Τα μυστικά της άριστης υγείας σωματικής και ψυχικής είναι η κίνηση, η διατροφή, το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής και σκέψης.  Η έννοια της υγιεινής διατροφής για μας εξατομικεύται. Μετά την εφαρμογή του nutromed test, αφαιρούμε από τον ασθενή-  για κάποιο διάστημα – όλες εκείνες τις τροφές που δρουν βλαβερά στο ανοσοποιητικό του σύστημα, το οποίο είναι σημαντικό για την άμυνα του οργανισμού, την επίθεση μικροβίων, ιών και καρκινικών κυττάρων που παράγονται καθημερινά στο σώμα μας. Αρα αναφερόμασται κυρίως σε άτομα με νοσήματα φλεγμονώδους αιτιολογίας όπως κολίτις, αρθρίτις, συχνές λοιμώξεις (αντιφλεγμονώδης αγωγή, στην οποία χρησιμοποιούμε την τροφή σαν φάρμακο). Συγχρόνως το άτομο χάνει κιλά και  πόντους.

Εφαρμόζοντας αυτή τη θεραπεία δεν παράγονται τοξικές ουσίες και κυρίως το TNFa, οπότε ελευθερώνεται αποθηκευμένη ενέργεια από την καύση του λίπους του σώματος και οι τροφές που τρώμε μεταβολίζονται πλήρως. Πολύ βασικό σε αυτή την διαδικασία είναι ότι ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει να χρησιμοποιεί σωστά τα αποτελέσματα της εξέτασής του.

Συνδυάζουμε, λοιπόν,  το «όμορφο παρουσιαστικό» με την καλή υγεία και ευεξία ενώ η καταμέτρηση θερμίδων είναι παρελθόν και επιβάλλεται να τρώμε ελεύθερα και τρία λουκούλια γεύματα ημερησίως. Δεν χρησιμοποιούμε φάρμακα για την απώλεια βάρους αλλά δεν παρεμβαίνουμε στην φαρμακευτική αγωγή που προτείνει κάθε φορά ο εκάστοτε ο κλινικός γιατρός που συνεργαζόμαστε.

Διατροφική Ιατρική και Αρθρίτις

Η αρθρίτις είτε αυτή είναι οστεοαρθρίτις είτε ρευματοειδής αρθρίτις προκαλεί πόνο, οίδημα, θερμότητα ή και παραμόρφωση ακόμη των αρθρώσεων που έχουν πληγεί. Η οστεοαρθρίτις συνήθως προκαλείται από φθορά των αρθρώσεων, σύνηθες πρόβλημα των αθλητών αλλά και από άλλα αίτια.

Η αιτιολογία της ρευματοειδούς αρθρίτιδος δεν είναι γνωστή και σε γενικές γραμμές τα άτομα που πάσχουν από αυτή έλαβαν τα πιο απαραίτητα φάρμακα που θα μπορούσαν να σκεφτούν οι γιατροί τους και συχνά επωφελήθηκαν ως ένα βαθμό. Πολλές φορές όμως, ήταν αναγκασμένοι να αλλάξουν θεραπευτική αγωγή με καινούρια ή πιο δυνατά φάρμακα πολλά από τα οποία προκαλούν παρενέργειες π.χ. δυσπεψία και έλκη του εντερικού σωλήνα. Για αυτές τις δυσμενείς παρενέργειες έπρεπε να δοθούν καινούρια φάρμακα.

Την στιγμή που τα φάρμακα προσφέρουν ένα βαθμό ανακούφισης, πολλοί ασθενείς στην Αγγλία όπου σπούδασα Διατροφική Ιατρική αποφάσισαν να  ακολουθήσουν εκτός από την φαρμακευτική αγωγή και μια άλλη εναλλακτική θεραπεία.

Με στατιστικά δεδομένα βρέθηκε ότι πολλά άτομα που υποφέρουν από αυτή την ασθένεια είχαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα τους αλλάζοντας την διατροφή τους (Lancet Publication 1986 by Doctor G. Darlington-Epson District Hospital in Surrey) με βάση τα αποτελέσματα του Nutron Test του οποίου συνέχεια αποτελεί το Nutro Μed Test και  Nutro Med therapy το οποίο εφαρμόζεται στην Ελλάδα από την Ιατρό Σιμόνη Βιτάλη. Στην περίπτωση αυτή, το «φάρμακο» του ατόμου είναι η τροφή του, όπως λέει ο Ιπποκράτης, όπου κάτω από την καθοδήγηση της Ιατρού ακολουθείται μια  διαδικασία 12 εβδομάδων βάσει συγκεκριμένης  εξέτασης που ελέγχει την τοξικότητα των τροφών στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εξάλλου, η θεραπεία αυτή βοηθάει και σε απώλεια βάρους, πράγμα απαραίτητο για την αρθρίτιδα.

Επειδή σήμερα πιστεύουμε ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα ευθύνεται ή συμμετάσχει στα περισσότερα νοσήματα με αυτή την εξέταση και θεραπεία το μόνο που κάνουμε είναι να «ξεκουράζουμε» το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς μας από τροφές που δρουν τοξικά σε αυτό και να τον οδηγήσουμε σε καινούργιες απόψεις και μονοπάτια για την υγεία και την διατροφή όπου το υγιεινό εξατομικεύεται.

 

 

 

Σιμόνη Βιτάλη

Ιατρό – Βιοπαθολόγο

#########