Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι για τους παχύσαρκους 12 φορές μεγαλύτεροςΠερίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι υπολογίζεται ότι θα χάσουν την ζωή τους από την παχυσαρκία ή από συμπαρομαρτούντες παθήσεις αυτής .

Στην Ελλάδα ο ένας στους δύο Έλληνες ηλικίας 20 με 70 ετών είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος . Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια 25 χρόνια ο μέσος 18χρονος Έλληνας έχει παχύνει σημαντικά και ανησυχητικά. Πρόσφατη αμερικάνικη μελέτη έδειξε ότι ο 18χρονος Έλληνας είναι πιο παχύσαρκος από τον αντίστοιχο Αμερικάνο.

Η Παγκόσμια οργάνωση Υγείας την έχει χαρακτηρίσει ως επιδημία του μέλλοντος

Ποιές είναι οι ενδείξεις για να χειρουργηθεί ένας παχύσαρκος .

Οι ενδείξεις της χειρουργικής αντιμετώπισης της σοβαρά νοσογόνου παχυσαρκίας, καθορίστηκαν από το National Institutes of Health Consensus το 1991.Αφορούν ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο του 40 ή μεγαλύτερο του 35 και συνύπαρξη σοβαρών συνοδών παθήσεων, όπως τα καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία, αρθρίτιδα το σύνδρομο άπνοιας ύπνου, προβλήματα γονιμότητας, τριχοφυΐας, πολικυστκών ωοθηκών και κάποιον καρκίνων του πεπτικού σωλήνα και μαστού.

Επιπλέον κριτήρια επιλογής αποτελούν διάρκεια της νόσου μεγαλύτερη των 5 ετών, η αποτυχία των συντηρητικών μεθόδων, η απουσία μεταβολικών ή ενδοκρινολογικών νοσημάτων, η απουσία σοβαρής ψυχικής νόσου και σοβαρών παθήσεων του πεπτικού συστήματος.

Τι ρόλο παίζει η λαπαροσκοπική μέθοδο στην χειρουργική της παχυσαρκίας.

Η ελαχιστοποίηση της εγχειρητικής τομής κατά τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, ελαττώνει σημαντικά την νοσηρότητα καρδιοπνευμονικές και το χρόνο ανάρρωσης.

Όλοι οι παχύσαρκοι μπορούν να υποβληθούν σε μία χειρουργική επέμβαση ή υπάρχουν διαφορετικά είδη επεμβάσεων.

Υπάρχουν τρείς κατηγορίες επεμβάσεων.

Κατηγορία Ι Περιοριστικού τύπου επεμβάσεις όπου απομονώνεται μεγάλο μέρος του στομάχου και έτσι περιορίζεται η ποσότητα προσλαμβανόμενης τροφής.

Κατηγορία ΙΙ Επεμβάσεις δυσαπορρόφησης όπου γίνεται παράκαμψη τμήματος του λεπτού εντέρου έτσι ώστε να μειώνεται η απορρόφηση της προσλαμβανόμενης τροφής καθώς και των θρεπτικών συστατικών.

Κατηγορία ΙΙΙ. Συνδυασμός των παραπάνω επεμβάσεων όπου γίνεται διατομή ή παράκαμψη μέρους του στομάχου και του λεπτού εντέρου έτσι ώστε να μειώνεται και η απορρόφηση τροφής.

Ποια είναι η πιο δημοφιλή περιοριστικού τύπου μέθοδος αντιμετώπισης παχυσαρκίας .

Η λαπαροσκοπική τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου. Ο δακτύλιος είναι από σιλικόνη και τοποθετείται γύρω από το ανώτερο μέρος του στομάχου δημιουργώντας ένα μικρό γαστρικό θάλαμο που επικοινωνεί με το υπόλοιπο στομάχι με ένα στόμιο ενός εκατοστού. Η ποσότητα τροφής που καταναλώνεται περιορίζεται στο νεοστόμαχο καθυστερώντας τη διάβαση της προκαλώντας άμεσα την αίσθηση κορεσμού. Με ένα ειδικό σύστημα καθορίζεται ο περιορισμός της προσλαμβανόμενης τροφής ανάλογα με την σύσφιξη του δακτυλίου σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή και την απώλεια των κιλών κατά την διάρκεια του χρόνου.

Τι οδηγίες πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής μετά την τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου .

Μετά την τοποθέτηση του γαστρικού δακτυλίου είναι απαραίτητη η διατροφολογική συνδρομή και φυσική άσκηση για την μέγιστη αποτελεσματικότητα, 70% του επιπλέον βάρους, και την διατήρηση της απώλειας βάρους. Η σχετική επιτυχία, δηλαδή η πτώση του βάρους.

Ο ρυθμός απώλειας βάρους εξαρτάται από το αρχικό βάρος τον ρυθμό του μεταβολισμού το είδος της δουλείας το φύλο και την ηλικία κ.άλ.

 

 

Δρ. Δέσποινα Μυλωνάκη MD PhD

Γενικός χειρουργός

Εξειδικευμένη στην λαπαροσκοπική χειρουργική και στην χειρουργική των παθήσεων του μαστού .

Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών

Εξωτερικός συνεργάτης του International European Oncology Milano

#########