Οι ασκήσεις για τη βελτίωση της μυϊκής συναρμογής και ευλυγισίας αποτελούν ένα σύνολο ασκήσεων στις οποίες δίνεται μεγάλη έμφαση στην επανάληψη και στην ακριβή απόδοση της άσκησης. Ξεκινούν από μια από τις τέσσερις θέσεις: την ύπτια, την καθιστή, την όρθια και από την θέση της βάδισης. Κατά την εκτέλεση των ασκήσεων επιβάλλεται η αυτοσυγκέντρωση του ασκουμένου σε κάθε κίνηση η οποία πρέπει να γίνεται αργά και να επαναλαμβάνεται.

 

 

Από την ύπτια θέση:

1.Κάμψη-έκταση του γόνατος και του ισχίου

2.Απαγωγή-προσαγωγή του ισχίου με το γόνατο σε κάμψη

3.Απαγωγή-προσαγωγή του ισχίου με εκτεταμένο γόνατο

4.Κάμψη-έκταση του γόνατος και του ισχίου κάθε μέλους εναλλάξ με τη φτέρνα ανυψωμένη

5.Κάμψη του γόνατος και τοποθέτηση της φτέρνας στην επιγονατίδα του άλλου σκέλους. Επαναφορά στην παράλληλη θέση των δυο μελών.

6.Κάμψη του γόνατος και τοποθέτηση της φτέρνας πρώτα στην επιγονατίδα και αμέσως μετά στη μεσότητα της κνήμης του άλλου σκέλους σε συγκεκριμένο σημείο και επαναφορά στην παράλληλη θέση των δυο μελών.

7.Κάμψη του γόνατος και τοποθέτηση της φτέρνας στην επιγονατίδα του άλλου σκέλους. Στη συνέχεια γλίστρημα της φτέρνας κατά μήκος της κνήμης του άλλου μέλους και επαναφορά στην παράλληλη θέση των δυο μελών.

8.Κάμψη και έκταση και των δυο μελών συγχρόνως με ενωμένα τα γόνατα και τις φτέρνες.

9.Κάμψη του γόνατος του ενός σκέλους ενώ συγχρόνως κινείται το άλλο σε έκταση.

10.Κάμψη του ενός γόνατος με σύγχρονη απαγωγή του ισχίου του άλλου σκέλους. Ακολουθεί η έκταση του γόνατος και η προσαγωγή του ισχίου του άλλου σκέλους.

Όταν αποκτηθεί η ευχέρεια στην εκτέλεση των κινήσεων αυτών οι ασκούμενοι επαναλαμβάνουν τις κινήσεις με τα μάτια κλειστά.

 

 

Θεοδώρα Γ. Καλογεράκου


Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού MSc, Σύμβουλος Διατροφής MSc

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Θεραπευτική Γυμναστική και στην Διατροφή σε Ειδικούς Πληθυσμούς

Μετεκπαίδευση σε Προγράμματα Φυσικής Αποκατάστασης και Διατροφής σε Χρόνιες Παθήσεις, Karolinska University, Στοκχόλμη Σουηδίας

Υποψήφια Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Αθηνών

#########