Περίπου 7 εκατομμύρια άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο προσβάλλονται κάθε χρόνο από λοιμώξεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη (HAI) και από τα 4 εκατομμύρια στην Ευρώπη, περίπου 37.000 πεθαίνουν. Πέρα από τις αναρίθμητες προσωπικές απώλειες, το κόστος των λοιμώξεων αυτών ξεπερνάει τα 80 εκατομμύρια παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 

Τα μικρόβια που αναπτύσσονται πάνω σε αντικείμενα με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή είναι εκείνα που προκαλούν αυτές τις λοιμώξεις. Παρόλες τις επιθετικές καμπάνιες για το πλύσιμο των χεριών και τον καθαρισμό ρουτίνας, τα ποσοστά λοιμώξεων παραμένουν αδικαιολόγητα υψηλά και γι’ αυτό χρειάζεται να γίνουν πολλά. Οι οργανισμοί που είναι ανθεκτικοί στα μικρόβια έχουν εξαπλωθεί από τα υγειονομικά περιβάλλοντα μέχρι τα σχολεία, τα σπίτια και τις δημόσιες συγκοινωνίες. Επιπλέον, η αντιμικροβιακή ανθεκτικότητα – το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας 2011 – και η παγκόσμια εξάπλωση, απειλεί την συνεχόμενη αποτελεσματικότητα πολλών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σήμερα για την αντιμετώπιση των μολυσματικών ασθενειών.

Οι ερευνητές ψάχνουν διαρκώς νέους τρόπους για την πρόληψη της μετάδοσης σημαντικών παθογόνων οργανισμών όπως ο MRSA. Οι εργαστηριακές και οι κλινικές δοκιμές έχουν αποδείξει ότι ο χαλκός μπορεί να καταστρέψει τέτοιους παθογόνους οργανισμούς.

Για τον λόγο αυτό μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα πείραμα καθοδηγούμενο από τον καθηγητή William Keevil, μικροβιολογικό ερευνητή και Διευθυντή της Μονάδας Περιβαλλοντολογικής Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του αντιμικροβιακού χαλκού, επιστημονικά αποδεδειγμένου ως το πιο αποτελεσματικό υλικό επιφανειών επαφής.

Μπορείτε να διαπιστώσετε την δύναμη του αντιμικροβιακού χαλκού, στο εργαστήριό μας στην ιστοσελίδα www.antimicrobialtouchsurface.com, όπου μπορείτε να παρατηρήσετε τα μικρόβια να πεθαίνουν πάνω σε επιφάνειες χαλκού, αλλά και να συνομιλήσετε μέσω web chat με τους εμπειρογνώμονες του χαλκού.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το webcast, μπορείτε να δείτε το  σχετικό trailer:

Σχετικά με το Πανεπιστήμιο:

Το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον είναι ένα κορυφαίο ίδρυμα διδασκαλίας και έρευνας με παγκόσμια φήμη για την πρωτοποριακή έρευνα και υποτροφίες σε ένα μεγάλο εύρος αντικειμένων στην μηχανολογία, την επιστήμη, τις κοινωνικές επιστήμες, την υγεία και τις ανθρωπιστικές σπουδές.

Με περισσότερους από 22.000 φοιτητές, περίπου 5.000 άτομα προσωπικό και ετήσιο κύκλο εργασιών που ξεπερνά κατά πολύ τα 400 εκατομμύρια λίρες, το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον είναι γνωστό ως ένα από τα κορυφαία ιδρύματα της χώρας στους τομείς της Μηχανολογίας, της Πληροφορικής και της Ιατρικής. Συνδυάζει την ακαδημαϊκή υπεροχή με την καινοτόμο και επιχειρηματική προσέγγιση στην έρευνα, υποστηρίζοντας μια κουλτούρα που ενθαρρύνει και προκαλεί τους φοιτητές και το προσωπικό στην προσπάθειά τους για μάθηση.

Το Πανεπιστήμιο φιλοξενεί επίσης έναν αριθμό κορυφαίων σε παγκόσμιο επίπεδο ερευνητικών κέντρων συμπεριλαμβανομένου και του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ήχου και Δόνησης, του Ερευνητικού Κέντρου Οπτικοηλεκτρονικής, της Ερευνητικής Πρωτοβουλίας της Επιστήμης του Διαδικτύου, του Κέντρου για την Αναπτυξιακή Προέλευση της Υγείας και των Ασθενειών και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Στατιστικών Επιστημών του Σαουθάμπτον και συνεργάζεται με το Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο στην φοιτητική εστία του Σαουθάμπτον.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού και για έργα που επωφελούνται από αυτές ανά τον κόσμο, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.antimicrobialcopper.com.

 

ΠΡΟΦΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΑΛΚΟΥ

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ) είναι μέλος του European Copper Institute (E.C.I.) που πρωταρχικό σκοπό έχει τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και τη διαχείριση των πόρων για την προώθηση του χαλκού στις Ευρωπαϊκές αγορές.

Επίσης, ανήκει στο Διεθνές Δίκτυο 24 Κέντρων Χαλκού το οποίο χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από τον παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό International Copper Association (I.C.A.), με σκοπό την προώθηση της χρήσης του χαλκού. Οι δραστηριότητες του I.C.A. υλοποιούνται από περιφερειακά κέντρα χαλκού στην Ευρώπη, στην Βόρεια και Λατινική Αμερική και την Ασία.

Σκοπός του Ε.Ι.Α.Χ. είναι η υλοποίηση ενός δυναμικού ολοκληρωμένου προγράμματος που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η ενημέρωση αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, σπουδαστών και τεχνικών εταιριών, η εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη, η επιστημονική καθοδήγηση πάνω σε θέματα που αφορούν στο χαλκό και στα κράματά του, καθώς και η ενθάρρυνση νέων ιδεών για τις εφαρμογές αυτού του μετάλλου

#########