Οι περισσότεροι από εμάς, κάθε άνοιξη αρχίζουμε να νοιώθουμε την αναγέννηση της φύσης και επιζητούμε αυτή την ανανέωση και αλλαγή. Αυτή την άνοιξη, ας αλλάξουμε και την συμπεριφορά, τη νοοτροπία, τη διάθεσή μας και σε σχέση με την υγεία μας. Την σωματική ευεξία, την ψυχική γαλήνη και αρμονία και την πνευματική διαύγεια. Η άνοιξη είναι πραγματικά η ιδανική περίοδος για να φροντίσουμε το σώμα μας, την ψυχή μας και το πνεύμα μας

.

 

Ας δούμε λίγο πιο βαθιά στο σώμα. Τα κύτταρα μοιάζουν με σπόρους που χρειάζονται ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον για ν’αναπτυχθούν. Πρόκειται για το “βιολογικό περιβάλλον” το οποίο μόνο όταν είναι σωστό και ισορροπημένο θα αποδώσει καρπούς. Οι ίδιοι κανόνες της φύσης διέπουν τα κύτταρά μας. Σ’ένα χωράφι θα πρέπει αρχικά να αφαιρέσουμε τα αγριόχορτα, να ρίξουμε λίπασμα και νερό για ν’αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Γιατί όχι το ίδιο και στον οργανισμό μας; Πρώτα θα πρέπει να αφαιρέσουμε τις τοξίνες, να δώσουμε θρεπτικά συστατικά για την επανασύσταση και να αυξήσουμε την παροχή αίματος, ώστε να βελτιωθεί η ανανέωση και η ανάπλαση των κυττάρων.

Το “βιολογικό περιβάλλον” χαρακτηρίζεται από τους εξής παράγοντες:

1) PH. Χαρακτηρίζει τη χημική ισορροπία των ιστών (όξινο ή αλκαλικό). Φυσιολογικά πρέπει να είναι ελαφρά αλκαλικό ώστε να γίνονται σωστά οι κυτταρικές ενζυματικές αντιδράσεις.

2)Βαθμός τοξικότητας. Χαρακτηρίζει τα επίπεδα τοξινών του σώματος. Tοξίνες είναι τα εξής στοιχεία: α)Βαρέα μέταλλα (υδράργυρος από τα μαύρα σφραγίσματα, κάδμιο από το τσιγάρο) β)Ηπατοτοξικά (ζάχαρη, φυτοφάρμακα, φάρμακα, συντηρητικά κλπ) γ)Εσωτερικές τοξίνες (κυρίως μικροβιακά απόβλητα από το παχύ έντερο) δ)Ελεύθερες οξειδωτικές ρίζες (ασταθή μόρια από τα οποία λείπει ένα ηλεκτρόνιο που προσπαθούν να πάρουν από άλλα κύτταρα)

3)Επίπεδα μετάλλων στους ιστούς. Βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών και τη διεξαγωγή των κυτταρικών αντιδράσεων σαν συμπαράγοντες (λαμβάνονται μόνο από την τροφή, καθώς το σώμα δεν μπορεί να τα συνθέσει).

4)Επαρκής απόδοση οξυγόνου. Βελτιώνει τις κυτταρικές λειτουργίες, αλκαλοποιεί το pH, καταργεί τις αναερόβιες διαδικασίες.

Το “βιολογικό περιβάλλον” διαταράσσεται από το κάπνισμα, το αλκοόλ, τη καφεΐνη, την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και το στρες, κοινωνικό ή συναισθηματικό. Η παραδοσιακή Δυτικού τύπου διατροφή, τα καταπιεσμένα συναισθήματα, η κατάθλιψη και πικρία, η υποκινητικότητα (λιγότερο από 20 λεπτά άσκησης την ημέρα) είναι βασικοί παράγοντες επιδείνωσης φλεγμονής και καταστολής των ανοσοκυττάρων, ενώ προστατευτικοί παράγοντες θα πρέπει να είναι η Μεσογειακού τύπου διατροφή, η ινδική και η ασιατική κουζίνα, ο αυτοέλεγχος, η αποδοχή του εαυτού μας και η γαλήνη, 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα/6 φορές την εβδομάδα και ένα μη τοξικό περιβάλλον.

Αν λοιπόν ο οργανισμός μας είναι σαν ένα χωράφι που θέλουμε να καλλιεργήσουμε και να είναι εύφορο, γόνιμο και ζωντανό, θα πρέπει πρώτα να το καθαρίσουμε από τα αγριόχορτα, θα πρέπει να το βοηθήσουμε να αποβάλλει πιο αποτελεσματικά τις τοξίνες που συσσωρεύονται καθημερινά και μας κάνουν να αισθανόμαστε μονίμως κουρασμένοι, με αίσθημα βάρους, θα πρέπει να γίνει αποκατάσταση του “βιολογικού περιβάλλοντος”.

Αποτοξίνωση ήπατος, εντέρου, λέμφου. Με τη βοήθεια βοτάνων, ενζύμων και ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής. Απομακρύνονται οι τοξίνες και από όργανα του σώματος και τα λιπώδη κύτταρα όπου συνήθως αποθηκεύονται.

Βελτίωση της διατροφής. Παρέχει τα απαραίτητα συστατικά στον οργανισμό, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα, μέταλλα, βιταμίνες και νερό. Επίσης αντιοξειδωτικά για τη δέσμευση των ελευθέρων οξειδωτικών ριζών και ένζυμα για τις κυτταρικές αντιδράσεις.

Μια σωστή, υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή για βελτίωση του βιολογικού περιβάλλοντος θα πρέπει να περιλαμβάνει:

o Νερό 3 λίτρα την ημέρα, φιλτραρισμένο(νερό της βρύσης καθαρισμένο με φίλτρο άνθρακα ή, ακόμη καλύτερα, με αντίστροφη ώσμωση (το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί στο νεροχύτη της κουζίνας), νερό μεταλλικό ή πηγής σε πλαστικό μπουκάλι, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ζεσταθεί στον ήλιο και το νερό δεν μυρίζει πλαστικό, γεγονός που αποκαλύπτει την παρουσία PVC)

o Φρέσκα φρούτα: κόκκινα φρούτα και όλη η οικογένεια και οι ποικιλίες από μούρα: φράουλα, φραμπουάζ, μύρτιλα, βατόμουρο, κράνα, λευκά μούρα, μαύρα μούρα, goji berries, acai berries (πλούσια σε φυτοχημικά συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση) και εσπεριδοειδή: πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρειπ φρουτ

oΑποξηραμένα φρούτα: μαύρες σταφίδες, χουρμάδες, βερύκοκα

o Λαχανικά: σπανάκι, τα σταυρανθή: λαχανάκια Βρυξελλών, κινέζικο λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανικά πλούσια σε καροτένιο: ωμό καρότο, γλυκοπατάτα, κολοκύθι, κολοκύθα, ντομάτα, παντζάρι

oΞηρούς καρπούς και σπόρους (άψητους και ανάλατους): καρύδι, φουντούκι, πεκάν, αμύγδαλα, φυστίκι Βραζιλίας, λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, σουσάμι

o Ψάρια: σολομός, μικρό σκουμπρί, αντσούγια, σαρδέλες, βακαλάος, τόνος

o Φρέσκοι χυμοί: χυμός ροδιού, νερό με λεμόνι, θυμάρι, φασκόμηλο, βιολογικό πορτοκάλι ή μανταρίνι, χυμός σημύδας (η σημύδα ενισχύει τη διαδικασία ανασυγκρότησης του οργανισμού και συνιστάται για εαρινή και φθινοπωρινή κούρα αναζωογόνησης του οργανισμού), χυμοί από φρέσκα λαχανικά (από τα περισσότερα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των βλαστών από τα φασόλια)

o Δημητριακά και αμυλούχα: ψωμί πολύσπορο ή με προζύμι (και χωρίς χημικά), αναποφλοίωτο ρύζι, κινόα, πλιγούρι, συνδυασμός από βρόμη, κεχρί, φαγόπυρο

o Βιολογικά Γαλακτοκομικά (μειωμένες ποσότητες, κατσικίσια ή πρόβεια):βιολογικά προϊόντα όπως βιολογικό γιαούρτι,  κεφίρ, ξυνόγαλα

o Βιολογικό Κρέας και κοτόπουλο (με μέτρο)


o Βιολογικά Αυγά (με μέτρο)

o Όσπρια:φακές, αρακάς, φασόλια, βιολογική σόγια

oΛιπαρά:ελαιόλαδο, λιναρέλαιο, καρυδέλαιο

oΑλκοόλ (1 ποτήρι κόκκινο κρασί ημερησίως αν χρειαστεί)

oΑφεψήματα:πράσινο τσάι (όλα τα είδη από πράσινο τσάι και ιδίως τα ιαπωνικά) και αφέψημα με ρίζες πιπερόριζας (τζίτζερ)

o Σιτάρι (σε ελάχιστες ποσότητες, ολικής αλέσεως).

Θα πρέπει να αποφεύγονται τα υδρογονωμένα και μερικώς υδρογονωμένα έλαια (ηλιέλαιο, σογιέλαιο και καλαμποκέλαιο), τα τηγανητά, τα αναψυκτικά, η ζάχαρη, τα γλυκά, ο καφές και το μαύρο τσάι. Επίσης, το ψωμί, οι πίτες, τα ζυμαρικά και τα γλυκίσματα από σιτάρι. Για επιδόρπια η καλύτερη πρόταση είναι πάντα τα φρούτα και μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας (+ 70% κακάο).

Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται προϊόντα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας που χαρακτηρίζονται από την απουσία φυτοφαρμάκων, ορμονών, αντιβιοτικών, συντηρητικών, χρωμάτων και βελτιωτικών της γεύσης. Πολλές από αυτές τις ουσίες βλάπτουν το συκώτι και απορυθμίζουν τη σωστή λειτουργία των ορμονών στο επίπεδο των ορμονικών υποδοχέων.

Συμπληρώματα διατροφής. Πρέπει να προέρχονται κατά το δυνατόν από φυσικές πηγές, ώστε να έχουν μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα και απορροφητικότητα και να συστήνονται πάντα από τον θεράποντα ιατρό. Συμπληρώματα που βοηθούν στην αποτοξίνωση και τόνωση του οργανισμού είναι:

-Βιταμίνες (Α, C, Ε, συμπλέγματος Β ή πολυβιταμίνες)
-Μέταλλα (ψευδάργυρος, μαγνήσιο, σελήνιο, σίδηρος ή πολυμέταλλα)
-Αντιοξειδωτικά
-Λοιπά (φυτοοιστρογόνα, σκευάσματα οξυγόνου, απαραίτητα λιπαρά οξέα, μεθειονίνη κλπ)

Βελτίωση παροχής αίματος. Βοηθούν η συστηματική άσκηση, το μασάζ, η υδροθεραπεία, τα αντιοξειδωτικά, το μαγνήσιο και η οστεοπαθητική ανάταξη όταν υπάρχουν πόνοι στη μέση.

Επίσης βοηθούν τα βότανα, τα ιαματικά λουτρά, η έκθεση στον ήλιο (20 λεπτά την ημέρα), η σωστή αναπνοή, οι θεραπείες οξυγόνου και όζοντος, οι χηλικές θεραπείες απομάκρυνσης βαρέων μετάλλων, οι λασποθεραπείες, η ανάπαυση και ο ποιοτικός ύπνος.

Όλες οι οδηγίες βελτίωσης του “βιολογικού περιβάλλοντος” που προαναφέραμε, αφορούν τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες, το σπερματικό υγρό των οποίων περιέχει συχνά υψηλά επίπεδα ελευθέρων ριζών. Το σπέρμα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην καταστροφή από ελεύθερες ρίζες γιατί οι κυτταρικές του μεμβράνες περιέχουν μεγάλες ποσότητες απαραίτητων λιπαρών οξέων, τα οποία οξειδώνονται εύκολα. Ενδείκνυται μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αποφυγή του τσιγάρου και του αλκοόλ. Επίσης, συμπληρωματικά λήψη βιταμίνης C, Ε, ψευδαργύρου και σεληνίου ( με συμβουλή πάντα του θεράποντα ιατρού) για τη βελτίωση της ισορροπίας του ανδρικού οργανισμού. Η βελτίωση αναφέρεται τόσο στην αύξηση της γονιμοποιητικής ικανότητας, λόγω απομάκρυνσης των ελευθέρων οξειδωτικών ριζών και βελτίωσης της ενζυματικής λειτουργίας, όσο και στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους και στη μείωση του αισθήματος κόπωσης.

Η σωστή αξιολόγηση και ρύθμιση του “βιολογικού περιβάλλοντος” μπορεί να βοηθήσει άμεσα στη βελτίωση της αποτοξινωτικής ικανότητας του ίδιου του οργανισμού. Η απόκτηση ενός ισορροπημένου “βιολογικού περιβάλλοντος” γίνεται με προσωπική προσπάθεια στο επίπεδο της διατροφής, του τρόπου ζωής και με τη βοήθεια φυσικών θεραπειών αν χρειαστεί. Έτσι αποκτάται ορμονική ισορροπία, βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής και προσφέρεται ένα κατάλληλο έδαφος για την θωράκιση της υγείας.

 

 

Θεοδώρα Γ. Καλογεράκου


Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού MSc, Σύμβουλος Διατροφής MSc

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Θεραπευτική Γυμναστική και στην Διατροφή σε Ειδικούς Πληθυσμούς

Μετεκπαίδευση σε Προγράμματα Φυσικής Αποκατάστασης και Διατροφής σε Χρόνιες Παθήσεις, Karolinska University, Στοκχόλμη Σουηδίας

Υποψήφια Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Αθηνών

#########