1.Απέφυγε ή περιόρισε τρόφιμα που σου αρέσουν πολύ και σε κάνουν να τρως πολύ περισσότερο.

2.  Πίνε νερό ή ανθρακούχο νερό. Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερες από 1000kcal/ημέρα από τα υγρά ποτά όπως αναψυκτικά.

3.  Απέφυγε ή περιόρισε τρόφιμα που περιέχουν λίπος πάνω από 10-12%. Μην ξεχνάτε ότι 1g  αντιστοιχεί σε 9 θερμίδες

4.  Απέφυγε τρόφιμα που δεν προκαλούν αίσθημα κορεσμού καθώς και άλλα τρόφιμα που αυξάνουν την όρεξη και μειώνουν το χρονικό διάστημα που απαιτείται μετά ένα γεύμα μέχρι να πεινάσεις ξανά.

5. Μην χρησιμοποιείς τις θερμίδες ως οδηγό, αλλά το ποσοστό λίπους και απλών υδατανθράκων. που υπάρχουν στα τρόφιμα (παρατήρησε τις ετικέτες τροφίμων).

6.  Προτίμησε  τρόφιμα που είναι πλούσια φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικήςη άλεσης)

 

 

Δραστηριότητες και διατροφή

 

1.  Αύξησε το μεταβολισμό σου, υιοθετώντας περισσότερη φυτική δραστηριότητα: περπάτησε περισσότερο, ανέβα σκάλες, κούρεψε το γκαζόν (αν έχεις) κλπ. Άρχισε να κάνεις σπορ όπως τρέξιμο, ποδηλασία, τέννις, roller-skating και κολύμπι.

2.  Ενίσχυσε τον μυϊκό σου τόνο, και αύξησε έτσι το μεταβολισμό σου. Γράψου σε κάποιο γυμναστήριο και ασκήσου με πρόγραμμα.  Κάνες ισομετρικές και ισοτονικές ασκήσεις συχνά μέσα στην ημέρα.

3.  Πείστε την οικογένεια και τους φίλους σας να ασχοληθούν και αυτοί με κάποιο άθλημα και/ή να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα διατροφής.  Βάλε  πρόγραμμα για τις αθλητικές δραστηριότητες και το πρόγραμμα διατροφής σου.

4. Τα μεγάλα γεύματα αυξάνουν το μέγεθος του στομάχου,  έτσι απαιτείται περισσότερο φαγητό για να επιτευχθεί το αίσθημα του κορεσμού, επομένως προτίμησε μικρά γεύματα.

 

 

 

Κρήνη Κωνσταντίνου

Σπούδασε Διαιτολόγος – Διατροφολόγος στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Απόκτηση τίτλου Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων και του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής. Από το 2002 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε ιδιωτικά και δημόσια ΙΕΚ υπό την ιδιότητα του εκπαιδευτικού.Έχει κλινική εμπειρία (2005-2006) στα ακόλουθα Νοσηλευτικά ιδρύματα:

Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά  στο Διαβητολογικό τμήμα και στο Ιατρείο Παχυσαρκίας.

Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής  στην Πνευμονολογική κλινική και ΜΕΘ.Γεώργιος

Γεννηματάς Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών  στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας & ΜΕΘ Εγκαυμάτων.

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού.

#########