90% περικοπές στην αποδοτέα δαπάνη στους ασφαλισμένους άτομα με σακχαρώδη διαβήτη για την αγορά ταινιών μέτρησης σακχάρου.Στο στόχαστρο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας, με αποφάσεις που λαμβάνονται εν μία νυκτί και χωρίς να εκτιμηθούν οι θεραπευτικές ανάγκες των πασχόντων, βρίσκονται για πολλοστή φορά τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη της Χώρας.Μετά την καταγγελία ινσουλινοεξαρτώμενου ατόμου με διαβήτη στο ταμείο Νομικών, που αφορούσε στη μείωση της αποδοτέας δαπάνης για την αγορά των ταινιών μέτρησης σακχάρου, οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και της ΕΣΑμεΑ συναντήθηκαν με  Διευθύντρια της Γενικής Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας κας Δρέττα

, η οποία ενημέρωσε ότι πλέον οι τιμές που λαμβάνουν υπόψη τα ασφαλιστικά ταμεία και αποδίδουν στους ασφαλισμένους, καθορίζονται από το Παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου Υγείας.

 

Βάσει αυτού του Παρατηρητηρίου και σε εφαρμογή του άρθρου 24 του Ν. 3846, το ποσό που αναγράφεται στο Παρατηρητήριο τιμών είναι 6,50 ευρώ οι 100 ταινίες, οι οποίες σημειωτέον είναι ταινίες σε ειδική συσκευασία η οποία δεν υπάρχει στο εμπόριο και διατίθενται μόνο στα Νοσοκομεία και επαρκούν μόνο για τις εσωτερικές τους ανάγκες. Οι τιμές στην ελεύθερη αγορά, απ’ όπου προμηθεύονται τις ταινίες μέτρησης σακχάρου τα άτομα με διαβήτη  κυμαίνονται από 35 έως και 40 ευρώ περίπου το κουτί, περιεκτικότητας 50 ταινιών. Οι ταινίες, δε, που χρειάζεται ένας ινσουλινοεξαρτώμενος για τη σωστή λήψη ινσουλίνης και την ρύθμιση της γλυκόζης του είναι 4 τουλάχιστον ταινίες ημερησίως.

 

Ερωτήθηκε η Διευθύντρια της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων από τον καταγγέλλων και τους εκπροσώπους της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και της ΕΣΑμεΑ, πώς ένας μέσος μισθωτός ή συνταξιούχος άτομο με διαβήτη, ο οποίος θυμίζουμε ότι έχει υποστεί μια σειρά επώδυνων οικονομικών μνημονιακών μέτρων, θα ανταπεξέλθει στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του σε ποσοστό 90%, για την αγορά βασικών και αναγκαίων διαγνωστικών υλικών. Ξεκάθαρη και ανένδοτη η απάντηση της τελευταίας, λέγοντας ότι «αυτό είναι το ποσό που μπορούν να καταβάλλουν πλέον τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα πρέπει να υποστείτε τις συνέπειες!!!!!!», παρόλο που της επισημάνθηκε (και εγγράφως) από τον καταγγέλλων ότι οι τιμές του Παρατηρητηρίου που λαμβάνει υπόψη του το Υπουργείο είναι τιμές νοσοκομειακών συμβάσεων οι οποίες είχαν συναφθεί το έτος 2003. (Σας ενημερώνουμε ότι η νέα τιμή του Παρατηρητηρίου για το ίδιο ποσό ταινιών ανήλθε στα 8,70 ευρώ!!!!).

 

Πριν λίγες ημέρες, το ίδιο ποσό σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών αποδόθηκε και σε ασφαλισμένο του Δημοσίου από την ΥΠΑΔ στα Τρίκαλα. Όπως φαίνεται η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνεχίζει να ισχύει και επεκτείνεται και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, όπως του δημοσίου. Επιπρόσθετα, οι ασφαλισμένοι του δημοσίου αναμένουν ακόμα την απόδοση των δαπανών από τον ΟΠΑΔ που έχουν καταβάλλει για την αγορά αναλωσίμων υλικών από το 2009 και το 2010, σύμφωνα με καταγγελίες ασφαλισμένων στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

 

Ανοιχτό το ερώτημα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Τα μέτρα και οι πολιτικές που ακολουθούνται είναι προοίμιο των πολιτικών και των μέτρων που θα ακολουθηθούν από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που επεξεργάζεται το ΣΥΣΠΥ και τον οποίο θα ασπαστεί ο ΕΟΠΥΥ;

 

Μήπως ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας θα αποτελέσει την ταφόπλακα του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, σε αντίθεση με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης που επικαλείται ορθολογική χρήση των πόρων και βελτίωση της ποιότητας των παροχών; Με ποια λογική λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες είναι παράνομες,  δεν ισχύουν σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των χρονίως πασχόντων, όπως τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη;

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί Υγείας και Εργασίας και Γενικοί Γραμματείς, οι πολιτικές για το διαβήτη οι οποίες δεν έχουν στο επίκεντρό τους την κάλυψη των θεραπευτικών αναγκών μιας πάθησης, η οποία εμφανίζει επώδυνες επιπλοκές, είναι βέβαιο ότι σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο οικονομικό επίπεδο θα αυξήσουν τις δαπάνες που κατευθύνονται για αυτήν την πάθηση. Κοντόφθαλμες πολιτικές θα αποδειχθούν με μαθηματική ακρίβεια κοστοβόρες για μια οικονομία που βρίσκεται σε τραγική θέση και πάνω από όλα καταστρεπτικές για την υγεία και τη ζωή των ίδιων των πασχόντων. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη της χώρας ΖΗΤΑΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να δώσετε την πρέπουσα λύση, υπολογίζοντας πρώτα και κύρια την ανθρώπινη ζωή. Σε αντίθετη  περίπτωση η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα προωθήσει  το σοβαρό αυτό ζήτημα στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

#########