Για την Coca-Cola Τρία Έψιλον, η Κοινωνική Υπευθυνότητα δεν αποτελεί πρόσφατο πεδίο δραστηριοποίησης. Για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες, η εταιρία, ως υπεύθυνος πολίτης, αποφασίζει και πράττει στηριζόμενη στην πεποίθηση ότι η μακροπρόθεσμη επιτυχία συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία αξίας, όχι μόνο για τους μετόχους της αλλά και για την κοινωνία.

Η επιχειρηματική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη φροντίδα των εργαζομένων, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη συνεισφορά στην υπεύθυνη λειτουργία στην αγορά και τη στήριξη των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται.

 

 

  • Στόχος της εταιρίας είναι η επένδυση χρόνου, εμπειρίας και πόρων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη δημιουργία σχέσης συνεργασίας και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και της χώρας γενικότερα. Έχοντας αναγνωρίσει την ανάγκη θωράκισης της υγείας των κατοίκων και ειδικότερα αυτών που ζουν στην περιφέρεια, σε απομακρυσμένες και υποβαθμισμένες περιοχές η Coca-Cola Τρία Έψιλον σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα, σε συνεργασία με μη κυβερνητικούς οργανισμούς και φορείς, τα οποία στοχεύουν στην ενημέρωση των κατοίκων σε θέματα υγείας και πρώτων βοηθειών καθώς και στην προσφορά προληπτικών ιατρικών εξετάσεων.

 

  • Το 2006 με το πρόγραμμα “Δικαίωμα Ζωής” η Coca-Cola Τρία Έψιλον, σε συνεργασία με την HPS Group, βρέθηκε κοντά στις τοπικές κοινωνίες και συγκεκριμένα σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, παρέχοντας τη δυνατότητα σε κατοίκους των περιοχών αυτών, να εκπαιδευτούν στην παροχή των Πρώτων Βοηθειών και Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης. Η συμβολή των σεμιναρίων, που πραγματοποιήθηκαν, ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η απόσταση που χωρίζει τις εν λόγω περιοχές από οργανωμένα Ιατρικά Κέντρα και Νοσοκομεία είναι μεγάλη και ως εκ τούτου η σωστή γνώση και άμεση διάγνωση και βοήθεια μπορεί να σώσει ζωές. Συνολικά, στα εκπαιδευτικά σεμινάρια συμμετείχαν 222 άτομα (51 άνδρες, 98 γυναίκες, 73 μαθητές), κυρίως νέων ηλικιών, με μέσο μορφωτικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες διδάχτηκαν διαδικασίες γρήγορης κινητοποίησης και τρόπους παροχής ουσιαστικής βοήθειας στον τραυματία μέχρι τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

 

  • Από το 2007 έως και το 2009, η Coca-Cola Τρία Έψιλον υλοποίησε το σημαντικό κοινωνικό πρόγραμμα “Ιατρική Απόβαση στα Ελληνικά Νησιά”, σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (Ε.Ε.Φ.Ι.Ε.). Το πρόγραμμα τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.  Στόχοι του προγράμματος ήταν η ενεργή συμβολή στην ενίσχυση των ιατρικών υπηρεσιών που προσφέρονται στα νησιά μας κατά την ιδιαίτερα απαιτητική καλοκαιρινή περίοδο, η έγκυρη ενημέρωση των κατοίκων και των παραθεριστών για την παροχή Πρώτων Βοηθειών και γενικά θέματα υγείας καθώς και η απόκτηση σημαντικής επαγγελματικής εμπειρίας για τους φοιτητές των ιατρικών σχολών όλης της χώρας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το πέρας του προγράμματος είχαν πάρει μέρος περισσότεροι από 800 εθελοντές φοιτητές ιατρικών σχολών, βοηθώντας στην αντιμετώπιση περισσότερων από 450.000 περιστατικών, αποκτώντας έτσι πολύτιμη εργασιακή εμπειρία. Επιπλέον, διανεμήθηκαν περισσότερα από 260.000 ενημερωτικά φυλλάδια σε κατοίκους και παραθεριστές. Παράλληλα, η εταιρία δώρισε σε Μονάδες Υγείας 25 νησιών της Ελλάδας ιατρικό εξοπλισμό πρωτοβάθμιας φροντίδας.

 

  • Το 2009 και στο πλαίσιο εξέλιξης του προγράμματος “Ιατρική Απόβαση στα Ελληνικά Νησιά”, η Coca-Cola Τρία Έψιλον, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, υλοποίησε το κοινωνικό πρόγραμμα “Ιατρική Ανάβαση στην Ηπειρωτική Ελλάδα’. Στόχος του προγράμματος ήταν η εκπαίδευση μαθητών και κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών της περιφέρειας σε θέματα Πρώτων Βοηθειών και Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης, καθώς και η αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων των τοπικών κοινωνιών.  Συγκεκριμένα, η εταιρία μαζί με μία ομάδα έμπειρων και άρτια εκπαιδευμένων νοσηλευτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, επισκέφτηκαν 5 Νομούς της Βόρειας Ελλάδας (Ιωαννίνων, Ξάνθης, Φλώρινας, Κιλκίς, Ημαθίας) προσφέροντας τη δυνατότητα σε 431 μαθητές σχολείων αλλά και κατοίκους των περιοχών αυτών να εκπαιδευτούν σε διαδικασίες γρήγορης κινητοποίησης και τρόπους παροχής ουσιαστικής βοήθειας στο τραυματία μέχρι τη μεταφορά του στην κοντινότερη μονάδα υγείας.

 

  • Η Coca-Cola Τρία Έψιλον συνεπής στη δέσμευση της για επένδυση πόρων, εμπειρίας και χρόνου στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών και της χώρας γενικότερα εξελίσσει και ανανεώνει τις δράσεις της στον άξονα της Υγείας. Εστιάζοντας στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας, και το 2010, υλοποίησε σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με τον τίτλο “Νοιάζομαι για την Υγεία μου”.

 

  • Το πρόγραμμα “Νοιάζομαι για την Υγεία μου” αποτελεί μέρος της προσπάθειας της για την προαγωγή της υγείας κυρίως των κατοίκων απομακρυσμένων και υποβαθμισμένων περιοχών της Ηπειρωτικής και Νησιωτικής Ελλάδας, όπου η πρόσβαση στην ενημέρωση και σε υπηρεσίες Υγείας είναι δύσκολη.  Η επιλογή της συγκεκριμένης κατεύθυνσης αποτέλεσε απόρροια έρευνας και σύνθεσης στοιχείων που αφορούν κυρίως την άγνοια για την σημασία της πρόληψης για την Υγεία στην Ελλάδα.

 

  • Κατά τη διάρκεια του 2010, το πρόγραμμα “Νοιάζομαι για την Υγεία μου” πραγματοποιήθηκε  σε 11 νομούς της Βόρειας Ελλάδας και συνεχίστηκε κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο στα νησιά των Δωδεκανήσων Κάσο, Πάτμο, Λέρο, Λειψούς και Αγαθονήσι, με στόχο την προαγωγή της υγείας των κατοίκων και ιδιαίτερα των παιδιών που βρίσκονται σε περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, όπου η πρόσβαση στην ενημέρωση και σε υπηρεσίες Υγείας είναι δύσκολη. Το πρόγραμμα συνολικά επισκέφθηκε 35 σχολεία σε 11 νομούς της Βορείου Ελλάδος και πέντε απομακρυσμένα νησιά. Στο πλαίσια του προγράμματος έγιναν εξετάσεις σε 1.400 παιδιά, και περαιτέρω δωρεάν ιατρικές εξετάσεις,  σε δέκα παιδιά που διαγνώστηκαν με σοβαρά προβλήματα υγείας. Επιπλέον, στην κινητή μονάδα υγείας πραγματοποιήθηκαν ιατρικές εξετάσεις 800 περίπου κατοίκων. Τέλος, 60.000 άνθρωποι ενημερώθηκαν για τη σημασία των προληπτικών ιατρικών εξετάσεων, μέσω του έντυπου ενημερωτικού υλικού που διανεμήθηκε στις περιοχές που επισκέφθηκε το πρόγραμμα.

 

  • Η πρόληψη αποτελεί ουσιαστική φροντίδα υγείας και βασίζεται σε πρακτικές και τεχνολογία που είναι κοινωνικά και επιστημονικά αποδεκτές. Η έννοια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η οποία περιλαμβάνει την πρόληψη, καθορίστηκε το 1978 με την διακήρυξη της ΑΛΜΑ – ΑΤΑ*. Ιδιαιτέρως σημαντική όμως είναι η άποψη του καθηγητή Δ. Τριχόπουλου που αναφέρει στο βιβλίο του “Επιδημιολογία, 1982”: «Οι μεγαλύτεροι εχθροί για την υγεία δεν είναι τα μικρόβια, οι ιοί και ο καρκίνος, αλλά η φτώχεια, η άγνοια και η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο».

 

  • Η Ελλάδα μέχρι τη δεκαετία του 1990 είχε ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο. Το 1991 μάλιστα βρισκόταν στη 2η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο ζωής, ενώ το 2004 κατατασσόταν μόλις στην 11η θέση. Σήμερα, το προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 65 ετών στην Ελλάδα βρίσκεται πλέον κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. Οι Έλληνες κερδίζουν λιγότερα χρόνια ζωής σε σχέση με άλλους λαούς της Ευρώπης, γεγονός που οφείλεται τόσο στην αδιαφορία τους για τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την υγεία, όσο και για τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις.

 

  • Όπως αναφέρει ο Αν. Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και Διευθυντής του ΙΚΠΙ (Ινστιτούτου  Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής), Γιάννης Τούντας «το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων αντρών πλησιάζει τα 78 χρόνια και των γυναικών τα 82 χρόνια, δηλαδή για το σύνολο του πληθυσμού η μέση διάρκεια ζωής είναι περίπου 80 χρόνια. Η επίδοση αυτή κατατάσσει τη χώρα μας στη 15η θέση διεθνώς, γεγονός που θα μπορούσε να εκληφθεί ως ικανοποιητικό. Όμως, το 2001 κατείχαμε την 8η θέση και το 1991 την 2η. Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες χάνουν 10 χρόνια προσδόκιμου ζωής έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι καπνίζουν πολύ, τρέφονται άσχημα, είναι υπέρβαροι, οδηγούν απρόσεκτα, ασκούνται λίγο, αγχώνονται πολύ, κοιμούνται άσχημα και γιατί δεν κάνουν σε μεγάλο ποσοστό τις στοιχειώδεις προληπτικές εξετάσεις. Για να βελτιώσουμε την υγεία μας, θα πρέπει, λοιπόν, να εστιάσουμε περισσότερο στην πρόληψη. Το πιο βασικό είναι να μάθουμε να έχουμε σωστή σχέση με το σώμα μας και να  συνειδητοποιήσουμε η υγεία μας είναι πάνω απ’ όλα δική μας ευθύνη. Μόνο έτσι θα προκύψουν και οι σωστές συμπεριφορές υγείας και θα αναπτυχθεί ο τομέας της Πρόληψης, ο οποίος παράγεται πρωτίστως στην οικογένεια και στο σχολείο – εκεί είναι που θα μάθουν τα παιδιά να μην καπνίζουν, να τρέφονται σωστά, να ασκούνται. Για όλους αυτούς τους λόγους, η ανάπτυξη Πρόληψης, μέσω προγραμμάτων Προαγωγής και Αγωγής Υγείας στο σχολικό περιβάλλον, είναι η πιο σημαντική επένδυση στην υγεία

 

  • Η Coca-Cola Τρία Έψιλον αντιμετωπίζει το ζήτημα της προαγωγής υγείας με συνέπεια και συνέχεια, γεγονός που αποδεικνύεται από την υλοποίηση του προγράμματος «Νοιάζομαι για την Υγεία μου» για δεύτερη συνεχή χρονιά με τις ίδιες υψηλές προδιαγραφές με τις οποίες ξεκίνησε το 2010.

 

 

Πηγές

  • Γιάννη Τούντα και συνεργατών, Η υγεία του Ελληνικού Πληθυσμου – Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Αθηνών, Αθήνα 2007.
  • Τριχόπουλος Δ., Επιδημιολογία, Λίτσας, Αθήνα, 1982.
  • www.archive.gr, ”Η πρόληψη στην Ελλάδα”, δημοσίευση 13 Νοεμβρίου 2009
  • Special Eurobarometer, European Commission, “Health in the European Union”», Fieldwork October – November 2009

 

*∆ιεθνής ∆ιάσκεψη για την Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας,  Άλµα-Άτα, Ε.Σ.Σ.∆., 6-12 Σεπτεµβρίου 1978:  Η ∆ιεθνής ∆ιάσκεψη για την Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας έλαβε χώρα στις 12 Σεπτεµβρίου του 1978, εκφράζοντας την ανάγκη για ανάληψη άµεσης δράσης από όλες τις κυβερνήσεις, τους εργαζοµένους σε υπηρεσίες υγείας και ανάπτυξης και την παγκόσµια κοινότητα, µε στόχο την προστασία και την προαγωγή της υγείας όλων των ανθρώπων και διατύπωσε επί του παρόντος την ∆ιακήρυξη Άλµα-Άτα.

#########