Ο κ. Α. Ζισσούρας, Συντονιστής της Ανεξάρτητης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Υγεία, παρουσίασε σήμερα Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011 το πόρισμα στης Επιτροπής στην τρόικα και σήμερα το κατέθεσε στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το πόρισμα αναφέρεται σε επιστημονικές προτάσεις για την αποτελεσματικότερη διοίκηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) σε επίπεδο κέντρου (ΥΥΚΑ), περιφέρειας (Υ.Πε.) και μονάδων (Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας), την πρόοδο συγκρότησης του ΕΟΠΥΥ, τις προτεραιότητες στην Π.Φ.Υ. και τη νοσοκομειακή περίθαλψη, τη φαρμακευτική πολιτική και τους ανθρώπινους πόρους.

Πολλές από τις αναφερόμενες προτάσεις έχουν ήδη γίνει πράξη τον τελευταίο χρόνο (π.χ. οργάνωση – οργανισμοί νοσοκομείων, χρηματοδότηση Ε.Σ.Υ. με προϋπολογισμούς και ΚΕΝ, δημιουργία ΕΟΠΥΥ, ενιαίο πλαίσιο παροχής Π.Φ.Υ. με συμμετοχή του Ε.Σ.Υ., διπλογραφικό, προμήθειες – ηλεκτρονικές δημοπρασίες, ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις, θετική λίστα, δράσεις ΕΟΦ, rebate, νέο σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων, γενόσημα, συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και διαχείριση ανθρώπινων πόρων).

Η Επιτροπή θα παραδώσει και χρονοδιάγραμμα και ο υπουργός, κ. Ανδρέας Λοβέρδος θα αποφασίσει για τα ανωτέρω και τις άλλες προτάσεις της Επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζεται πως ούτε στις προτάσεις της Επιτροπής αναφέρονται ούτε στις επιδιώξεις του υπουργού ΥΚΑ είναι θέματα «ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων νοσοκομείων», ή «ποινές σε γιατρούς» (λόγω κριτηρίων παραγωγής κλ.π.), που αναφέρθηκαν σε χθεσινό δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας. Σημειωτέον, ότι η Επιτροπή είναι ανεξάρτητο σώμα που ολοκληρώνει τις προτάσεις της το 2011.

#########