Η καθημερινότητα και οι πολλές ώρες εργασίας, δε μας επιτρέπουν να τρεφόμαστε σωστά, ιδιαίτερα εάν δεν έχουμε ένα πρόγραμμα διατροφής. Πολλές φορές παραλείπουμε να φάμε, όχι μόνο το μεσημεριανό μας γεύμα, αλλά ακόμη και κάποιο σνακ, που θα μας προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, να αποδίδουμε σε ότι κάνουμε.

Στη περίπτωση λοιπόν, που δυστυχώς το διάλειμμά μας δεν είναι χρονικά αρκετό, ώστε να επιτρέπει ένα πλήρες γεύμα μεσημεριανού, μπορούμε να επιλέξουμε τα εξής μυστικά σνακ, δίνοντας στον οργανισμό μας την απαραίτητη ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα να μας απαλύνει και από τη ζέστη.

 

Ένας φυσικός χυμός, δροσερός, φρούτα εποχής, ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με μέλι και ένα τοστ με γαλοπούλα, τυρί και ντομάτα, είναι μια επιλογή η οποία θα μας δώσει πλήρη ενέργεια, δίχως να χρειάζεται χρόνος ή κόπος για να καταναλωθούν.

Επιπλέον, μπορούμε εκτός από τη συχνή και απαραίτητη κατανάλωση νερού, να πίνουμε πράσινο τσαϊ, το οποίο σταδιακά θα πίνουμε, έχοντας το,  αν όχι στο ψυγείο (αν ο χώρος εργασίας μας διαθέτει), σε μέρος δροσερό ή ακόμη  προσθέτοντας σταδιακά (κάθε τόσο) παγάκια,  τα οποία έχουμε προμηθευθεί από ένα καφέ και τα έχουμε σε ένα μεγάλο πλαστικό ποτήρι.

Ακόμη, μπορούμε να πάρουμε φρέσκιες έτοιμες σαλάτες από το σούπερ μαρκετ  ή ακόμη καλύτερα να έχουμε ετοιμάσει  από το σπίτι αν υπάρχει χρόνος και διάθεση.

Στα ενδιάμεσα μπορούμε να τρώμε αποξηραμένα φρούτα όπως σύκα, βερίκοκα  κλπ.  που περιέχουν πολύτιμα ιχνοστοιχεία και μέταλλα, σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς. Μπορούμε αυτά να τα προσθέτουμε και στο γιαούρτι μας. Γίνεται ένα πάρα πολύ εύγευστο και πλούσιο θρεπτικά επιδόρπιο.

Το διάστημα του καλοκαιριού, οι ανάγκες μας είναι ακόμη μεγαλύτερες, μολονότι η δραστηριότητά μας και η κατανάλωση σε ενέργεια είναι πολύ μεγάλη. Εδώ δε πρέπει να ξεγελιόμαστε! Πρέπει είτε είμαστε έξω είτε στο σπίτι να προσλαμβάνουμε αρκετή και συχνή ποσότητα υγρών, διότι υπάρχει συνολική απώλεια υγρών και από το σώμα μας αλλά και από την αναπνοή μας!.

Στις διακοπές,  δεν έχουμε συγκεκριμένο πολλές φορές πρόγραμμα και ωράριο γευμάτων. Γι’ αυτό θα πρέπει να τρώμε μέχρι το κανονικό μας γεύμα, μικρά και συχνά γεύματα, υπό τη μορφή σνακ, πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, όπως: Μπάρες δημητριακών (υπάρχει ελληνική μπάρα που μπορούμε να προμηθευτούμε σε καταστήματα βιολογικών τροφών-προιόντων ακόμη και στα φαρμακεία), κράκερς, κριτσίνια, φρούτα, γάλα στο μπλεντερ με φρούτα όπως φράουλες, κεράσια κα. με παγάκια και να το παιρνουμε μαζί μας στη παραλία. Ακόμη,  μπορούμε να πάρουμε καρότα, που όπως γνωρίζουμε μας βοηθούν στο μαύρισμα  λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε καροτένιο και βιταμίνη Α. Επιπλέον,  η ντομάτα φρέσκια ωμή θα μας δώσει ενέργεια με λίγο ψωμί και τυρί σα σάντουιτς και θα μας δροσίσει ενώ παράλληλα και αυτή ανήκει στην ομάδα καροτινοειδών και έχει ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση λόγω του λυκοπενίου που περιέχει, καθώς και το ροζ γκρείπ φρούτ και το καρπόυζι.

Τέλος, να μη παραλείπουμε τα κυρίως γεύματα, ό, τι ώρα και να είναι,  καθώς και θα πρέπει να προλαμβάνουμε τη δίψα μας.. Αν διψάσουμε, σημαίνει ότι έχουμε ήδη αρχίσει να αφυδατωνόμαστε….

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

 

 

 

Λάμπρος Κοντογιάννης,

κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος-παιδοδιαιτολόγος ,

ποιοτικός ελεγκτής-γευσιγνώστης, επιστημονικός διευθυντής

του « Επιστημονικού Κέντρου Μεταβολισμού»

www.metavolismos.gr,

#########