Στο συνέδριο συζητήθηκε η σημασία της ρύθμισης των παχύσαρκων ασθενών, οι οποίοι κινδυνεύουν κυρίως από καρδιαγγειακά επεισόδια.  Σε αυτούς το κυρίαρχο πρόβλημα είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, οπότε κρίνεται απαραίτητη η ρύθμισή τους με αντιδιαβητικά δισκία, που στοχεύουν στα δύο κύρια αυτά προβλήματα. Τα πλέον αποτελεσματικά και καλά τεκμηριωμένα σκευάσματα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η μετφορμίνη και η πιογλιταζόνη, που πρόσφατα κυκλοφόρησαν σε ένα έτοιμο συνδυασμό σε 1 χάπι, για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

 

Σε ιδιαίτερα υπέρβαρους ασθενείς υπάρχει η επιλογή της εξενατίδης, μίας πρωτοποριακής αγωγής που ρυθμίζει ιδιαίτερα αποτελεσματικά το σάκχαρο, χωρίς υπογλυκαιμίες, ενώ παράλληλα μειώνει το σωματικό βάρος.  Η μεγάλη καινοτομία της εξενατίδης είναι η διατήρηση της ικανότητας του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνη, αν χορηγηθεί έγκαιρα, με αποτέλεσμα της επιβράδυνση της εξέλιξης του διαβήτη.

Σε ασθενείς που χρειάζονται ινσουλινοθεραπεία υπάρχουν πολλοί εξελιγμένοι τύποι ινσουλινών, καθώς και έτοιμοι συνδυασμοί (μίγματα) αυτών, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες διαφορετικών ασθενών. Τα πλεονεκτήματα των έτοιμων μιγμάτων των πιο εξελιγμένων ινσουλινών είναι η αποτελεσματική γλυκαιμική ρύθμιση όλο το 24ωρο, με λιγότερες ενέσεις, λιγότερες υπογλυκαιμίες, ιδιαίτερα νυκτερινές, καθώς και η μεγάλη παγκόσμια κλινική εμπειρία & τεκμηρίωση. Επιπλέον προσφέρουν ευελιξία στη χορήγηση (αμέσως πριν ή μετά τα γεύματα), ενώ υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης διαφορετικών μιγμάτων ή/και συνδυασμών με ταχείας δράσης ινσουλίνη στα σχήματα ινσουλινοθεραπείας, ανάλογα πάντα με το πρόγραμμα και τις ανάγκες κάθε ασθενούς.

#########