Η νέα τεχνολογία υπερέχει σε όλους τους τομείς σε σύγκριση με τις ήδη υπάρχουσες, καθώς με τα ειδικά χαρακτηριστικά της υπόσχεται μεγαλύτερη ακρίβεια, ταχύτητα, ασφάλεια και άνεση. Με τον τρόπο αυτόν, εξασφαλίζεται η μέγιστη αποτελεσματικότητα σε όλες τις επεμβάσεις της Οφθαλμολογικής Διαθλαστικής Χειρουργικής.

 

 

Σήμερα στην Ευρώπη περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ποσοστό 25%, εμφανίζουν μυωπία, ενώ περίπου το 50% έχει κάποιου βαθμού υπερμετρωπία. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, το ποσοστό του πληθυσμού με κάποια διαθλαστική ανωμαλία των οφθαλμών φτάνει το 35-40%, δηλαδή 3,5 – 4 εκατομμύρια Έλληνες έχουν ανάγκη διόρθωσης της όρασής τους. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατες στατιστικές μελέτες, το 30 % των νέων ηλικίας από 15 έως και άνω των 20 ετών έχουν μυωπία, το 15% υπερμετρωπία, το 10-20% μέχρι 1 διοπτρία αστιγματισμό και το 3-10% 2 διοπτρίες.

 

Από την ανακάλυψή τους εδώ και 30 χρόνια, τα excimer lasers έχουν βρει έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εφαρμογών. Επαναστατικά επιτεύγματα στον τομέα αυτόν οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση της απόδοσης και της αξιοπιστίας τους. Πράγματι, σήμερα δεν μπορούμε να διανοηθούμε την Οφθαλμολογία χωρίς αυτά. Και όσο και αν θεωρούμε ότι ένα λέιζερ, όπως και αν ονομάζεται, δεν είναι παρά ένα λέιζερ, αναμφισβήτητα τα χαρακτηριστικά του καθενός παίζουν ρόλο ζωτικής σημασίας στα κλινικά αποτελέσματα οποιασδήποτε επέμβασης. Η προστασία του κερατοειδούς από τη θερμική ενέργεια, η ακρίβεια της εξάχνωσης του ιστού, η σταθερότητα της απόδοσης και ο απόλυτος έλεγχος της διανομής των παλμών του λέιζερ, αλλά και η ταχύτητα και οι δικλείδες ασφαλείας που διαθέτει, είναι βασικές προϋποθέσεις για επιτυχημένες επεμβάσεις.

Τα παραπάνω τόνισε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου CORNELL Νέας Υόρκης και Διευθύνων Σύμβουλος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Κρήτης «Εμμετρωπία» κ. Ιωάννης Ασλανίδης. Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την εγκατάσταση του SCHWIND AMARIS 750S για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο κ. Ασλανίδης, όταν αποφασίζει κανείς να υποβληθεί σε μια διαθλαστική επέμβαση περιμένει ότι θα έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Όσο πιο τελειοποιημένη είναι η μέθοδος και πιο σύγχρονη η τεχνολογία, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Το  SCHWIND AMARIS 750S είναι η πρωτοποριακή τεχνολογία στις επεμβάσεις με λέιζερ, ανώτερη σε όλους τους σημαντικούς τομείς, όπως  ασφάλεια, ακρίβεια, ταχύτητα και άνεση.

 

Οι  διαφορές στο λέιζερ 8ης γενιάς αφορούν στα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1) Απόλυτη υπεροχή στην ταχύτητα:

Το Amaris 750S, με 750 μικροσκοπικούς παλμούς φωτός το δευτερόλεπτο, είναι 3 φορές ταχύτερο από τα άλλα λέιζερ, διορθώνοντας ένα (1) βαθμό μυωπίας σε μόλις 1,5 δευτερόλεπτο. Οι ασθενείς επωφελούνται από τη μικρή διάρκεια της επέμβασης, έχουν λιγότερο άγχος και ο κερατοειδής εκτίθεται για πολύ λίγο χρόνο, ώστε να μην αφυδατώνεται και η επούλωση να γίνεται ταχύτερα.

 

2) Αυτόματη ρύθμιση δύο επιπέδων ενέργειας για γρήγορη και «απαλή» αφαίρεση ιστού:

Ο αλγόριθμος του υπολογιστή του Amaris ρυθμίζει μια ιδανική αναλογία ανάμεσα στο συνολικό αριθμό παλμών του λέιζερ και στην ενέργεια που αποδίδει. Το 80% της επέμβασης γίνεται με μεγάλη απόδοση ενέργειας, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η διάρκειά της, και το υπόλοιπο 20% με χαμηλότερη ενέργεια, με αποτέλεσμα μια εξαιρετικά ομαλή επιφάνεια. Ο συνδυασμός των δύο επιπέδων ενέργειας και η μικρή διάμετρος του κάθε παλμού φωτός έχει σαν αποτέλεσμα οικονομία ιστού και μια εξαιρετικά ομαλή επιφάνεια κερατοειδούς στον ελάχιστο χρόνο.

 

3) «Έξυπνος» έλεγχος κατανομής θερμικής ενέργειας στον κερατοειδή:

Ο απόλυτος σεβασμός στους περιβάλλοντες ιστούς κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Οι παλμοί του λέιζερ κατανέμονται με τέτοιο τρόπο ώστε ποτέ να μη βρίσκονται στο ίδιο σημείο με σκοπό να υπάρχει χρόνος για να ψύχεται ο κερατοειδής ακόμα και στη υψηλή ταχύτητα λειτουργίας του Amaris. Οι μελέτες που έγιναν με τη χρήση υπέρυθρης θερμογραφικής κάμερας απέδειξαν ότι η θερμοκρασία του κερατοειδούς αυξάνεται μόλις κατά 4 βαθμούς, ακόμα και στην υψηλότερη ταχύτητα. Η δυναμική και βελτιστοποιημένη αυτή κατανομή παλμών εξασφαλίζει ομαλή και γρήγορη επούλωση.

 

4) Ο ταχύτερος παγκοσμίως οφθαλμικός ιχνηλάτης (eye tracker) με έλεγχο των κινήσεων του ματιού σε 6 διαστάσεις:

Με 1050 μετρήσεις το δευτερόλεπτο, ο οφθαλμικός ιχνηλάτης του Amaris «κλειδώνει» στην κόρη του ματιού και ανιχνεύει και ελέγχει τις κινήσεις του σε 6 διαστάσεις, αντισταθμίζοντας κάθε παρέκκλιση σε χρόνο τριών χιλιοστών του δευτερολέπτου(3 msec). Αυτό εξασφαλίζει απόλυτη ακρίβεια στην τοποθέτηση των παλμών, εξαιρετική ασφάλεια και αποτελέσματα. Το λογισμικό του λέιζερ προβλέπει ακόμα και τις περιστροφικές κινήσεις του ματιού, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αλλά και αυτές που γίνονται κατά την κατάκλιση του ασθενούς από την όρθια θέση. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ρυθμίζεται η διανομή των παλμών ώστε να υπάρχει εξαιρετική ακρίβεια στη διόρθωση του αστιγματισμού.

 

5) Μοναδική σταθερότητα των μικροκλιματικών συνθηκών γύρω από τον κερατοειδή:

Η πρακτική εφαρμογή της πρωτοποριακής καινοτομίας στην διαθλαστική χειρουργική. Το μοναδικό σύστημα αναρρόφησης σωματιδίων του λέιζερ δημιουργεί σταθερές μικροκλιματικές συνθήκες γύρω από τον κερατοειδή με ένα λεπτό ρεύμα αέρα σε απόσταση 40 χιλιοστών. Σωματίδια που πιθανόν θα έφραζαν την ενέργεια του λέιζερ κατά την επέμβαση, απομακρύνονται αποτελεσματικά και αποφεύγεται η αφυδάτωση του κερατοειδούς.

 

 

6) Η “NoTouch” διαθλαστική, μη παρεμβατική επέμβαση, χωρίς άγγιγμα ανθρώπινου χεριού:

Η περαιτέρω βελτίωση του αλγορίθμου του Amaris για τις επιφανειακές διαθλαστικές επεμβάσεις οδήγησε στη μοναδική διαθλαστική επέμβαση Trans-PRK, κατά την οποία ακόμα και το επιθήλιο του κερατοειδούς αφαιρείται με το λέιζερ. Κανένα εργαλείο δεν ακουμπά το μάτι και η επέμβαση γίνεται με απείρως μεγαλύτερη ακρίβεια και ευκολία. Από την πλευρά του ασθενούς, αυτό μεταφράζεται σε ελάχιστο χρόνο παραμονής στο χειρουργείο, ταχύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση της όρασης.

 

Συμπερασματικά, η τεχνολογική υπεροχή του λέιζερ 8ης γενιάς υπηρετεί απόλυτα τον υποψήφιο διαθλαστικής επέμβασης, καλύπτοντας, ταυτόχρονα, ζωτικής σημασίας ανάγκες του χειρουργού.

#########