Οι Πιο Σύγχρονες Τεχνικές
H εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και οι απαιτήσεις του ανθρώπου για όλο και τελειότερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα στις πλαστικές εγχειρήσεις, κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη περαιτέρω εξειδίκευσης στον τομέα της Πλαστικής Xειρουργικής.Όπως μας εξηγεί ο Dr. med. Βασίλης Παυλιδέλης, με βάση την τριαντάχρονη εμπειρία του, η Πλαστική Χειρουργική Προσώπου μπορεί να αποκαταστήσει τις λειτουργικές βλάβες τις οποίες παρουσιάζει ένα πρόσωπο  και συγχρόνως να βελτιώσει  αισθητικά την εμφάνισή του, χωρίς όμως να προκαλεί βλάβη στη φυσιολογική λειτουργία και κινητικότητά του.

Οι πιο συχνές  πλαστικές επεμβάσεις προσώπου είναι η ρινοπλαστική, η πλαστική διόρθωσης αφεστώτων ώτων (πεταχτά αυτιά),  η  μεταμόσχευση μαλλιών, η βλεφαροπλαστική, το λίφτινγκ, η ανάπλαση ελλείποντος πτερυγίου ωτός, η αφαίρεση σπίλων  κ.τ.λ.

 

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η ρινοπλαστική – η πλέον διαδεδομένη από όλες τις πλαστικές επεμβάσεις – βασίζεται σήμερα στην ταυτόχρονη πλαστική της μύτης και του ρινικού διαφράγματος. Έτσι, επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμα το καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, χωρίς επιπλοκές και προβλήματα στην αναπνοή και την όσφρηση, μετά από την επέμβαση. Eννέα στις δέκα ρινοπλαστικές, εξηγεί ο κ. Παυλιδέλης ο οποίος έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς μέχρι σήμερα περισσότερες από 6.000 ρινοπλαστικές σε Γερμανία και Ελλάδα, απαιτούν ταυτόχρονη πλαστική εγχείρηση της μύτης και του ρινικού διαφράγματος.  Η  πλαστική του ρινικού διαφράγματος  είναι καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα της επέμβασης, αφού το ρινικό διάφραγμα είναι ο βασικός σύνδεσμος μεταξύ των διαφόρων δομικών στοιχείων της μύτης και έχει καθοριστική σημασία τόσο για τη λειτουργία (αναπνοή) όσο και την αισθητική της (ομορφιά). Αυτό συμβαίνει, επειδή το ρινικό διάφραγμα λειτουργεί όπως η κεντρική κολώνα στήριξης μιας σκηνής κάμπινγκ, συμμετέχοντας άμεσα και έμμεσα σε όλους τους μηχανισμούς στήριξης της κορυφής της μύτης. Η  επιτυχημένη  ρινοπλαστική  ενισχύει  την  αυτοπεποίθηση,  βελτιώνει  την  αυτοεκτίμηση  και  γενικότερα  επιφέρει ένα  επαναστατικά θετικό  αποτέλεσμα  στον  τρόπο  με  τον  οποίο  το άτομο  σκέπτεται,  αισθάνεται και  ενεργεί  στη  ζωή  του.  Για το λόγο αυτό, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επιλέξει τον πιο καλά εκπαιδευμένο, έμπειρο και με προσόντα πλαστικό χειρουργό, ο οποίος θα τον πείσει για την υψηλή ποιότητα της εγχείρησης που θα αναλάβει να του πραγματοποιήσει, με εγγυημένο αποτέλεσμα, αλλά και με απόλυτη  ασφάλεια.

H ολοκληρωμένη ρινοπλαστική εκτός της αισθητικής και λειτουργικής βελτίωσης της μύτης, πρέπει επιπλέον να επιδιώκει να τονίσει και να αναδείξει σε αρμονική συνύπαρξη όλα ανεξαιρέτως τα χαρακτηριστικά του προσώπου με τα οποία συνυπάρχει. Δηλαδή, ο έμπειρος πλαστικός χειρουργός οφείλει να διαπλάσσει και να διαμορφώσει το τελικό σχήμα και μέγεθος της μύτης, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε προσώπου, όπως είναι η προβολή των ζυγωματικών (μήλα), η μορφή του πηγουνιού, το ύψος ή εύρος του μετώπου, το σχήμα και μέγεθος των χειλιών κλπ.  Όσον αφορά στην κατάλληλη ηλικία για ρινοπλαστική, δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας το οποίο περιορίζει ή απαγορεύει την επέμβαση. Όμως, σε ρινοπλαστική μπορούν να υποβληθουν τα κορίτσια  από την ηλικία των 16 ετών ενώ τα αγόρια μετά την ηλικία των 18, όταν δηλαδή ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους.

ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ (ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΠΕΤΑΧΤΑ ΑΥΤΙΑ)

Η πλαστική εγχείρηση διόρθωσης των αφεστώτων ώτων είναι επίσης μία πολύ συνηθισμένη πλαστική επέμβαση στο πρόσωπο. Αφεστώτα ώτα σημαίνει πεταχτά και υπερβολικά προεξέχοντα από το κεφάλι αυτιά. Ο Dr. med. B. Παυλιδέλης με βάση την εμπειρία του από  από 1.600 πλαστικές επεμβάσεις διόρθωσης αφεστώτων ώτων μας εξηγεί ότι η κύρια αιτία εμφάνισης πεταχτών αυτιών είναι η έλλειψη της ανθέλικας στο πτερύγιο του αυτιού και μόνο η ενδεδειγμένη και επιτυχημένη πλαστική εγχείρηση αφεστώτων ώτων μπορεί να τα διορθώσει. O σκοπός λοιπόν της επέμβασης είναι να δημιουργηθεί στο αυτί χειρουργικά η ανθέλικα, η οποία απουσιάζει εκ γενετής. Η επέμβαση  μπορεί να γίνει σε  οποιαδήποτε φάση της ενήλικης ζωής.  Όμως είναι σοφό,  ένα παιδί με πεταχτά αυτιά να χειρουργηθεί πριν πάει στο δημοτικό σχολείο.  Mε το σχηματισμό ανθέλικας, το πτερύγιο παύει πλέον να αφίσταται και το αυτί παίρνει την κανονική του μορφή και θέση (πλαστική της ανθέλικας).

Όλη η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται συνήθως σε κλινική ημέρας ή εξωτερικά χειρουργεία με τοπική αναισθησία παρουσία αναισθησιολόγου. O χειρουργημένος δε χρειάζεται σε καμία περίπτωση να διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο. Δύο ώρες μετά την επέμβαση μπορεί να φύγει με τον συνοδό του για το σπίτι και να βλέπει το βράδυ εκεί αναπαυτικά τηλεόραση. Oι ενήλικες μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους μία εβδομάδα μετά, στο σπίτι όμως μπορούν άνετα να ασχολούνται με ελαφρές εργασίες από την επόμενη ημέρα της εγχείρησης.

Tο αισθητικό αποτέλεσμα παραμένει για όλη τη ζωή αναλλοίωτο και τα αυτιά δεν αλλάζουν ποτέ πια θέση, αρκεί η εγχείρηση να έχει  γίνει από έμπειρο ειδικό πλαστικό χειρουργό, ο οποίος θα εφαρμόσει όλους τους κανόνες της ενδεδειγμένης τεχνικής, ώστε να επιφέρει ένα συμμετρικό, ωραίο τελικό αποτέλεσμα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Τέλος, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως εάν επιθυμείτε να κάνετε μία πλαστική εγχείρηση, μη βιαστείτε να μπείτε στο χειρουργείο. Καταστρώστε ένα σχέδιο ενημέρωσης από ειδικούς.   Αυτό δεν σας οδηγεί υποχρεωτικά στην επέμβαση, είναι όμως ότι καλύτερο για να αποφασίσετε σωστά. Δεν είναι καθόλου υπερβολή το να επισκεφθείτε δύο ή τρεις εξειδικευμένους στην επέμβαση που επιθυμείτε. Θα ήταν ωφέλιμο, κατά  την πρώτη σας επίσκεψη στο γιατρό, να  πάρετε μαζί κάποιο συγγενή ή φίλο. Ένα τέτοιο πρόσωπο του στενού  περιβάλλοντος είναι πολύ χρήσιμο, επειδή με την παρουσία του θα  νιώθετε ηρεμία και χαλάρωση, θα σας υπενθυμίσει να ρωτήσετε το γιατρό κάποια πράγματα τα οποία ίσως ξεχάσατε και θα βοηθήσει αργότερα να θυμηθείτε λεπτομέρειες από τη συζήτηση. Ο  σπουδαιότερος  παράγοντας  που  καθορίζει  την  επιτυχία  ή  αποτυχία  της  επέμβασης  είναι  η  επιλογή  του  κατάλληλα  εκπαιδευμένου  και  εξειδικευμένου  στη  συγκεκριμένη  εγχείρηση  πλαστικού  χειρουργού,  για  τον   οποίο  αυτή  τότε  είναι  και  εύκολη  και  ασφαλής.

 

 

Dr. med. Βασίλης  Παυλιδέλης

Χειρουργός – Ωτορινολαρυγγολόγος

Εξειδικευμένος στη Ρινοπλαστική, Ωτοπλαστική & Πλαστική  Χειρουργική Προσώπου στη  Δυτ.  Γερμανία

Συνεργάτης της Ευρωκλινικής Αθηνών

http://pavlidelis.gr/

#########