Τη νομοθετική πρωτοβουλία να συντάσσει σχέδια ή προσχέδια νόμου την έχει μόνο η κυβέρνηση. Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας ( ΚΕΣΥ ) είναι από το νόμο υποχρεωμένο να συμβουλεύει την κυβέρνηση. Εάν το προϊόν της συμβουλής του ΚΕΣΥ, η κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει ή όχι, είναι εκ του συντάγματος δική της αρμοδιότητα.

Συνεπώς :

α) Ο χαρακτηρισμός , εκ μέρους του ΚΕΣΥ της γνώμης του ως σχεδίου νόμου, είναι απολύτως ατυχής.
β) Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνάντηση που είχε με τους προέδρους των ιατρικών σχολών, τους έθεσε το ερώτημα – στο πλαίσιο μιας προκαταρκτικής γενικής συζήτησης – πως αξιολογούν την εκδοχή η ειδικότητα να αποκτάται μέσα στο πλαίσιο των βασικών σπουδών. Το ερώτημα αυτό ο υπουργός θα το απευθύνει και στο ΚΕΣΥ. Και αυτό, διότι το θέμα της ένταξης των γιατρών στις ειδικότητες πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί για να πάψει ο χρόνος αναμονής να είναι από 4 έως 11 χρόνια.

Δυστυχώς και για αυτή την αθλιότητα του σύγχρονου κράτους, το βάρος της εξάλειψης της πέφτει στις πλάτες της κυβέρνησης.

Πάντως, στην ημερήσια διάταξη των επόμενων μηνών δεν προβλέπεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να προχωρήσει στην έναρξη διαλόγου επ’ αυτού.

 

#########