Όμορφη Ζωή Γεμάτη Υγεία Ψυχική

Αναμφισβήτητα η πρώτη εντύπωση του κάθε ατόμου έγκειται στην εμφάνισή του, η οποία με την σειρά της έχει άμεση σχέση με την καλή ψυχική υγεία. Συνεπώς η καλή εικόνα σώματος είναι άρρηκτα δεμένη με την καλή εικόνα εαυτού του ατόμου.

 

Η Έννοια της Ομορφιάς

Η ερώτηση ‘Τι είναι ομορφιά’ επιδέχεται πολλές απαντήσεις αλλά προσφέρει λίγα συμπεράσματα. Πρώτον, ότι οι ιδέες και τα ιδανικά για την ομορφιά βασίζονται στην εποχή που τα δημιουργεί, Δεύτερον, ότι οι άνθρωποι ασχολούνται περισσότερο με το άτομο και την κοινωνία που εκφράζει τα ιδανικά αυτά παρά με την ίδια την ιδιότητα της ομορφιάς.

Η ομορφιά μπορεί να θαυμάζεται, να αντιγράφεται, να ζωγραφίζεται, ακόμη και να αμφισβητείται. Η παραδοχή της στηρίζεται στο θεατή και όχι  στην ίδια την γυναίκα, και ο θεατής είναι συνήθως άνδρας. Η γυναίκα δεν είναι μόνο κάτι που το κοιτάζει κανείς-τείνει και η ίδια να βλέπει τον εαυτό της μέσα από τα μάτια των άλλων ανθρώπων και να εφαρμόζει τα κριτήρια των άλλων σ’αυτά που βλέπει η ίδια.

Η Γυναίκα Παρατηρητής και Κριτής για την Εικόνα της

Οι άνδρες κοιτάζουν τις γυναίκες. Η γυναίκα παρατηρεί τον εαυτό της καθώς την κοιτάζουν. Αυτή η παρατήρηση προσδιορίζει όχι μόνο την σχέση της με τον άνδρα, αλλά και την σχέση με τον εαυτό της. Μολονότι όμως μια γυναίκα μπορεί να συντροφεύεται συνέχεια από την εικόνα του εαυτού της, αυτή δεν είναι πραγματικά η δική της εικόνα. Είναι η εικόνα που πλάσθηκε από τις κρίσεις που περιμένει η γυναίκα να κάνουν οι άλλοι για κείνη. Οι γυναίκες γίνονται κριτές του εαυτού τους με κανόνες που δεν μπορούν να εφαρμοσθούν και με ιδανικά που δεν έχουν ποτέ υπάρξει.

Για την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στην εικόνα που έχουν οι ίδιες για τον εαυτό τους και στο είδωλο που τους στέλνει ο καθρέφτης δεν φταίει η ομορφιά αλλά τελικά εκείνη θεωρείται υπεύθυνη, για αυτό το λόγο γεννάει μεγάλη δυστυχία και μεγάλο άγχος.

Αν στο μέλλον μπορούσαν να διατυπωθούν νέες θεωρίες και να δημιουργηθεί νέος τρόπος σκέψης που να ελευθερώνει τη γυναίκα από το σύμπλεγμα των ατελειών της, τότε κάθε γυναίκα θα ήταν ικανή να δει και να νιώσει τις δυνατότητες της πραγματικής ομορφιάς, πιο σημαντικό από οποιαδήποτε δίαιτα και κάθε καλλυντικό.

Η Σημασία της Ομορφιάς για την κάθε γυναίκα

Για τις περισσότερες γυναίκες η ομορφιά, σαν εσωτερικό συναίσθημα, είναι κάτι που μπορεί να υπάρχει και που υπάρχει μέσα τους. Οι περισσότερες γυναίκες όταν νιώθουν όμορφες ορισμένες στιγμές αποδίδουν το συναίσθημα αυτό σε ειδική διάθεση, κατάσταση ή συγκυρία. Οι λεπτομέρειες διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα αλλά η κατάσταση είναι η ίδια.

Το να αισθάνεσαι ωραία σημαίνει να έχεις την αίσθηση ότι όλα γύρω σου είναι εντάξει. Είναι μια σύνθετη εμπειρία, συναισθηματική, ψυχολογική, σωματική και αισθητική. Μπορεί να περιγραφεί με εκφράσεις όπως: «ελέγχω τον εαυτό μου», αισθάνομαι πραγματικά καλά», «αισθάνομαι ξεκούραστη και χαλαρωμένη», «μ’αρέσει ο εαυτός μου», «μ’αρέσει ο άνθρωπος που είναι μαζί μου».\

Να αισθάνεστε όμορφες και να δείχνετε όμορφες

Η ομορφιά δεν απλώνεται πια μπροστά στα μάτια του θεατή αλλά στην καρδιά της γυναίκας. Αν και η εμφάνιση παίζει μεγάλο ρόλο για να αισθάνεστε όμορφες δεν είναι η ίδια η ομορφιά, είναι προάγγελος και φυσική συνέπεια του συναισθήματος ότι είσαστε ωραία.

Εάν αναρωτηθούμε πως μπορεί μια γυναίκα να αισθανθεί όμορφη η απάντηση είναι ‘κυκλική’. Πρέπει να αρχίσετε να έχετε γενικά καλή εμφάνιση. Η ομορφιά και η εμφάνιση παίζουν ρόλο όχι επειδή είμαστε ματαιόδοξες και επιπόλαιες αλλά επειδή η καλή εμφάνιση σημαίνει ότι ανοίγουμε τον δρόμο της ομορφιάς στην ζωή μας, βρίσκουμε χρόνο για άσκηση, ακολουθώντας απλές φροντίδες για την περιποίηση του εαυτού μας και αναθεωρώντας ορισμένες απόψεις για τον τρόπο ζωής μας. Όλα αυτά ελευθερώνουν, δεν καταπιέζουν, γιατί ακολουθώντας σωστά τις παραπάνω διαδικασίες θα έχουμε απελευθερωθεί και από τις μικροανησυχίες που μας εμποδίζουν να συγκεντρωθούμε στα πράγματα που θέλουμε και που αξίζουν τον κόπο.

Μαθαίνω τον εαυτό μου

Το πιο σημαντικό είναι η επιδίωξη σκέψης και όχι καινούργιου τρόπου ζωής. Η ομορφιά πρέπει να περιβάλλει κάθε μέρος του εαυτού μας. Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε ενημέρωση και πληροφόρηση για ότι αφορά τον εαυτό μας. Πρέπει να μάθουμε πως αισθανόμαστε μέσα μας και γύρω μας, τον τρόπο που μεταχειριζόμαστε το σώμα μας, τον τρόπο που συγκρατούμε τα νεύρα μας, τον τρόπο που αντιδρούμε κάτω από πίεση, τα ‘αποκούμπια’ που έχουμε ανάγκη από τον εξωτερικό κόσμο και τον τρόπο που το σώμα μας ανταποκρίνεται στις εσωτερικές και εξωτερικές επιδράσεις.

Η Ομορφιά Βασίζεται στην Ποιότητα της Ζωής μας

Ο τρόπος που ζούμε έχει τόση σημασία για την ομορφιά μας όση και η καθημερινή φροντίδα μας γι’αυτήν. Όση δίαιτα και γυμναστική και αν κάνουμε, με όση επιμέλεια και αν φροντίζουμε το πρόσωπό μας, αν δεν ξέρουμε να χαλαρώνουμε, αν δεν μπορούμε να απολαμβάνουμε τις ευχάριστες στιγμές της ζωής και να αντιμετωπίζουμε τις δυσάρεστες δεν θα κατορθώσουμε ποτέ να φαινόμαστε και να αισθανόμαστε στην καλύτερη ομορφιά μας.

Πρέπει να μας γεμίζει η ζωή που διαλέξαμε, να αισθανόμαστε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στους γύρω μας, πρέπει να μάθουμε να κάνουμε σωστές επιλογές και κυρίως να προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτά που μπορούμε και να αποδεχόμαστε αυτά που δεν μπορούμε να αλλάξουμε.

Αυτή είναι η θετική αντιμετώπιση της ζωής, που μπορεί να φαίνεται και στον καθρέφτη μας, αλλά πάει πολύ πιο βαθιά. Σημαίνει ότι κοιμόμαστε καλά, τρώμε σωστά, γνωρίζουμε πότε είμαστε σε ένταση, ξέρουμε να χαλαρώνουμε, αφιερώνουμε κάθε μέρα λίγο χρόνο στον εαυτό μας, δεχόμαστε τις προκλήσεις αλλά δεν προσπαθούμε να πετύχουμε ανέφικτους στόχους, ελέγχουμε την ζωή μας και δεν βασιζόμαστε σε απατηλά διεγερτικά ή κατευναστικά όπως το τσιγάρο, το οινόπνευμα, τα ηρεμιστικά, τα ναρκωτικά. Στη ζωή μετράνε πιο πολύ οι μικρές αλλαγές που συνήθως εξαρτώνται από εμάς τις ίδιες.

Η Ψυχική Υγεία το Κλειδί για την Ομορφιά στη Ζωή

Το μήνυμα λοιπόν είναι πως η ομορφιά είναι στόχος προσιτός σε κάθε γυναίκα. Το κλειδί για να πετύχουμε είναι να δώσουμε στο σώμα μας τις ευκαιρίες να φτάσει στο καλύτερο δυνατό επίπεδο λειτουργίας και μετά να μάθουμε πώς να το βελτιώσουμε. Η ομορφιά απευθύνεται στην γυναίκα που θέλει να νιώθει και να φαίνεται όμορφη ακόμη και όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με τα άγχη και την ένταση της επαγγελματικής ζωής.

Διότι ζωή σημαίνει ζω. Εννοώντας ότι εκτός από την σωματική υγεία πρέπει να υπάρχει και η ψυχική υγεία για την ύπαρξη της οποίας οι παράγοντες δημιουργίας της είναι η αγάπη, η δουλεία και η αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιξοοτήτων. Όταν αυτοί οι τρεις παράγοντες βρίσκονται σε αρμονία στον κάθε ένα μας είναι γνωστό πλέον ότι ο καθρέφτης της ψυχής μας και της ‘ψυχικής μας υγείας’ είναι το πρόσωπό μας.

 

 

Νέλλη Θεοδοσίου

Πτυχιούχος Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο της Αμιένης (Γαλλία).Ειδίκευση στην Κλινική ψυχολογία καθώς και στην Παιδοψυχολογία.Από το 1988 ως σήμερα, εργάζεται ως ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος στον ιδιωτικό τομέα. Ιδρυτικό μέλος του συλλόγου « Όναρ- μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί». Μέλος της ελληνικής εταιρείας εφηβικής ιατρικής. 7ετης συνεργασία με το περιοδικό « Το παιδί μου και εγώ ». 5ετης συνεργασία με το εβδομαδιαίο περιοδικό «Είναι». Τα τελευταία 5 χρόνια συνεργασία με το περιοδικό «Παιδί και νέοι γονείς ».Τακτικές εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές κοινωνικού περιεχομένου καθώς και σε δελτία ειδήσεων. Ραδιοφωνικές συνεντεύξεις. Συνεντεύξεις και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά.

#########