Ένας στους 50 ανθρώπους υποφέρει από ψωρίαση και μπορεί να έχει ιδιαίτερα βαθύ και αρνητικό αντίκτυπο στην ζωή του. Η προκατάληψη του περιβάλλοντος, μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό αποκλεισμό, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη.Πολλοί είναι εκείνοι που λανθασμένα θεωρούν την νόσο μεταδοτική και ζητούν από τους ασθενείς να απομακρυνθούν από τις πισίνες και τα κομμωτήρια.

 

 

Η ψωρίαση αποτελεί χρόνια φλεγμονώδη δερματοπάθεια, η οποία πλήττει περίπου το 2% του πληθυσμού. Εκδηλώνεται υπό μορφή ερυθηματωδών πλακών, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόχρωμα λέπια. Οι ψωριασικές βλάβες συνήθως εντοπίζονται στους αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής.

 

Η πάθηση αυτή έχει επίσης βαθύτερο αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της ζωής του ασθενούς – της αυτοεκτίμησής του, ικανότητα εργασίας και δημιουργίας σχέσεων, ακόμα και φροντίδας του ίδιου και της οικογένειάς του. Πολλοί είναι εκείνοι που πάσχουν από παρατεταμένο άγχος, κατάθλιψη και ιδιαίτερο αίσθημα απομόνωσης καθώς αισθάνονται διάκριση και στιγματισμό.

 

Πολλές θεραπείες, η εφαρμογή των οποίων πρέπει να γίνεται συχνά κατά την διάρκεια της ημέρας, μυρίζουν, αφήνουν λεκέδες σε ρούχα και κλινοσκεπάσματα και απαιτούν ενασχόληση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, προκαλούν επιπλέον επιβάρυνση και άγχος στους ασθενείς. Δεν είναι τυχαίο που το 40% των ασθενών δεν συμμορφώνεται με τη θεραπεία με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε μία νέα μορφή gel, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία φορά ημερησίως. Το νέο gel είναι ένας συνδυασμός δυο ουσιών, της καλσιποτριόλης και της βηταμεθαζόνης (Dovobet® gel 60gr). Η νέα μορφή είναι ένα άνυδρο gel (oleogel) που προσφέρει μαλακτικές ιδιότητες. Δεν περιέχει αλκοόλ και έτσι δεν ερεθίζει και δεν ξηραίνει το δέρμα.

Σε μελέτες αποδοχής, φάνηκε ότι οι ασθενείς βρήκαν τη νέα μορφή αισθητικά αποδεκτή, καθώς εφαρμόζεται εύκολα και γρήγορα. Απορροφάται πολύ καλά από το δέρμα χωρίς ν’ αφήνει λιπαρότητα  και κατά συνέπεια χωρίς να λεκιάζει τα ρούχα ή τα σεντόνια.

«Είναι σημαντικό να βρούμε την κατάλληλη θεραπεία στην κατάλληλη μορφή για τον κάθε ασθενή», είπε ο Αν.Καθηγητής δερματολογίας και πρόεδρος της δερματολογικής εταιρείας κύριος Δημήτρης Ρηγόπουλος. «Το Dovobet® gel αποδείχθηκε ότι αντιμετωπίζει πολύ καλά τα συμπτώματα της νόσου δηλαδή  το ερύθημα, την απολέπιση και το πάχος της πλάκας. Είναι όμως εξίσου σημαντικό για εμάς τους δερματολόγους να βλέπουμε ότι μία θεραπεία είναι εύκολη και ευχάριστη στη χρήση.» Ο κύριος Ρηγόπουλος πιστεύει ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη θεραπεία της ψωρίασης είναι η συμμόρφωση των ασθενών. «Το θετικό είναι ότι η έρευνα μας δίνει νέα όπλα ν’ αντιμετωπίσουμε τη ψωρίαση. Οι ασθενείς μπορούν να είναι πιο αισιόδοξοι, ότι μπορούν να ζουν καλά με την ψωρίαση»

#########