Είμαι καπνίστρια εδώ και 18χρονια, έχει νόημα να σταματήσω τώρα?

Ακόμα και η καθυστερημένη διακοπή του καπνίσματος ,ανεξάρτητα από την ηλικία του καπνιστή, έχει άμεσα οφέλη καθώς αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και βελτιώνει την γενικότερη υγεία του οργανισμού.

Από τα πρώτα 24ωρα της διακοπής καπνίσματος, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα  και η αρτηριακή πίεση επανέρχονται στο κανονικό .Μετά από λίγες εβδομάδες η όσφρηση και η γεύση βελτιώνονται  ενώ μετά από μερικούς μήνες  η αναπνοή  και η αντοχή του ατόμου βελτιώνονται  καθώς οι πνεύμονες  λειτουργούν καλύτερα. Παράλληλα το δέρμα , τα μαλλιά και τα δόντια αποκτούν πιο υγιή όψη.

Επίσης με την διακοπή καπνίσματος μειώνεται σημαντικά   ο κίνδυνος για καρκίνο και καρδιακά νοσήματα.

Ας μην ξεχνάμε ότι η φυσιολογική και επαρκής ροη οξυγόνου έχει τεράστια σημασία για την  ψυχοσωματική  υγεία  μας. Η σωστή αναπνοή προσδίδει περισσότερη ενέργεια, καλύτερη αυτοσυγκέντρωση και ικανότητα χαλάρωσης, ενώ και η  υγεία των κυττάρων μας εξαρτάται άμεσα από την καλή οξυγόνωση τους.

Η διακοπή καπνίσματος είναι ιδιαίτερα ευεργετική όχι μονό για εσάς και τους γύρω σας αλλά και για το πορτοφόλι σας.

Πολλοί άνθρωποι επιχειρηματολογούν ότι κάνουν συχνά εξετάσεις και μέχρι τώρα δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Δυστυχώς, τα προβλήματα εμφανίζονται αθροιστικά και ξαφνικά και συχνά η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη.

Όσο νωρίτερα πάρετε την απόφαση να διακόψετε το τσιγάρο  τόσο καλύτερα. Ακόμα και αν έχετε αποτύχει  στο παρελθόν, αξίζει να προσπαθήσετε ξανά.

Οι αποτελεσματικές μέθοδοι απεξάρτησης περιλαμβάνουν συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη  από επαγγελματίες υγείας, γνωσιακη συμπεριφοριστική παρέμβαση και σε μερικές περιπτώσεις φαρμακοθεραπεία.

Χριστίνα Βλαχοπούλου

Ψυχοθεραπεύτρια – Συμβουλευτική Ψυχολόγος

 

#########