Η Ελλάδα καθημερινώς, τα τελευταία χρόνια, δέχεται αυξανόμενα κύματα παράνομης μετανάστευσης. Οι άνθρωποι αυτοί, ισχυριζόμενοι ότι προέρχονται από χώρες με πολιτικές συγκρούσεις και κοινωνικές και εθνικές εξεγέρσεις, αναζητώντας πολιτικό άσυλο. Δίχως έγγραφα δηλώνουν πως προέρχονται από τη Σομαλία, τη Παλαιστίνη και, τελευταία, από τη Λιβύη. Είναι βέβαιο πως η κρίση αυτή θα επιδεινωθεί, λόγω των γεγονότων της Βόρειας Αφρικής

.

 

Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει τα χαρακτηριστικά της μαζικής κίνησης ανθρώπων προς τις χώρες της Ε.Ε. διαμέσου των χωρών που συνθέτουν τα σύνορά τους και κυρίως σήμερα διαμέσου της Ελλάδας. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, αφού μεταξύ των παράνομων μεταναστών είναι αρκετά διαδεδομένες ασθένειες όπως η φυματίωση, η ηπατίτιδα, η ελονοσία και το AIDS.προ ημερών απέστειλα επιστολές προς το E.C.D.C. (Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νοσημάτων), καθώς και το ευρωπαϊκό τμήμα της WHO (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας), ενημερώνοντας τους και καλώντας τους να μας παρέχουν τη συνδρομή τους.

Πράγματι και οι δύο οργανισμοί αυτοί ανταποκρίθηκαν αμέσως και σήμερα απεσταλμένοι τους βρίσκονται στην (στον Έβρο) Ελλάδα εξετάζοντας τα πράγματα επί τόπου.
Θέτω αυτό το θέμα σήμερα προκειμένου να ζητήσω τη συλλογική αντιμετώπιση του ζητήματος από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. και, στην κατεύθυνση αυτή, ζητώ να υιοθετηθεί και εφαρμοστεί ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Προστασίας της Υγείας από το φαινόμενο των ασθενειών που προκαλούν τα κύματα της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη. Χαιρετίζω την πρωτοβουλία της Ιταλίας να διοργανώσει στη Ρώμη διάσκεψη την επόμενη εβδομάδα και ζητώ από όλους τους συναδέλφους να την στηρίξουμε.

#########