Χτες κάναμε μια συζήτηση με τους εργαζόμενους του «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» και του «ΓΑΙΑ» και τους ενημέρωσα για τις ενδεχόμενες προοπτικές. Ήταν τρεις συνάδελφοί σας χτες και ενημερώθηκαν, για το τι ακριβώς θα πάει την άλλη εβδομάδα που θα δώσουμε λύση στη Βουλή για το θέμα αυτό γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Πολλά συζητούνται, δεν έχουμε ακόμα κατασταλάξει. Τα ενδεχόμενα που μας αφορούν είναι δύο, τα ενδεχόμενα που αφορούν αυτούς είναι αυτά τα δύο συν ένα ακόμη. Η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, όπως ξέρετε, έχει γίνει δεκτή από εμένα, τους την έχω κοινοποιήσει και έχω δώσει 30 μέρες προθεσμία συμμόρφωσης στο περιεχόμενό της.

 

Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσουμε για τα κλειστά νοσήλια και τις επανακοστολογήσεις των 11.000 ιατρικών πράξεων, όπως επίσης και τη νέα ονοματοδοσία στις ιατρικές πράξεις αυτές. Την μεθεπόμενη, κλείνουμε με τον ΟΚΑΝΑ το θέμα του διαιρέτη των ασθενών του ΟΚΑΝΑ και της διαίρεσης μεθαδόνης, ούτως ώστε να μην έχουμε τον Νοέμβριο πια λίστα, αλλά κατάλογο. Αύριο, υπάρχει συνάντηση του κ. Τιμοσίδη με τους διοικητές των νοσοκομείων που θα αναλάβουν τη διανομή των αντιεξαρτησιογόνων υποκατάστατων.

Σήμερα, φτάνει σε ένα τέλος η διαδικασία που ξεκίνησε από την 1η Απριλίου στο πεδίο του κοινωνικού διαλόγου, αλλά που έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό στο επίπεδο της επιστημονικής προετοιμασίας, για τη συνένωση των δυνάμεών μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως, τον κ. Τιμοσίδη και τον κ. Πολύζο που προετοίμασαν τη δουλειά αυτή, που ήταν πάρα πολύ επίπονη, πάρα πολύ δύσκολη στα επικοινωνιακά της θέματα γιατί διαρκώς είχαμε προβλήματα με διασπορά ψευδών ειδήσεων, ή με την ανακοίνωση των επιστημονικών προτάσεων που οι επιστημονικές προτάσεις πάντα όταν δυσαρεστούν κάποιον, δημιουργούν πολιτικά και κοινωνικά θέματα.

Επίσης, διαπιστώσαμε ότι ορισμένες φορές η υποκίνηση των θεμάτων ήταν μικροκομματική. Σας θυμίζω ότι προ των δημοτικών εκλογών είχαν αρχίσει αυτά να κυκλοφορούν, κατά βάση με ψέματα, και αυτή η ιστορία επαναλήφθηκε μετά τις δημοτικές εκλογές. Αργότερα την άνοιξη, με τη λογική ενός δήθεν καθηκοντολογίου της τοπικής αυτοδιοίκησης όπου είναι καλό να κινητοποιείται ένας δήμαρχος τάχα για το καλό της περιοχής του, υποδαυλίζοντας τα προβλήματα που έχει ένα νοσοκομείο σχετικά με τις συνενώσεις των δυνάμεων του ΕΣΥ κλπ.

Αυτές τις ημέρες ζήσαμε και ένα άλλο φαινόμενο. Και εμείς και εσείς. Ζήσαμε το φαινόμενο ενός συστήματος που δεν διοικείται σωστά, του συστήματος υγείας γιατί ουδέποτε αυτό μετρήθηκε. Και ότι δεν μετράς, δεν μπορείς και να το διοικήσεις. Ότι δεν μπορείς να μετρήσεις δεν μπορείς να το διοικήσεις και παρουσιάστηκε το κωμικοτραγικό φαινόμενο να υπάρχουν διαφωνίες για πραγματικά δεδομένα. Ας πούμε, τον αριθμό των κρεβατιών που έχει ένα νοσοκομείο. Αυτό που είναι πάρα πολύ απλό, κατέστη πάρα πολύ δυσχερές σε πανελλήνια εκτίμηση να γίνει. Είναι περίεργο, αλλά είναι αληθινό. Με εντυπωσίασε ένα τηλέφωνο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, του κ. Πολύζου, προ εβδομάδος, όταν είχε κάνει μια περιοδεία σε όλους τους νομούς της χώρας για να εποπτεύσει τη διαδικασία αυτή την οποία έχουμε σήμερα εδώ, όταν μου είπε ότι ήταν στην Κυπαρισσία και μέτρησε τα κρεβάτια και αυτά βγήκαν τελικά 65.

Μετρούσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, παρακαλώ με τον ΔΥΠΕάρχη και τον Διοικητή του Νοσοκομείου αν τα κρεβάτια είναι 65. Όχι. Και εγώ είπα και στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΕ ότι όταν κάνουμε ένα λάθος που προκύπτει από την αδυναμία αυτού του συστήματος να μετρήσει τον εαυτό του, υπάρχουν δύο τρόποι να το διορθώσει κανείς που το ξέρει ότι είναι λάθος αυτό. Ο ένας τρόπος, είναι να σου πει ότι κ. Υπουργέ τα κρεβάτια δεν είναι 64 αλλά 62, και ο δεύτερος τρόπος είναι να σου πει είσαι ψεύτης που είπες ότι είναι 64, 62 είναι. Ο δεύτερος τρόπος αρέσει στον Τύπο και φυσικά προβλήθηκε, ο λόγος αυτός της καταγγελίας επί του αριθμού. Αν ρωτήσεις τους καταγγέλλοντες, εσείς τι γνώμη έχετε περί του αριθμού αυτού ; Θα σας πουν, «θα σε γελάσω». Διότι, αυτή η χώρα συζητάει, αλλά δεν μετράει. Εξ’ ου και έφτασε εκεί που έφτασε.

Εμείς, μέσα από αυτή τη διαδικασία μετρήσαμε και παρότι μπορεί και πάλι όλο και κάποιο λάθος να έχει προκύψει, μέχρι την τελευταία στιγμή θα προσπαθούμε να δώσουμε στο σύστημα την καταμέτρηση των δυνάμεών του, επί τη ευκαιρία που συνενώνουμε αυτές τις δυνάμεις. Σήμερα, θα σας ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας, τις τελικές επί των συνδιοικούμενων μονάδων του ΕΣΥ, επί των κλινών που οι μονάδες αυτές διαθέτουν, επί των θεμάτων που είναι υπό εξέταση για μετατροπή μονάδων σε κάτι άλλο και για τις περιπτώσεις, όπου το status που επιβάλλουμε ανάμεσα σε νοσοκομεία είναι το status της συνεργασίας όπως αυτό θα εξειδικευθεί με υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί την επόμενη Τρίτη και θα σας τη διανείμουμε.

Αγαπητές κυρίες και αγαπητοί κύριοι, η ανάγκη της συνένωσης των δυνάμεων είναι τόσο πολύ γνωστή στους ανθρώπους, στους πολίτες και σε εσάς που δεν χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο. Το ερώτημα, γιατί ο ελληνικός λαός να πληρώνει συνολική εθνική δαπάνη για την υγεία 25 δισ. το χρόνο και να μην έχει τις υπηρεσίες που του χρειάζονται, είναι ένα ερώτημα που παραμένει ακόμη αναπάντητο, ανοιχτό και το συμμεριζόμαστε όλοι δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πάνω σε αυτό. Προχωράμε στη συνένωση των δυνάμεων του ΕΣΥ μέσα από την αναδιάταξη που θα σας παρουσιάσουμε, προκειμένου κάθε πολίτης να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Αυτές να οργανωθούν καλύτερα συνενωμένες και να έχουμε δημιουργήσει μια βιώσιμη αρχιτεκτονική των μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας που να επιδέχεται διοικήσεως. Το αχανές και το μη μετρούμενο, δεν διοικείται.

Η συνένωση των δυνάμεων, όπως θα ακούσετε σημαίνει συνένωση της Διοίκησης, κοινός Διοικητής, κοινά Διοικητικά Συμβούλια. Αυτά είναι όλα νομοθετημένα, δεν χρειάζεται νόμος για αυτά. Είναι η συνένωση των κλινικών, θα σας τις ανακοινώσουμε την επόμενη εβδομάδα γιατί χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά επ’ αυτού.

#########