Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Χρήστος Αηδόνης άνοιξε σήμερα το πρωί την Ημερίδα Εξειδίκευσης για το Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου, που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην αίθουσα του ΕΚΕΠΥ.

Σημεία τοποθέτησης του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά την Ημερίδα Εξειδίκευσης του Σχεδίου Δράσης κατά του Καρκίνου, με θέμα «Η συμβολή της διατροφής και της άθλησης στην πρόληψη του καρκίνου»

Μετά την ανακοίνωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο που παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Ζάππειο, το οποίο περιελάμβανε  πολύπλευρες παρεμβάσεις πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης,  προχωρούμε στην σημερινή ημερίδα, που αφορά στις εξειδικευμένες δράσεις του Σχεδίου.
Σκοπός μας είναι
o    η διαβούλευση με την επιστημονική κοινότητα
o     η παρουσίαση δράσεων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης,  
και των οποίων η υλοποίηση έχει ήδη δρομολογηθεί.
Ανοίγοντας την σημερινή ημερίδα θέλω να θέσω το πλαίσιο και να αναφερθώ στις δράσεις όπως έχουν σχεδιασθεί μέχρι τώρα Αρχικά θέλω να επισημάνω ότι θέσαμε προτεραιότητα
o    Την ενιαία και ισότιμη αντιμετώπιση των Ελλήνων πολιτών.
o    Την βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας και ταυτόχρονα την  αύξηση  
της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας
o    Τον έλεγχο των δαπανών, προς όφελος του Ε.Σ.Υ., των Φορέων  
Κοινωνικής Ασφάλισης και της Εθνικής Οικονομίας.

Σήμερα στην τοποθέτησή μου στην συγκεκριμένη ημερίδα όπου εξειδικεύουμε τις δράσεις του σχεδίου μας, θα αναφερθώ στον ρόλο της διατροφής και της άσκησης στην πρόληψη του κατά του καρκίνου.
Κοινή συνιστώσα πρόσφατων ερευνών και επιδημιολογικών μελετών αποτελεί η διαπίστωση ότι η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή αποτελούν ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου.
Συγκεκριμένα,  από τις πρώτες κιόλας σχετικές επιδημιολογικές μελέτες, που εξετάζουν το ρόλο της άσκησης στην πρόληψη του καρκίνου, διαπιστώνεται ότι ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο μειώθηκε σε όλες τις χώρες όπου αυξήθηκε η φυσική δραστηριότητα των πολιτών.
Με δεδομένη την παρούσα κατάσταση, και θέτοντας την πρόληψη ως πρώτη προτεραιότητα,  θέσαμε πρωταρχικό στόχο την αλλαγή του τρόπου ζωής των πολιτών, σε ότι αφορά στα θέματα αθλητικής κουλτούρας και υγιεινής διατροφής.
Η πολιτική μας έχει ως βασικούς άξονες πολιτικής
o    την δημιουργία συνθηκών την ανάπτυξη της αθλητικής συνείδησης και  
υποδομών για την δυνατότητα άθλησης
o    την ενημέρωση του κοινού και την σωστή πληροφόρηση σε θέματα σχετικά  
με την υιοθέτηση νέων διατροφικών συνηθειών.
«ο αριθμός των ανθρώπων που είναι σωματικά ενεργοί θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, και η σωματική άσκηση θα πρέπει να καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής.  Στόχος  τα 60 λεπτά άθλησης την ημέρα για τα παιδία και τα 30 λεπτά για τους ενήλικες» Η μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο από την οποία επωφελούνται όσοι ακολουθούν τη Μεσογειακή Διατροφή ολοκληρωμένα, είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή που προσφέρει η κατανάλωση του κάθε τροφίμου που συμπεριλαμβάνει όταν καταναλώνεται από μόνο του.
Με λίγα λόγια τα συστατικά της Μεσογειακής διατροφής συνεργούν υπεραυξάνοντας έτσι το τελικό όφελος.
Προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιούμε τα αποτελέσματα της επιστημονικής κοινότητας για την Μεσογειακή Διατροφή και ενεργούμε με σκοπό την υιοθέτησή της από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Φιλοδοξούμε  να αναδείξουμε  τα  εξαιρετικά  ποιοτικά  στοιχεία αυτού  
του είδους  διατροφής  και των  διατροφικών συνδυασμών  που   
αποδεικνύονται  θαυματουργά.
Η  πρόληψη μέσω της διατροφής και της άσκησης θεωρείται  σήμερα   
φθηνή,  εφαρμόσιμη, αποδεκτή  και προσιτή προσέγγιση στον έλεγχο και   
στη διαχείριση  του  καρκίνου.
Οι δράσεις μας
o    Συνεργαζόμαστε  με  όλες  τις  εξειδικευμένες  επιστημονικές  ομάδες  
έτσι ώστε  να αξιοποιήσουμε  τα  ερευνητικά δεδομένα  της  χώρας  μας   
αλλά  και τις  παγκόσμιες αναφορές.
o    Κάνουμε δράσεις ενημέρωσης και προώθησης για την Μεσογειακή Διατροφή  
στο ευρύ κοινό, και παράλληλα εκπαιδεύουμε τα παιδιά μέσα από το σχολείο. Εισάγουμε την συνήθεια της καθημερινής κατανάλωσης «μεσογειακών τροφών»  μέσα από τα σχολικά κυλικεία και τους χώρους μαζικής εστίασης.
o    Εφαρμόζουμε  εξειδικευμένα  προγράμματα  διατροφής  ως πρωταρχικό   
εργαλείο κατά  την πρόληψη  αλλά και  ως συμπληρωματική αγωγή   κατά  
την πορεία  της νόσου.

Σχεδιάζουμε να
o    μεταβάλλουμε  τα  κέντρα  υγείας  και τα  δημοτικά  ιατρεία  σε   
κέντρα  πρόληψης και διαρκούς εκπαίδευσης – ενημέρωσης  του  κοινού
o   να  εκπαιδεύσουμε  όλη  την ιατρική κοινότητα  , προκειμένου  να   
εφαρμόζει μεθόδους  πρόληψης  και θεραπευτικής  αποκατάστασης  μέσα   
από την άσκηση  και τη  διατροφή.
Σήμερα η Υγεία δεν ορίζεται μόνο ως αντιμετώπιση των νοσημάτων, ή φαρμακευτική πρόληψη, αλλά ως ολοκληρωμένη φυσική, ψυχική και κοινωνική ευεξία, όπου γίνονται όλο και περισσότερο αντιληπτά τα οφέλη  της σωστής  διατροφής
και της καθημερινής άσκησης.
Περνάμε το μήνυμα ότι μπορεί να μην μπορούμε να προστατευθούμε 100% από τον καρκίνο, αλλά σίγουρα μπορούμε να ελέγξουμε πολλούς από τους παράγοντες που αυξάνουν την εμφάνισή του  μέσα από την πρόληψη.
Έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας που  γέννησε την Μεσογειακή Διατροφή, να την εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο και να την χρησιμοποιήσουμε μαζί με την καθημερινή άσκηση ως ένα χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο κατά του καρκίνου.

 

#########