολής και Προσυνεδριακές πρακτικές εφαρμογές σε θέματα Ενδοδοντίας και Σύγχρονων Τεχνολογιών (Lasers). Παράλληλα με τις επιστημονικές εκδηλώσεις θα υπάρχει μεγάλη έκθεση Οδοντιατρικού εξοπλισμού και υλικών.

#########