Ετοιμάζεστε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές! Πήρατε αντηλιακό με δείκτη προστασίας για το δέρμα σας, γυαλιά ηλίου για τα μάτια, ειδική μάσκα για τα μαλλιά σας. Τι κάνετε όμως για να προστατεύσετε τα δόντια σας από τις διάφορες δραστηριότητες του καλοκαιριού;

 

Στις καλοκαιρινές απολαύσεις, όπως είναι οι εκδρομές, τα πικ νικ, τα πάρτυ, το κολύμπι και η ηλιοθεραπεία, που η σκέψη τους και μόνο μας κάνει να χαμογελάμε, παραμονεύουν κίνδυνοι που απειλούν την ομορφιά και την υγεία των δοντιών μας. Το νερό στο οποίο κολυμπάμε, το χρώμα κραγιόν που φοράμε, τα φαγητά και φρούτα εποχής που απολαμβάνουμε και πολλοί άλλοι παράγοντες, μπορούν να αλλοιώσουν τις μικρές λευκές πέρλες που έχουμε στο στόμα μας.

 

Επτά πρακτικά βήματα για να προστατεύσετε το χαμόγελό σας:

 

1. Μπάνιο στη θάλασσα, όχι στην πισίνα. Η χλωρίνη που υπάρχει στο νερό της πισίνας μπορεί να φθείρει και να αποδυναμώσει τα δόντια. Αντιθέτως, το κολύμπι στο θαλασσινό νερό κάνει καλό στα δόντια, επειδή το αλατόνερο είναι αντισηπτικό και μειώνει τα μικρόβια που βρίσκονται στη στοματική

κοιλότητα και που προκαλούν τερηδόνα.

 

2. Χαρείτε τον ήλιο. Οι ακτίνες του ήλιου ενώ πειράζουν το δέρμα, κάνουν πολύ καλό στο χαμόγελο, αφού διεγείρουν τον οργανισμό να παράγει βιταμίνη D, που είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του στόματος.

 

3. Κάνετε σωστή επιλογή στα φρούτα του καλοκαιριού. Όλα τα φρούτα είναι θρεπτικά και γευστικά, κάποια όμως είναι πιο ωφέλημα για τα δόντια σας από άλλα. Το καρπούζι για παράδειγμα βοηθά στην καθαριότητα των ούλων και των δοντιών. Προσοχή θέλουν τα φρούτα όπως ο ανανάς, τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ που έχουν πολλά οξέα και φθείρουν το σμάλτο των δοντιών. Αν φάτε τέτοια φρούτα, ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό, ή φάτε ένα κομμάτι καρπούζι για να εξουδετερωθούν τα οξέα. Για να αφαιρέσετε στίγματα από τα δόντια σας, τρίψτε τα δόντια σας με την εξωτερική επιφάνεια της φράουλας πάνω στα δόντια σας ή το εσωτερικό μιας φλούδας πορτοκαλιού.

 

4. Προσοχή στα παγάκια! Τις ζεστές ημέρες που τα δροσερά ροφήματα πίνονται ευχάριστα, αποφεύγετε να βάζετε στο στόμα σας και να μασάτε παγάκια. Αυτά δημιουργούν ρωγμές στο σμάλτο των δοντιών που  προκαλούν από υπερβολική ευαισθησία στο κρύο μέχρι και μόνιμα προβλήματα στο νεύρο.

 

5. Προσοχή στη αφυδάτωση! Αν δεν πίνετε αρκετό νερό, το στεγνό στόμα επιταχύνει τη δημιουργία της τερηδόνας. Πίνετε λοιπόν αρκετό νερό και τρώτε καμιά φορά καραμέλες ή τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Αυτές αυξάνουν την έκκριση του σάλιου, που εξουδετερώνει τα βλαβερά οξέα. Κάποιες μάλιστα έρευνες έδειξαν, ότι το υποκατάστατο ζάχαρης ξυλιτόλη μειώνει τη δημιουργία της τερηδόνας.

 

6. Πρακτικό μυστικό για ένα φωτεινό χαμόγελο: Επιλέξτε με προσοχή το χρώμα του κραγιόν σας! Χρώματα όπως το κόκκινο και το ροζ κάνουν τα δόντια να δείχνουν πιο λευκά, ενώ το ροδακινί και το κοραλλί κάνουν τα δόντια να φαίνονται πιο κίτρινα.

 

7. Αποκτήστε ένα λαμπερό χαμόγελο. Το καλοκαίρι είναι η χρυσή ευκαιρία να αναβαθμίσετε το χαμόγελό σας προχωρώντας σε μια αισθητική βελτίωσή του. Ύστερα από έναν καθαρισμό και έλεγχο των δοντιών από τον οδοντίατρο, μπορείτε να προχωρήσετε στη λεύκανση, ή σε αισθητικές όψεις ρητίνης ή πορσελάνης.

Ρωτήσετε τον οδοντίατρό σας για τις νέες, εξειδικευμένες αισθητικές τεχνικές που μπορούν σε ελάχιστο χρόνο να σας χαρίσουν ένα λαμπερό χαμόγελο.

 

Φροντίστε λοιπόν με απλά πρακτικά βήματα την υγεία και την ομορφιά των δοντιών σας και χαρείτε ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι με το πιο λαμπερό σας χαμόγελο!

 

 

Όλγα Παπασωτηρίου, Dr.med.dent., M.S.D.

Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μονάχου, εξειδικεύτηκε στην αισθητική οδοντιατρική  στο Boston University των Η.Π.Α. απ’ όπου έλαβε και τον τίτλο Master of Science στα οδοντιατρικά βιο-υλικά.

Είναι μέλος της ελληνικής και της γερμανικής εταιρείας αισθητικής οδοντιατρικής.

Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

www.my-smile.gr

#########