«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία χρειάζονται πολιτικούς, οι οποίοι θα σκύψουν κάτω το κεφάλι και θα εργαστούν με συνέπεια, προκειμένου να υπηρετήσουν το αυτονόητο. Και το αυτονόητο είναι η ταχύτερη έξοδος από την κρίση, για να μη χαθεί μια γενιά ακόμα σε διαδικασία οπισθοδρόμησης» δήλωσε σήμερα, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους μαζί με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Η συνέντευξη τύπου αφορούσε γενικά την πορεία του ΕΣΠΑ και ειδικότερα τη στοχευμένη δράση για την τεχνική υποστήριξη των συγχρηματοδοτούμενων έργων στον τομέα της Υγείας που σχεδιάστηκε από το ΥΠΑΑΝ κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Υγείας. Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν επίσης οι αρμόδιοι υφυπουργοί των δύο υπουργείων, κκ Θάνος Μωραϊτης και Μιχάλης Τιμοσίδης.

 

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΠΑ, έως σήμερα επισήμανε ότι «Το ΕΣΠΑ πλέον γίνεται ένα πρόγραμμα εργοκεντρικό, με έμφαση στην υλοποίηση των έργων και όχι απλά στην ανακύκλωση πόρων από Διαχειριστική σε Διαχειριστική, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, το τελευταίο εξάμηνο έχουν ενταχθεί 1.852 νέα έργα (ποσοστό 94,5%) και έχουν συμβασιοποιηθεί άλλα 768 (ποσοστό 55%). «Το πρόγραμμα πια δεν έχει νεκρές εκχωρήσεις, δεν υπάρχουν κενά, σχεδόν όλο το πρόγραμμα λοιπόν έχει πληρωθεί κι έχει συμπληρωθεί από τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν τα επόμενα 3-4 χρόνια» επισήμανε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης «Μόνο σε 6 μήνες έχουμε στηρίξει 6.263 επιχειρήσεις με ενισχύσεις ύψους 446 εκατομμύριων ευρώ, επιχειρήσεις που αγωνίζονται να σταθούν στα πόδια τους με τις Τράπεζες ουσιαστικά να μη βοηθούν καθόλου και να μη χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις με δανεισμό. Γι’ αυτό λοιπόν το κάθε ευρώ μετράει». Μάλιστα, τόνισε ότι  για τα επενδυτικά σχέδια του παλαιού και του νέου επενδυτικού νόμου δόθηκαν φέτος, 1 δις ευρώ. «Επί 3 χρόνια, 2007-2009, είχαμε απορρόφηση μόλις 2,7% και μέσα σε δυο χρόνια έχουμε δεκαπλάσια αύξηση, φτάσαμε στο 27% που αντιπροσωπεύει το μέσο κοινοτικό όρο απορρόφησης με αποτέλεσμα όλα αυτά ν’ αναγνωρίζονται και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και να βοηθούν την οικονομία μας».

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στη σημασία που έχει το ΕΣΠΑ για να γίνουν έργα που θα δημιουργήσουν χρήσιμες υποδομές για τους πολίτες, θα κινήσουν την αναπτυξιακή διαδικασία, αλλά και θα δώσουν λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, κυρίως των νέων. «Κανείς δε μπορεί να μείνει απαθής στην κοινωνική βόμβα που λέγεται ανεργία και απειλεί τα θεμέλια και τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης. «Έχουμε χρέος να θέσουμε σε διάταξη μάχης όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε για ν’ αντιμετωπίσουμε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο. Και το ΕΣΠΑ μπορεί να συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή. Τα έργα του ΕΣΠΑ δημιουργούν 207.000 θέσεις εργασίας και στη συνέχεια πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία των έργων αυτών. Είναι συνεπώς ζήτημα εθνικής επιβίωσης να μη μείνει ούτε ένα έργο πίσω».

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε επίσης στο σχεδιασμό ενός νέου Προγράμματος Τεχνικής Υποστήριξης που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων στον τομέα της υγείας. Το πρόγραμμα αυτό είναι ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και αφορά τις 7 υγειονομικές περιφέρειες της χώρας. Συγκεκριμένα, 60.000 ευρώ θα δοθούν για κάθε υγειονομική περιφέρεια  και 50 νοσοκομεία που υλοποιούν ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν στη συνέχεια έργα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Τέλος, οι υπουργοί Ανάπτυξης και Υγείας ανακοίνωσαν από κοινού τη συμφωνία για υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την απελευθέρωση της πώλησης του βρεφικού γάλακτος. Το βρεφικό γάλα θα πωλείται πλέον, από την 1η Ιανουαρίου του 2012, σε όλα τα σημεία λιανικής πώλησης, με μείωση της τιμής κατά 20%, μετά από συμφωνία που έγινε από το Υπουργείο Ανάπτυξης με τους ιδιοκτήτες super market και τις προμηθεύτριες εταιρίες.

#########