ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρίες και κύριοι, ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε εδώ. Ζητούμε κατανόηση για τη μεταφορά από την Αριστοτέλους εδώ σήμερα.
Όπως είχαμε πει πριν από λίγες εβδομάδες, που κάναμε μία εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη, όπως είχαμε, λοιπόν, εκεί προαναγγείλει, θα οργανώναμε την επαφή μας για πάρα πολλά ειδικότερα θέματα αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι εκείνες οι στιγμές ανήκουν στο κακό παρελθόν της σχέσης μας, ειδικά εκείνοι οι μήνες που ήμασταν μέσα σε ένα καινούργιο Υπουργείο με το πλήθος των προβλημάτων του και δεν μπορούσαμε να οργανώσουμε τη σχέση μας μαζί σας όπως θα θέλαμε

.
Αποδεικνύοντας, λοιπόν, ότι αυτό είναι παρελθόν πια κι ότι η επικοινωνία μας περνάει με βάση τις πράξεις μας κι όχι με βάση τα λόγια σε ένα νέο επίπεδο, είμαστε σήμερα εδώ για να πούμε ορισμένα πράγματα για τέσσερα θέματα.
Το μεγάλο βασικό θέμα για το οποίο σήμερα οργανώσαμε αυτή τη συνέντευξη είναι το ΕΚΑΒ, για αυτό στο τραπέζι σήμερα μαζί μας είναι ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ, οι οποίοι θα σας πουν αρκετά. Σίγουρα η ενημέρωση για τη γρίπη είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει σήμερα, τουλάχιστον εμάς, και θα σας πούμε ορισμένα πράγματα.
Οπωσδήποτε είναι πρώτο και πολύ μπροστά, θα το δείτε και τις επόμενες εβδομάδες στην ημερήσια διάταξή μας, ο αγώνας εναντίον του καρκίνου και θέλουμε να σας δώσουμε κάποια πρώτα αποτελέσματα από αυτό το οχταήμερο μιας προσπάθειας που έγινε από τα δημόσια νοσοκομεία.
Και όπως είχα πει προ δύο εβδομάδων, θα υπάρχει ενημέρωση περιοδική ανά δεκαπέντε μέρες για την πορεία εφαρμογής της απαγόρευσης του καπνίσματος. Σήμερα ως Υπουργείο είμαστε σε θέση να σας πούμε τα πρώτα συγκεκριμένα πράγματα.
Αυτό είναι το θεματολόγιο της σημερινής μας συνάντησης και από κει και πέρα είμαστε στη διάθεσή σας, ελπίζοντας ότι θα αναδείξουμε τα θέματα για τα οποία ήρθαμε σήμερα εδώ και δε θα μας σκεπάσουν τα υπόλοιπα της επικαιρότητας. Δικό σας θέμα βέβαια είναι αυτό, εμείς οφείλουμε να πούμε αυτά που πρέπει να πούμε κι εσείς κρίνετε τι θα μας ρωτήσετε και πού θα πάτε τη συζήτηση.
Σε σχέση με το ΕΚΑΒ, δε σταματάμε να λέμε και ο κ. Τιμοσίδης και εγώ ότι όλη η συζήτηση που θα γίνει τον Απρίλιο, το Μάιο, τον Ιούνιο, για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, προϋποθέτει ένα αναγεννημένο ΕΚΑΒ. Δεν μπορείς να δεις το σύστημα υγείας στη χώρα σου σε επίπεδο δημόσιο, δίχως να έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του ΕΚΑΒ.
Και θα θυμούνται ίσως κάποιοι εξ υμών ότι ο κ. Τιμοσίδης κι εγώ, ως δύο τριών ημερών Πολιτική Ηγεσία , επισκεφθήκαμε το ΕΚΑΒ -δε μας επισκέφθηκε. Εμείς επισκεφθήκαμε το ΕΚΑΒ- στην έδρα του, για να δούμε ποια είναι τα θέματά του και για να δούμε πώς μπορούμε μέσα στο πλαίσιο των σημερινών δυσκολιών να βοηθήσουμε.
Με τον κ. Ροτζιώκο έκτοτε έχουμε μία συνεχή συνεργασία, η οποία είναι στη διαδικασία πάνω σε προβλήματα, δυστυχώς, και όχι συνεργασία πάνω σε ευκολίες. Είναι συνεργασία πάνω σε προβλήματα εν μέσω μιας κρίσης οικονομικής και όχι συνεργασία πάνω σε ευκολίες εν μέσω μιας ευμάρειας οικονομικής.
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, συνεργαζόμαστε και είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να σας πούμε ορισμένα πράγματα σε θετική κατεύθυνση. Εγώ θέλω να περιοριστώ μόνο σε δύο.
Το πρώτο είναι η επιμονή να ενεργοποιηθεί και πάλι ένα αραχνιασμένο για την Αθήνα πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες μέσω μοτοσικλετών, κάτι που για την Αθήνα είναι απολύτως απαραίτητο. Η επιμονή σε αυτό απέδωσε και στο τέλος, νομίζω, Οκτωβρίου ξεκίνησε, αν θυμάστε, με την ευκαιρία του μαραθωνίου της ειρήνης και έκτοτε συνεχίζεται κανονικά η παροχή υπηρεσιών υγείας με μοτοσικλέτες από το ΕΚΑΒ. Είμαι στη θέση να σας πω ότι έχουν αντιμετωπιστεί 460 περιστατικά από τότε με μοτοσικλέτες.
Αυτό το πρόγραμμα αξίζει τον κόπο, πρέπει να επιμείνουμε. Πολλές φορές είναι σωτηρία για τον άνθρωπο το να μπορείς με αυτή την ευελιξία να λειτουργείς σε πόλεις όπως η Αθήνα, όπου η μετακίνηση πολλές ώρες είναι σχεδόν αδύνατη.
Το δεύτερο θέμα που θα σας πούμε για το ΕΚΑΒ, που το λέμε σήμερα με δύναμη ενώπιόν σας, γιατί σκοπεύουμε να το δουλέψουμε στην πράξη τις επόμενες μέρες, σχετίζεται με τον αθλητισμό. Με τον κ. Αηδόνη, όπως ξέρετε, είμαστε αρμόδιοι για την άθληση, στο πλαίσιο όμως των πολιτικών δημόσιας υγείας.
Ως εποπτεύοντες του ΕΚΑΒ σας λέμε ότι για κάθε ασθενοφόρο το οποίο βρίσκεται σε αγωνιστικό χώρο για το ποδόσφαιρο, για το μπάσκετ, για οποιοδήποτε άθλημα, στερούνται τη συγκεκριμένη υπηρεσία 70 χιλιάδες άνθρωποι. Για κάθε έναν που είναι σε ένα γήπεδο την Κυριακή, 70 χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν προστασία και καλούμε με έναν τρόπο ευθύ αλλά έντονο όλους όσοι είναι αρμόδιοι για τις ΠΑΕ, τις ΚΑΕ και τα λοιπά, να αναλάβουν οι ίδιοι αυτή την υπηρεσία.
Δεν είναι δυνατόν για ολόκληρες ώρες οι συμπολίτες μας να στερούνται τα μέσα του ΕΚΑΒ, που δεν είναι και απεριόριστα, είναι περιορισμένα κι εσείς το ξέρετε καλύτερα από μένα, για να καλύψουμε τις ανάγκες αθλητικών διοργανώσεων, ενώ με ευθύνη του Διοικητή του ΕΚΑΒ και των Αντιπροέδρων δεν καλύπτονται ορισμένες αθλητικές διοργανώσεις, που αν συμβεί κάτι εκεί, την ευθύνη θα έχουμε εμείς.
Αλλά δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε κανένα αυτοκίνητο, επειδή διεξάγονται αγώνες, για τα υπόλοιπα εκατομμύρια των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Ας αναλάβουν τουλάχιστον αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα ασθενοφόρο για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Δεν μπορούμε άλλο εμείς και απορώ πως τόσο καιρό αυτό το θέμα δεν είχε αναδειχθεί και θα επιμείνουμε πολύ έντονα σε αυτό. Δεν μπορούμε να τα αποσύρουμε αυτόματα, γιατί θα στερήσουμε από κάποιους ανθρώπους μια περίθαλψη που ίσως χρειαστεί και έχουν ανάγκη.
Ξέρουμε τους αθλητικούς χώρους και υπάρχουν τέτοια περιστατικά, αλλά προσκαλούμε σε συνεργασία εντός βραχέος χρονικού διαστήματος τους αρμοδίους, διότι δε γίνεται άλλο η Ελληνική Πολιτεία να στερείται των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ για λόγους άλλους. Και ξαναλέω ότι για κάθε έναν που πηγαίνει σε ένα γήπεδο, 70 χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες στερούνται τις υπηρεσίες στο κρίσιμο πεδίο της υγείας.
Αυτά για το ΕΚΑΒ. Θα παρακαλούσα τον κ. Ροτζιώκο να πάρει το λόγο να δώσει ειδικότερες λεπτομέρειες και μετά θα συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα θέματα.
Ι. ΡΟΤΖΙΩΚΟΣ: Καλημέρα σας, θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό και την Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για την ευκαιρία που δίνει σήμερα σε μας να μιλήσουμε για τον Οργανισμό του ΕΚΑΒ και τα προβλήματα στο χώρο της επείγουσας ιατρικής.
Θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά τον Υπουργό τον Αντρέα Λοβέρδο, διότι από την πρώτη στιγμή τους τέσσερις μήνες που έχει αναλάβει έχει αγκαλιάσει με την ευαισθησία που τον διακρίνει ακριβώς το χώρο αυτόν, ο οποίος πραγματικά τους οχτώ μήνες που έχουμε αναλάβει έχει τεράστια προβλήματα. Και ξέρω ότι είναι μαζί μας και μας δίνει ενθάρρυνση και μας έχει αγκαλιάσει, διότι πραγματικά ο χώρος αυτός θέλει και όραμα και έμπνευση και αποτελεσματικότητα.
Επειδή η καινούρια Διοίκηση που είμαστε έχει επιλέξει την αξιοπρέπεια των εργαζομένων αυτών, την αξιοπιστία γιατί είχε χαθεί η αξιοπιστία Υπουργέ από αυτόν τον Οργανισμό, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα, είναι το τετράπτυχο στο οποίο εμείς θα απαντήσουμε μαζί σας, ακριβώς στον καινούριο σχεδιασμό που έχουμε αναδείξει αυτή τη στιγμή, ένα σχέδιο ολοκληρωμένο, το οποίο έχει τους εξής τομείς.
Πρώτος τομέας. Από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε να αγοράσουμε καινούρια ασθενοφόρα από το ΕΣΠΑ, γιατί χρηματοδοτήσεις δεν υπήρχαν άλλες, είχαν χαθεί και από το 2004 έχουν να αγοραστούν ασθενοφόρα. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πούμε ότι είμαστε έτοιμοι για ένα μεγάλο διαγωνισμό για 200 ασθενοφόρα σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδος και την άλλη εβδομάδα θα βγούμε σε διακήρυξη διαγωνισμού.
Το δεύτερο στοιχείο. Καταθέσαμε μία πρόταση ολοκληρωμένη, η οποία είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι έχει αξιολογηθεί και έχει χρηματοδοτηθεί για την ψηφιακή σύγκλιση του ΕΚΑΒ, ένα μεγάλο έργο το οποίο όπως ξέρετε δε λειτούργησε ποτέ το ολοκληρωμένο ψηφιακό πρόγραμμα του ΕΚΑΒ κι είναι στον Εισαγγελέα η υπόθεση.
Αυτή τη στιγμή εμείς με την τηλεϊατρική, την τηλεματική και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του ΕΚΑΒ, θα δώσουμε καλύτερη διαδικασία στη διάγνωση των απομακρυσμένων περιοχών, των κέντρων υγείας και στις αερομεταφορές, δηλαδή την ενδοεπικοινωνία, στην οποίαν τώρα Υπουργέ με τα καινούρια ΤΕΠ που θα φτιάξουμε στα μεγάλα νοσοκομεία θα μπορούμε να έχουμε σύνδεση με της ενδοεπικοινωνίας μεταξύ των επειγόντων περιστατικών που μεταφέρουμε στα επείγοντα των νοσοκομείων, ώστε να είναι καλύτερη η διαγνωστική ικανότητα του επείγοντος περιστατικού.
Τρίτον. Έχουμε καταθέσει μία πρόταση, η οποία είναι προς αξιολόγηση και νομίζω είναι στο τελικό στάδιο, για ένα επιχειρησιακό σχέδιο του ΕΚΑΒ. Υπουργέ, ποτέ δεν έχει γίνει ένας προγραμματισμός κι ένα επιχειρησιακό σχέδιο για όλη την Ελλάδα, να ξέρουμε πληθυσμιακά και γεωγραφικά πόσα ασθενοφόρα πρέπει να έχει η Κρήτη και πόσο προσωπικό.
Δηλαδή δεν έχει γίνει ποτέ ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα, στο οποίο να ξέρουμε τις ανάγκες σε διασώστες και σε ασθενοφόρα, ώστε να προσεγγίσουμε τη γρήγορη ανταπόκριση στο επείγον των περιστατικών της υγείας του λαού μας.
Και τέταρτον μπορώ να πω ότι έχουμε φτιάξει προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης, που είναι αναγκαία, σε όλη την Ελλάδα, για να μπορέσουμε να δώσουμε μία ώθηση στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ.
Κι εδώ πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα ένα κομμάτι Υπουργέ το οποίο δεν το έχει ακουμπήσει κανένας, την εργασιακή σχέση, δηλαδή δεν έχει ασχοληθεί κανένας με την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, γιατί δεν μπορεί οι άνθρωποι αυτοί να δουλεύουν πάνω από 60 χρόνια σε αυτό το επάγγελμα, είναι και ψυχικά και σωματικά αδιανόητο.
Γι΄ αυτό εμείς θα σκύψουμε με μια σοβαρή μελέτη που θα γίνει επάνω στις εργασιακές σχέσεις της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, για να αποδείξουμε αν πραγματικά αυτό το επάγγελμα μπορεί να είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά ή όχι. Κλείνοντας, θέλω να πω ότι το σχέδιο αυτό ολοκληρώνεται με τη συνεχή παρέμβαση στην εκπαίδευση και ταυτόχρονα με μία μελέτη για τα χρόνια περιστατικά.
Από το σημείο αυτό θέλω να πω και κάτι άλλο προς εσάς τους δημοσιογράφους. Πρέπει να κοιτάξουμε το εξής: 6.000 κλήσεις γίνονται την ημέρα στο ΕΚΑΒ, εκ των οποίων μόνο το 10-15% είναι επείγοντα. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στους Έλληνες πολίτες οι οποίοι καλούν το 166. Πρέπει αυτό το σημείο να το προσέξουμε και να του δώσουμε έμφαση επικοινωνιακή, διότι πραγματικά 6.000 κλήσεις, να φτάνουν μόνο 700-800 οι οποίες να είναι σε προσέγγιση στα επείγοντα περιστατικά, είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει ν’ αναδειχθεί.
Και θέλω εδώ να ευχαριστήσω, τους εργαζομένους όλους που δίνουν κάθε μέρα μάχη Υπουργέ, 365 μέρες, 24 ώρες το 24ωρο. Είναι ο μόνος Οργανισμός ο οποίος δίνει τέτοια μάχη, όχι πλασματικότητας, αλλά καθημερινής ανάγκης στο επείγον. Και θέλω να τους ευχαριστήσω από την καρδιά μου για τον αγώνα που δίνουν, που είναι οριακός.
Και θέλω και τη δέσμευσή σας ότι, έχουμε έλλειψη προσωπικού και θα θέλαμε κι εμείς να συμβάλλετε, όπως ξέρω την ευαισθησία σας, πάνω στο θέμα του προσωπικού.
Σας ευχαριστώ πολύ Υπουργέ για τον αγώνα που δίνετε μαζί μας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ευχαριστώ πολύ. Θα είμαστε στη διάθεση των δημοσιογράφων στη συνέχεια για τις απαντήσεις μας εφ’ όλης της ύλης, σχετικά με το επείγον και το ΕΚΑΒ.
Κύριε Υπουργέ, αν μπορείτε να πάρετε το λόγο για τα θέματα του αντικαρκινικού αγώνα και της εβδομάδος που πέρασε.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Καλημέρα κι από μένα. Λίγα λόγια για το εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο και για τ’ αποτελέσματα της εβδομάδας που πέρασε στην οποία εβδομάδα συμμετείχε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ήταν η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Είχαμε αποφασίσει να γίνουν στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας δωρεάν εξέταση για το τεστ Παπανικολάου και η εξέταση των γυναικών για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος είναι ο δεύτερος καρκίνος που αφορά τις γυναίκες, σε συχνότητα εμφάνισης.
Τ’ αποτελέσματα εξέπληξαν όλους μας. Ξεπέρασαν τις 16.000 περίπου, έχουμε αυτή τη στιγμή καταγεγραμμένες 15.616 γυναίκες και υπολείπεται άλλη μια περιοχή της χώρας η οποία εκτιμούμε ότι θα είναι κοντά στις 16.000. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, θελήσαμε να συμμετέχουμε ως προπομπός των επόμενων δράσεων που ξεκινούσαν από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης.
Αυτό που φάνηκε είναι ότι ανταποκρίθηκαν και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, γυναικολόγοι, μαίες, νοσηλευτικό προσωπικό και οι Διοικήσεις των νοσοκομείων, σε 66 νοσοκομεία και σε ένα Κέντρο Υγείας και στις 7 υγειονομικές περιφέρειες της χώρας. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τριπλασιάστηκε, τετραπλασιάστηκε, εξαπλασιάστηκε σε πολλές περιπτώσεις, η προσέλευση των γυναικών για να κάνουν αυτή την εξέταση, κάτι που μας δίνει ενθαρρυντικά σημεία ότι το πρόγραμμα που σχεδιάζεται από δω και πέρα θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα.
Θα ήθελα επί τροχάδην ν’ αναφερθώ στο τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα μετά από τις 16 Δεκεμβρίου του 2010, μετά δηλαδή από την εκδήλωση στο Ζάππειο όπου αναφερθήκαμε σ’ αυτό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Και θα μιλήσω για παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί, όχι γι’ αυτά που θα γίνουν.
Έχει τελειώσει λοιπόν αυτή η εβδομάδα με τη δωρεάν εξέταση με το τεστ Παπανικολάου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και είναι πολύ σύντομα το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας έτοιμο να μας παραδώσει και να έχει ολοκληρώσει την εκπόνηση θεραπευτικών ογκολογικών πρωτοκόλλων που θα έχουν την έγκριση και της Ογκολογικής Επιτροπής του Υπουργείου.
Είναι κάτι που έλειπε από τη χώρα μας, για να ξέρουμε ότι σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, σε όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, ότι υπάρχουν κανόνες για τη θεραπεία των καρκίνων του τραχήλου, της μήτρας και του καρκίνου του μαστού και να γίνεται όπως σε όλες τις σύγχρονες, ευρωπαϊκές αλλά και άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, μέσα από κανόνες και μέσα από ισότιμη απόδοση παροχής υπηρεσιών.
Δεύτερον: προχωρήσαμε και είναι έτοιμο τον Απρίλιο να ξεκινήσει σε περιοχές απομακρυσμένες που έχουν μικρότερη πρόσβαση σε Κέντρα Υγείας ή σε νοσοκομεία και συγκεκριμένα θα γίνει το πρόγραμμα υλοποίησης του προγράμματος προαγωγής υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου και σε πρώτη φάση ξεκινούμε με 50 Κέντρα Υγείας και 50 Δήμους και στις 6 ΔΙΠΕ σε όλη τη χώρα δηλαδή εκτός από την Αθήνα, όπου υπάρχουν απομακρυσμένες περιοχές.
Θα πάμε εμείς εκεί για να κάνουμε μαστογραφίες και να κάνουμε τεστ Παπανικολάου σε όλες τις γυναίκες που βρίσκονται σ’ αυτές τις περιοχές. Το πρόγραμμα βέβαια αυτό θα συνεχιστεί στην επόμενη διετία.
Επίσης, εκπονείται το επιχειρησιακό σχέδιο για τη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Να μη γίνεται δηλαδή μαζική προσέλευση σε μερικά νοσοκομεία και να μη μπορούν εκεί να εξυπηρετήσουν τον κόσμο και να είναι άλλα νοσοκομεία που έχουν την ευχέρεια να προσφέρουν υπηρεσίες.
Τέταρτον: Υλοποιούμε το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών που έλειπε από τη χώρα μας. Είναι ντροπή για τους επιστήμονές μας αλλά και για μας να συμμετέχουμε σε διεθνή φόρα στα οποία να υπάρχουν χώρες που να έχουν στοιχεία τι γίνεται εκεί, είτε σε επίπεδο έγκαιρης διάγνωσης, είτε σε επίπεδο διαχείρισης των ογκολογικών περιστατικών κι εμείς να μην έχουμε αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία.
Πέμπτον: Θα γίνει εθνική καταγραφή της βιοϊατρικής τεχνολογίας και ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης ακριβώς αυτού του εξοπλισμού που υπάρχει σε όλη τη χώρα ώστε να μπορεί να γίνει καλύτερη αξιοποίηση γι’ αυτό το πράγμα.
Θα κλείσω λέγοντας πολύ λίγα λόγια και για την κατάσταση της γρίπης. Βρισκόμαστε κατ’ αρχήν στην καρδιά της έξαρσης της ίωσης από τον ιό Η1Ν1, το γνωστό ιό που πέρυσι είχε δημιουργήσει τα γνωστά προβλήματα, είμαστε σε φάση έξαρσης, έχουν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες και στο επιστημονικό προσωπικό και στα Κέντρα υγείας, αλλά γίνεται και ενημέρωση του κοινού, πώς μπορεί να προφυλαχτεί αν παρουσιαστούν συμπτώματα που να μοιάζουν με τον ιό της γρίπης.
Ξέρετε πολύ καλά ότι κάθε χρόνο υπάρχει η ανάλογη ενημέρωση για την εποχιακή γρίπη, αλλά προστίθεται όμως πέρυσι και φέτος και η νέα μορφή αυτού του ιού, η οποία δημιουργεί και τα γνωστά προβλήματα. Υπάρχουν εμβόλια, προτρέπεται ο πληθυσμός και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν, είναι γνωστό ότι η ανταπόκριση δεν είναι αυτή που περιμένουν οι επιστήμονες, όμως είναι διαθέσιμα εμβόλια και μάλιστα υπάρχει τώρα και το τριπλό εμβόλιο το οποίο περιέχει τους δυο γνωστούς τύπους της εποχιακής γρίπης, συν τον ιό Η1Ν1.
Έτσι λοιπόν μπορεί να εμβολιαστούν όλες οι ευπαθείς ομάδες, οι οδηγίες έχουν πάει σε όλους τους επιστήμονες, χτες μάλιστα είχαμε μια τέτοια συνάντηση και εκεί κρίθηκε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι επαρκή.
Θα ήθελα ν’ αναφέρω μερικούς αριθμούς: Ο αριθμός των θανάτων δυστυχώς έχει φτάσει στους 17 πριν από λίγο, έχουν νοσηλευθεί 85 περίπου ασθενείς με γρίπη σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σήμερα παραμένουν περίπου 45 και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο που υπήρχε η έξαρση, έτσι για να πάρουμε μια εικόνα, είχαν εισαχθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας περίπου 16 περιστατικά.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει και δεν υπήρξε πρόβλημα στην αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών, είτε μέσα στις κλινικές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τα πράγματα είναι ελεγχόμενα, εκτιμούμε ότι αυτή η έξαρση θα κρατήσει μερικές εβδομάδες ακόμη και μέχρι τότε είμαστε σε ετοιμότητα ν’ αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε προκύψει, είτε νέα περιστατικά είτε περιστατικά που θα έχουν πρόβλημα αντιμετώπισης πιο προσεκτικής και πιο αποτελεσματικής μέσα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Δημόπουλε, θέλετε να προσθέσετε κάτι;
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ γρήγορα να συμπληρώσω και να βοηθήσω λίγο τη σκέψη σας, το πλαίσιο πάνω στο οποίο δουλεύουμε και ίσως να συνδεθώ με την ερώτηση του κ. Βενιζέλου.
Θέλω να πω τα εξής: Είχαμε πει ότι παράλληλα με την τρομερή υπερπροσπάθεια που γίνεται στην κατεύθυνση των αυτονοήτων, δηλαδή ν’ αποκτήσουν προϋπολογισμούς τα νοσοκομεία, να μηχανογραφηθούν, να υπάρχει ηλεκτρονική συνταγογράφηση, να μπορέσει δηλαδή το σύστημα να αντέξει την πίεση που δέχεται από την ασθένεια και την ίδια στιγμή, πέρυσι και φέτος, προσπαθούμε ν’ αναστρέψουμε αυτά που όλη η Ευρώπη και η παγκόσμια ιατρική κοινότητα προσπαθεί να βάλει σαν προτεραιότητες, δηλαδή η διαχείριση χρονίων για την πρόληψη στην πρωτοβάθμια φροντίδα.
Στο θέμα λοιπόν το δεύτερο, το οποίο το κινούμε ταυτόχρονα, τα τρία βασικά χρόνια στα οποία είχαμε πει από το Σεπτέμβριο ότι θα κινηθούμε, είναι καρκίνος, καρδιαγγειακά και ζάχαρο. Του καρκίνου δώσαμε το πλαίσιο Νοέμβρη και αρχές Δεκέμβρη το συνολικό, το γενικό πλάνο, αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει η υλοποίηση, η δράση που είδατε, αφορά τη συνεργασία μας και με τα νοσοκομεία στην πρόληψη αλλά και με τις ΜΚΟ που συμμετείχαν.
Ήταν εξαιρετική η προσπάθεια που έκαναν και θα συνεχίσει να γίνεται. Μέσα σε δυο είναι εβδομάδες, αυτό το αφιερώνουμε στην Ημέρα Καρκίνου που είναι στις 4 του μήνα, την εβδομάδα αυτή, σε δυο εβδομάδες θα παρουσιάσουμε τα υπόλοιπα κομμάτια, όπως ακριβώς δομούνται και όπως το είπε ο κ.Τιμοσίδης αλλά στο δια ταύτα. Δηλαδή ποια μέρη, σε ποια νοσοκομεία, πώς θα γίνεται η διαχείριση αυτού του πράγματος, πώς θα παίρνουν τ’ αποτελέσματα και πώς τ’ αποτελέσματα θα είναι αξιόπιστα έτσι ώστε αυτό το πράγμα να λειτουργήσει –ο Υπουργός τα ξέρει λόγω επαγγέλματος και ο κ. Μόσιαλος που είναι η θεσμική θεωρία-σαν ένα κομμάτι, σαν ένα μονοπάτι πάνω στο οποίο θα δουλέψουν τ’ άλλα. Είναι σημαντικό να υπάρξει η μνήμη της Διοίκησης πάνω σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα.
Το δεύτερο το οποίο πρέπει να περιμένουμε τέλη Φλεβάρη αρχές Μάρτη να βάλουμε μπρος είναι τα καρδιαγγειακά και ελπίζω ότι πριν το καλοκαίρι θα έχει μπει και το τρίτο μεγάλο κομμάτι. Αυτό όσον αφορά τη διαχείριση χρονίων.
Όσον αφορά το θέμα της πρόληψης είναι τα 3 άλλα κομμάτια που ανεβάζουμε: Το κάπνισμα για το οποίο όλοι γελάτε, αλλά έχω την εντύπωση ότι έχει αρχίσει να παίρνει μια διαφορετική τροπή η λογική της αντικαπνιστικής προσπάθειας που κάνουμε ως μείζονα παράγοντα κινδύνου, και αυτό θ’ αποδώσει στο επόμενο διάστημα.
Το δεύτερο κομμάτι είναι το θέμα της διατροφής το οποίο χειρίζεται εξαιρετικά και θα σας πει ο κ. Αϊδόνης τις επόμενες εβδομάδες τ’ αποτελέσματα σε μια εξαιρετική συνεργασία που κάνει με το Παιδείας.
Το τρίτο είναι η άσκηση και παχυσαρκία, το οποίο ο νέος Ειδικός Γραμματέας, ψηλότερος και ωραιότερος εμού είναι ο πιο κατάλληλος για να το πει.
Αυτά τα κομμάτια λοιπόν τα δύο διαχείρισης και το άλλο πρόληψης, έρχονται να δεθούν με το νομοσχέδιο και να πω ότι τα πολύ σημαντικά κομμάτια τα οποία δυστυχώς παραλήφθηκαν από τη δημόσια ατζέντα αυτές τις μέρες, το θέμα για πρώτης φοράς σύμπραξης του πρωτοβάθμιου χώρου, έχει χαθεί τελείως η μπάλα, έχει χαθεί τελείως το νόημα και όλη η έγνοια των γιατρών είναι ποιος θα κάνει συνταγογράφηση από εδώ και πέρα.
Και η λογική της πρωτοβάθμιας, αν ρωτήσετε τους επιστήμονες και της Ελλάδος και του εξωτερικού είναι ακριβώς άλλη και αυτή την άλλη εμείς προωθούμε μέσα και από τη διαχείριση του καρκίνου που θα έχουμε και πολυιατρεία του ΙΚΑ μαζί με τα Κέντρα Υγείας και θα μας συνδράμουν και με τη διαφορετική προσπάθεια που κάνουμε στο φάρμακο, όπως το βλέπετε να γράφεται μέσα στο νομοσχέδιο με το που φτάνει στο Υπουργείο Υγείας.
Το φάρμακο δεν είναι μία υπόθεση του πως θα σπαταλήσουμε καλύτερα ή χειρότερα χρήματα. Είναι πως θα εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ασθενείς και πως δε θα γίνουν ασθενείς.
Αυτά τα δύο όσον αφορά τα κομμάτια στα οποία κινούμεθα. Και το τρίτο το οποίο ανέφερε ο Υπουργός και το οποίο βρίσκω εξόχως σημαντικό, είναι το θέμα της βιοϊατρικής τεχνολογίας. Αυτό θα το χειριστούμε επειδή υπάρχουν τεράστιες ουρές και είναι μια μόνιμη δικιά σας έγκληση τι γίνεται με τις λίστες των καρκινοπαθών, το χειριζόμαστε.
Ήδη έχει επιμείνει ο Υπουργός και πολύ σωστά, να μπει ο κ. Μουσιώνης επικεφαλής και να δοθεί ένας συντονισμός στον αντικαρκινικό και γενικά της βιοϊατρικής θεραπευτικής. Κλείνω αυτό το κομμάτι. Δύο πολύ σύντομα σημεία έχει να πω ακόμα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ευχαριστώ πολύ τον κ. Δημόπουλο. Θα ξαναπάρει αμέσως το λόγο για το κάπνισμα. Να μου επιτρέψετε να κάνω μια εισαγωγή, για να θυμίσω λιγάκι τι είχα πει προ δύο εβδομάδων. Και με αυτό το να κλείσουμε εμείς. Εμείς αυτά είχαμε να πούμε και περιμένουμε τις ερωτήσεις σας. Συγγνώμη αν μακρηγορήσαμε.
Τι συμβαίνει με το κάπνισμα. Απ’ τη στιγμή που ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση, την οποία σας ανακοίνωσα πριν από 15 ακριβώς ημέρες, σας είχα πει ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, νομίζω ότι το 15νθήμερο είναι καλό χρονικό διάστημα, θα σας λέμε τι γίνεται με την εφαρμογή της αποφάσεως.
Εξέδωσε την επομένη της συναντήσεως εκείνης ο κ. Δημόπουλος μία εγκύκλιο προς κάθε αρμόδιο, την οποία θα σας δώσουμε σήμερα και ακολούθησε η εγκύκλιος του κ. Ντόλιου, του Υφυπουργού Εσωτερικών, προς τους δήμους της χώρας, προκειμένου να αντιληφθούν ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους σε σχέση με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.
Απ’ την πλευρά μου επικοινώνησα με αρκετούς Δημάρχους κατά τεκμήριο μεγάλων πόλεων, των μεγάλων πόλεων της χώρας και η εικόνα που σας μεταφέρω είναι ότι στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους οι Δήμαρχοι κινητοποιούν τη δημοτική αστυνομία για την εφαρμογή του νόμου.
Υπάρχει όμως και μία μικρή κατηγορία δημάρχων, που δε θεωρούν ως πρώτη τους προτεραιότητα την εφαρμογή αυτού του νόμου και αυτής της απόφασης και μου λένε ότι θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία μετά από λίγο καιρό αφού οργανώσουν κάποιες άλλες πιο σημαντικές τους προτεραιότητες.
Ουδείς μου είπε ότι δεν θα εφαρμόσει το νόμο. Υπήρξε όμως μια πολύ μεγάλη κατηγορία δημάρχων που είπαν ότι τον εφαρμόζουμε ήδη και μια μικρότερη η οποία είπε σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουμε και εμείς.
Ποια είναι τα προβλήματα όμως εν προκειμένω. Όλοι οι δήμαρχοι οι οποίοι εφαρμόζουν την απαγόρευση του καπνίσματος μέσω της Δημοτικής τους Αστυνομίας, μου λένε ότι τα όρια του ελέγχου τους φτάνουν μέχρι το βράδυ. Μετά η Δημοτική τους Αστυνομία δεν είναι σε λειτουργία και συνεπώς δεν μπορούν να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους.
Και από τη δική μας διασταύρωση μέσω και του τρόπου που σας είχα μιλήσει και το Σεπτέμβριο, μέσα από συνεργάτες μας οι οποίοι κοιτούν ακριβώς τι γίνεται εδώ και εκεί, επιβεβαιώνουμε τουλάχιστον για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ότι οι έλεγχοι γίνονται και ότι υπάρχουν αρκετά μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, πολύ-πολύ περισσότερα απ’ ότι το φθινόπωρο όπου εφαρμόζουν το νόμο.
Όμως, αυτό δεν έχει καθολικευτεί επαναλαμβάνω και πάντως μετά τις 9 το βράδυ έχουμε πρόβλημα. Πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό. Παρόλες τις δυσκολίες που έχουμε και αναγνωρίζω πάρα πολύ καλά τις δυσκολίες αυτές στα λόγια του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας του κ. Χάλαρη με τον οποίο συνεργάστηκα αρκετούς μήνες και ξέρω το Σώμα και τα προβλήματά του.
Ωστόσο με το νόμο που είναι τώρα στη Βουλή μεταφέρεται η αρμοδιότητα και στους επιθεωρητές εργασίας να μας βοηθήσουν στο μέτρο των δυνάμεών τους οι άνθρωποι εδώ και εκεί στην Ελλάδα, γιατί πέραν του προβλήματος ότι η Δημοτική Αστυνομία εκεί που υπάρχει μετά τις 9 το βράδυ δεν είναι σε λειτουργία, υπάρχουν και δήμοι που δεν έχουν Δημοτική Αστυνομία ή υπάρχουν δήμοι που έχουν πολύ περιορισμένες δυνάμεις.
Θα μπουν τώρα και οι επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, θα μπουν και οι 40 ελεγκτές που ανήκουν στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας, θα προσπαθήσουμε με τις δυνάμεις μας να εφαρμοστεί ο νόμος. Ο κ. Δημόπουλος θα σας πει περισσότερα.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δε θα πω περισσότερα. Δύο κουβέντες μόνο σε αυτό που δεν αναφέρει ο Υπουργός και επειδή εξακολουθώ να βλέπω από εσάς να υπάρχει μια τελείως μονοσήμαντη προσέγγιση, θα πω ότι την ίδια ώρα που οι έλεγχοι αυξάνονται και που η κοινωνία συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο να μας στηρίξει, εμείς συνεχίζουμε και διευρύνουμε δράσεις σε όλα τα σχολεία της χώρας αυτή τη στιγμή, απ’ το Δεκέμβρη και μετά μπαίνουν σε όλα τα σχολεία πια απ’ τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες οι άνθρωποι οι έγκριτοι για να μιλήσουν γι’ αυτό το πράγμα πολύ σωστά στα παιδιά.
Και την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει από δύο βδομάδες πριν σε όλα τα μαιευτήρια της χώρας τα μεγάλα, στο 80% δηλαδή των γεννήσεων για τις εγκύους έχει γίνει μια προσπάθεια από ειδικούς επιστήμονες μαιευτήρες σε αυτή την κατεύθυνση.
Υπάρχει αυτή η προσπάθεια που σας είπα που γίνεται από τον κ. Παταβούκα τα αθλητικά σωματεία να το πάρουν πάνω τους και να στηρίξουν ακόμα περισσότερο. Το Σαββατοκύριακο θα δείτε δράσεις όπου αθλητές συστήνουν αυτό το πράγμα σε καφετέριες και σε ανθρώπους οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς εννοούμε.
Και βεβαίως έχουμε την εξέλιξη με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την ΑΔΕΔΥ και την ενημέρωση επαγγελματιών υγείας που θα τα δείτε το επόμενο διάστημα. Θεωρώ και το τονίζω, ότι πέρα απ’ την προσπάθεια που κάνουμε με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αυτό το μεγάλο κομμάτι που είναι η πραγματική αλλαγή κουλτούρας της χώρας και τα νέα παιδιά είναι πολύ σημαντικό.
Και μια τελευταία κουβέντα για την γρίπη να πω συμπληρωματικά στον κ. Τιμοσίδη. Επιλέξαμε όπως και με τον ιό του Νείλου το καλοκαίρι, να αποφύγουμε φέτος τις κραυγές. Ένα, γιατί ήταν μια ήττα από πέρσι την οποία κουβαλάγαμε όλο το χρόνο με όλη τη γενική ατζέντα της ιατρικής κοινότητας, απ’ την μια η υπερβολή που υπήρξε για τη γρίπη, απ’ την άλλη όλη η κατακραυγή για τη συνταγογράφηση και τα προβλήματα υπερβάσεων τα θέματα υγείας. ʼρα θέλαμε έτσι κι αλλιώς να είμαστε πιο συγκρατημένοι.
Δεύτερον, γιατί πιστεύουμε ότι αποδίδει πολύ περισσότερο μία προσπάθεια που γίνεται από σοβαρούς επιστήμονες και με πολύ διαφανή στοιχεία. Γι’ αυτό κάθε μέρα όπως και το καλοκαίρι θα βλέπετε στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τα στοιχεία που υπάρχουν και τις οδηγίες. Θα επιμείνουμε και αυτή είναι η δουλειά μας, όπως και στη συνέντευξη τύπου πριν από 15 μέρες έλεγε ο Υπουργός εμβόλια, εμβολιασμοί ακόμα και αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά σημαντικοί για τις ευπαθείς ομάδες.
Θα επιμείνουμε στην απόλυτη προσοχή σε αυτό το πράγμα, γιατί είμαστε πάνω στο κύμα αυτή τη στιγμή και θα πρέπει όλες οι ευπαθείς ομάδες να είναι σε εγρήγορση, αν θέλουν. Θα πρέπει η ιατρική κοινότητα να βοηθήσει περισσότερο γιατί φέτος έχει μια μεγάλη υστέρηση λόγω της περσινής υπερβολής.
Και οτιδήποτε θέλετε, έχουμε εδώ τον κ. Τσαγκρή και τον κ. Τσιόδρα, δύο εξαιρετικούς εμπειρογνώμονες από το ΚΕΕΛΠΝΟ, εντεταλμένους γι’ αυτή τη δουλειά. Οτιδήποτε θέλετε μπορείτε να παίρνετε οδηγίες κατευθείαν ή πληροφορίες κατευθείαν. Είναι εδώ για οτιδήποτε συμπληρωματικό. Ευχαριστώ πολύ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς το Δεκέμβριο ανανεώσαμε τη θητεία αυτού του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρατείναμε μάλλον τη θητεία μέχρι το καλοκαίρι, γιατί εγώ όπως ίσως έχετε δει, δε θέλω να δημιουργήσω αναστάτωση απ’ τη στιγμή που έγινα Υπουργός Υγείας, αλλάζοντας διοικήσεις κλπ. Παραμένω στους ανθρώπους που βρήκα. Σε όλα τα επίπεδα, από το Υπουργείο μέχρι τους οργανισμούς.
Κάποιες περιορισμένες αλλαγές στα νοσοκομεία ήταν οφειλόμενες. Αλλά δεν είναι εκτεταμένες. Αιφνιδιάστηκα χθες με την παραίτηση αυτή. Εγώ είχα υπογράψει τέλος Δεκεμβρίου την παραμονή του κ. Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ του Καθηγητή και χθες πήρα μια επιστολή παραίτησης.
Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς από το να τη δεχθώ και να του προτείνω συνεργασία σε άλλο επίπεδο τις επόμενες μέρες. Θα παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν. Δεν πρόκειται να τοποθετήσω…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι πληροφορίες που λένε ότι έγινε κακοδιαχείριση από πλευράς του ΚΕΕΛΠΝΟ στο θέμα των μεταναστών στη Νομική;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι-όχι, σας διαβεβαιώνω. Εγώ μάλιστα με τον κ. Καθηγητή συνεργάστηκα αναλαμβάνοντας Υπουργός το Σεπτέμβριο ή αρχές Οκτωβρίου για το ΚΕΕΛΠΝΟ συνολικότερα και έκτοτε οι επαφές μας ήταν πάρα πολύ περιορισμένες. Μάλιστα χθες που ήταν στο Υπουργείο, ήταν στο Υπουργείο σε συνάντηση με άλλους, με εσάς κ. Υφυπουργέ; Εγώ δεν τον είδα.
Εμείς τον εμπιστευόμαστε τον κ. Σαρόγλου, τον εμπιστευόμαστε ιδιαιτέρως, θα του ζητήσουμε να συνεργαστούμε από άλλες θέσεις στο χώρο της υγείας. Χρειαζόμαστε τις δυνάμεις του τις επιστημονικές. Η επιστολή ήταν ευχαριστίες για τη συνεργασία και μου υπέβαλε παραίτηση.
Θα παραμείνει η διοίκηση ως έχει και τον Ιούνιο θα δούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση χωρίς μικρόφωνο)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι-όχι. Έχω συνεργαστεί και με τον κ. Παπακωνσταντίνου και έχω αναφερθεί σε αυτό το θέμα αρκετές φορές. Η συμπερίληψη του ΚΕΕΛΠΝΟ στα Νομικά Πρόσωπα εκείνα του Δημοσίου που είναι υποχρεωμένα να δίνουν λογαριασμό για τις δαπάνες τους, διότι δαπανούν στο πλαίσιο της γενικής κυβέρνησης και αυτό ελέγχεται, δεν μετέβαλε τη νομική φύση κανενός απ’ αυτά και του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Δημιούργησε όμως αναστάτωση και ερωτηματικά. Τι συμβαίνει; ʼλλαξε το νομικό στάτους του Α ή του Β ή του Γ Νομικού Προσώπου κ.ο.κ. Με τον κ. Υπουργό Οικονομικών τον κ. Παπακωνσταντίνου το κουβεντιάσαμε αρκετές φορές και είπαμε τι θα γίνει με αυτό το θέμα. Στο τέλος εμείς δεν έχουμε μεταβάλει το στάτους, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες στους ίδιους αν μετεβλήθη το στάτους.
Και σήμερα το πρωί που το ξανακουβεντιάσαμε, μου είπε τελικά ότι παρότι εμείς καθησυχάζουμε ότι τίποτα δεν έχει μεταβληθεί, ίσως τελικά πέρα των καθησυχαστικών μας δηλώσεων, είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί σε μία διάταξη νόμου ότι τίποτα δε μεταβάλλεται σε σχέση με τα κάτωθι ΝΠΔΔ για τα οποία υπάρχουν αμφισημίες.
Όχι από το νόμο, απ’ τις συζητήσεις και τις φήμες ή τις ανησυχίες τις εύλογες. Έτσι έχει η κατάσταση και τίποτα δεν έχει μεταβληθεί. ʼλλωστε μεταβολή του νομικού καθεστώτος ενός Νομικού Προσώπου, σας μιλάει τώρα και ένας νομικός, προκύπτει μόνο απ’ το νόμο.
Επειδή όμως αυτό δεν καθησυχάζει, είπαμε με τον κ. Υπουργό Οικονομικών το πρωί μάλιστα σήμερα, να το διατυπώσουμε και σε νομοθετική ρύθμιση, γιατί μου είπε ότι υπάρχει ίδιο πρόβλημα και για 4-5 άλλες περιπτώσεις. Και συνεπώς να τελειώσουμε με αυτή την αναστάτωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ πώς θα λύσετε το πρόβλημα των ελέγχων το βράδυ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η πρώτη μας ρύθμιση προκύπτει από το νόμο που έχουμε τώρα στη Βουλή. Είναι το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που ρυθμίζει από τα θέματα της διατροφής και της άθλησης έως τα θέματα του νέου οργανισμού για την πρωτοβάθμια υγεία. Μέσα εκεί υπάρχει και ρύθμιση που καθιστά αρμοδίους τους Επιθεωρητές Υγείας καθώς και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης.
Οι Επιθεωρητές Εργασίας για θέματα υγιεινής κάνουν ελέγχους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προφανώς και το βράδυ. Σας το λέω και από την προηγούμενη αρμοδιότητά μου αυτό και μάλιστα επειδή τη νύχτα εργάζονται πάρα πολλοί ανασφάλιστοι, είχαμε κάνει πάρα πολλούς ελέγχους καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου στα κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δουλεύουν το βράδυ και μέχρι πρωινών ωρών. Θα μου πείτε «φτάνει;». θα σας πω ότι με τις δυνάμεις που έχουμε αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια διαδικαστική παράκληση. Επειδή στο Υπουργείο αυτή τη στιγμή υπάρχει κατάληψη λένε οι συνάδελφοι που είναι εκεί ότι οι γιατροί δηλώνουν ότι δεν θα αποχωρήσουν από το Υπουργείο εάν δεν θα πάτε, σας ρωτούμε: θα πάτε στο Υπουργείο να τους συναντήσετε, και τι έχετε να δηλώσετε και μετά να πούμε τα υπόλοιπα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως να σας απαντήσω αμέσως. Δεν είμαι άγνωστος, ούτε πρώτη φορά αντιμετωπίζω θέματα αντιδράσεων από τον κοινωνικό χώρο. Κάθε κοινωνική αντίδραση όταν δεν έχει βία, είναι ευπρόσδεκτη και απέναντι σε όλους τους κοινωνικούς χώρους και φορείς που στο προηγούμενο Υπουργείο που ήμουν και εδώ ζητούν διάλογο ζητούν συζήτηση μαζί μας, εμείς είμαστε ανοιχτοί.
Στο προκείμενο που έχει να κάνει με το πολυνομοσχέδιο που τώρα έχει συζητηθεί από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, την περασμένη εβδομάδα ξανασυζητείται αυτή την Παρασκευή και την επομένη εβδομάδα πηγαίνει στην Ολομέλεια, γι’ αυτό ο διάλογος έχει γίνει και είναι εξαντλητικός.
Εμείς ως Υπουργείο Υγείας έχουμε συναντήσει επανειλημμένα τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, επανειλημμένα την ΟΕΝΓΕ, την ΕΥΝΑΠ, είμαστε δηλαδή για όλα τα θέματα που αφορούν την υγεία σε επαφή με τους συγκεκριμένους κοινωνικούς φορείς. Έχουμε μιλήσει με την ΠΟΕΔΗΝ, έχουμε μιλήσει με όλους.
Έχουμε δεχτεί προτάσεις, έχουμε διαφωνήσει έχουμε συμφωνήσει, έχουμε συναντήσει επανειλημμένα τους φαρμακευτικούς Συλλόγους, τον Πανελλήνιο τον Αθηναϊκό, υπάρχει ένα θέμα με τους γιατρούς του ΙΚΑ. Οι γιατροί του ΙΚΑ έχουν φορέα εποπτεύοντα αυτούς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με το οποίο έχουν συζητήσει.
Ενημερώνομαι από την κα Δρέττα ότι έχουν συζητήσει, έχουν συμφωνήσει αλλού κι αλλού έχουν διαφωνήσει σε σχέση με ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου. Πριν από 2 περίπου εβδομάδες οι γιατροί του ΙΚΑ κατέλαβαν μαζί με άλλους δυο φορείς γιατρών και το Υπουργείο Υγείας. Τότε ο Υφυπουργός ο κ. Τιμοσίδης συζήτησε με τους φορείς αυτούς, οι δυο Σύλλογοι έμειναν στο διάλογο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο …
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Όχι, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έμειναν στο διάλογο, κλήθηκε να μείνει και ο Πρόεδρος των γιατρών του ΙΚΑ, ο οποίος δεν δέχτηκε να συζητήσει με τον κ. Υφυπουργό διότι είπε ότι το Υπουργείο το δικό του είναι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και δεν έχει κανένα λόγο να συζητήσει με τον Υπουργείο το οποίο κατέλαβε.
Σήμερα εμείς αφού είμαστε στη Βουλή αφού όλοι οι Πρόεδροι έχουν έρθει στη Βουλή και ο Πρόεδρος των ιατρών του ΙΚΑ, δεν έχουμε καμία αντίρρηση όποτε θέλουν να τους δούμε και μία και δυο και δέκα φορές. Είπαν τις απόψεις τους στην αρμόδια Διοίκηση, είπαν τις απόψεις τους στη Βουλή, μπορούν να πουν τις απόψεις τους σε εμάς, όποτε θέλουν.
Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό πρέπει να συνοδεύεται με ένταση και με βία. Δεν είναι φαντάζομαι στη διάθεση ούτε των ίδιων των Προέδρων τα πράγματα να εξελίσσονται έτσι. Εμείς είμαστε στη διάθεσή τους ό,τι έχουμε να τους πούμε θα τους το πούμε.
Τώρα καταλήψεις και «δεν φεύγουμε εάν δεν…» και τα λοιπά είναι στη δική τους ευθύνη. Εμείς δεν πρόκειται να απαντήσουμε με κανένα άλλο μέσο, παρά μόνο με το διάλογο, με τη δύναμη των επιχειρημάτων όση διαθέτουμε εμείς και τα επιχειρήματά μας.
Θέλω όμως να σας πω και επειδή είστε πολύ ειδικοί στο χώρο, να κοιτάξετε τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου. Δεν υπάρχει καμία που να τους θίγει. Όλος ο διάλογος για την εξειδίκευση των γενικών αρχών που διατυπώνονται στο νόμο, βάσει τον οποίο δεν θίγεται το εργασιακό τους καθεστώς, αναφέρομαι τώρα στους γιατρούς του ΙΚΑ. Αναφερόμενος δε και στους γιατρούς του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου προσθέτω ότι ούτε το δικό τους σε κάθε περίπτωση θίγεται.
Εξειδικεύσεις θα κάνουμε μέχρι να αρχίσει να δουλεύει αυτός ο Οργανισμός της Πρωτοβάθμιας Υγείας τους επόμενους μήνες και ο διάλογος θα είναι αφού ψηφιστεί ο νόμος εκτεταμένος, επί του ειδικού και λεπτομερούς. Εάν μου πει ένας εξ αυτών για ποιο λόγο που συγκεκριμένα εδράζεται σε ρυθμίσεις του νόμου απεργούν, θα του ζητήσω συγνώμη.
Το να λένε ότι επειδή μειώνονται τα Νομικά Πρόσωπα που παρέχουν ασφάλεια στο επίπεδο της ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης και από πολλά γίνονται ένα, και αυτό το ένα θα συμβάλλεται πια με γιατρούς, που εμείς θέλουμε όλους τους γιατρούς συμβεβλημένους να τους καλύψουμε, και να μου λένε ότι κάποιοι είναι σε δυο ή σε τρία Ταμεία και τώρα θα είναι σε ένα, αλλά στα δυο – τρία Ταμεία ως συμβεβλημένοι γιατροί ήταν δεν ήταν ως έμμισθοι.
ʼρα την επόμενη μέρα που θα ισχύσουν οι νέες ρυθμίσεις θα έχουν ως ενδεχόμενους ασθενείς όλους τους ασφαλισμένους σε όλα τα Ταμεία. Είναι αδύνατο να συνεννοηθούμε ως προς το θέμα της διαφωνίας και της σύγκρουσης εδώ, γιατί δεν υπάρχει.
Να μου πει κανείς του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ότι συγκρουόμεθα ενόψει μιας διαφωνίας που θα προκύψει, να το ακούσω. Αλλά δεν μπορώ να το δεχτώ. Ειδικά δε για το ΙΚΑ, που δεν μεταβάλλεται τίποτε, εκεί δεν μπορώ να καταλάβω όχι γιατί συγκρούονται με εμάς -ο συνδικαλισμός αρκετές φορές έχει και όψεις πολιτικότερες- αλλά εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί πρέπει να ταλαιπωρείται ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ, που μετά από κάποιες εβδομάδες βρήκε το ραντεβού του, πήγε να το κάνει και σήμερα του λένε «απεργούμε» (εκεί όπου υπάρχει απεργία), για λόγους, οι οποίοι θα προκύψουν στο μέλλον.
Για να συνοψίσω. Εάν είναι να συνεχίσουμε τη συζήτηση παρ’ ότι αυτή πια έχει πάρει κοινοβουλευτικό δρόμο, εγώ είμαι παρών στη συζήτηση αυτή. Σε κάθε συζήτηση όσο θέλουν να κρατήσει, όπου θέλουν να γίνει, με όλους τους δυνατούς τρόπους και τις δυνατές μεθόδους, με όλους τους συνεργάτες του Υπουργείου της πολιτικής ηγεσίας.
Η βία δεν είναι καλό πράγμα. Και ποτέ δεν την έχουμε χρησιμοποιήσει και στο Υπουργείο Εργασίας και στο Υπουργείο Υγείας. Με τον κ. Τιμοσίδη θα επιμείνουμε στο διάλογο και ακόμη και εκεί όπου υπάρχουν περιπτώσεις όπου έχουμε ερωτηθεί «γιατί δεν ασκείτε το άλφα ή το βήτα ή το γάμα μέσο που σας δίνει ο νόμος;», είπαμε ότι «δεν θέλουμε να το κάνουμε, εμείς προτιμάμε το διάλογο».
Μ. ΤΣΕΛΙΟΥ («ΣΚΑΪ»): Για το ΕΚΑΒ. Με εντυπωσιάσατε κ. Υπουργέ με τα στοιχεία που δώσατε ότι για κάθε ασθενοφόρο 70.000 συνάνθρωποί μας πραγματικά είναι εντυπωσιακό στοιχείο. Πριν από λίγες ημέρες η τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» είχε αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα ασθενοφόρο στους δρόμους της Αθήνας για να φτάσει στο σημείο που πραγματικά πρέπει να φτάσει να σώσει μια ανθρώπινη ζωή, ιδιαίτερα μία ημέρα απεργίας μία ημέρα κινητοποίησης. Μάθαμε λοιπόν ότι …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Τζανετή, πόσος χρόνος είναι κρίσιμος για να φτάσει γι’ αυτό που λέει η κα Τσέλιου, κατά μέσο όρο;
Π. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Υπάρχει η λεγόμενη «χρυσή ώρα» του τραύματος όπου οι παρεμβάσεις μέσα σε αυτή την πρώτη ώρα είναι πάρα πολύ αποτελεσματικές. Αλλά όσον αφορά την ανακοπή, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα διότι η εγκεφαλική βλάβη από την υποψία αρχίζει στα 4 λεπτά και σχεδόν ολοκληρώνεται στα 10.
Μ. ΤΣΕΛΙΟΥ: Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να φτάσει το ασθενοφόρο εκεί και καταλαβαίνετε εσείς καλύτερα από εμάς, πόσο σημαντικό είναι να μην αξιοποιούνται ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για αλλότριους λόγους, που δεν έχουν να κάνουν με πραγματικά επείγοντα ζητήματα υγείας.
Έχετε ακούσει κατά καιρούς ότι το ΕΚΑΒ έχει αξιοποιηθεί ως ταξί, για να πάνε στην Περιφέρεια άνθρωποι ή ακόμη και όπως έχει λεχθεί ψηφοφόροι του Προέδρου του κ. Ροτζιώκου ο οποίος πολιτεύεται στην Κόρινθο.
Έφτασε σήμερα το πρωί στα χέρια μου μια κάρτα διαβίβασης –το δείχνω και στις κάμερες- η οποία δείχνει ξεκάθαρα ότι ψηφοφόρος –δεν θέλω να πω το όνομα του ασθενούς στον αέρα- διακομίστηκε από Νοσοκομείο της Αθήνας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από ό,τι βλέπω στο Ξυλόκαστρο.
Την ημέρα παρακαλώ κ. Υπουργέ, της γενικής απεργίας 5 Μαΐου του 2010 –αυτό μπορείτε να το δείτε και ο ίδιος- την ημέρα που χάθηκαν 3 συνάνθρωποί μας στη Marfin και σας θυμίζω ότι την ίδια ημέρα το ΕΚΑΒ είχε εξηγήσει ότι δεν είχε αρκετά ασθενοφόρα γιατί ήταν ημέρα απεργίας. Και όπως σας γνωρίζω το 30%, 35% καμιά φορά σε κινητοποίηση του ΕΚΑΒ αξιοποιείται, βγαίνει στους δρόμους.
Θα ήθελα να δείτε την κάρτα διαβίβασης και να μας εξηγήσετε τι σημαίνει σε παρένθεση (του Προέδρου) και έχει και το Ο.Κ. του Σωματείου για να φύγει εκτός έδρας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα πω κάτι που αποτελεί δικό μου βίωμα και εμπειρία στο Υπουργείο αυτό. Πρέπει να σημειώσετε όταν μου απευθύνετε τον λόγο, για οποιοδήποτε θέμα, ότι εγώ είμαι δικηγόρος. Δηλαδή δεν έχω, ούτε είχα, δεν είχα σχέση με το χώρο των γιατρών, με τα νοσοκομεία κλπ., παρά μόνο ως ασθενής και ως Έλληνας πολίτης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου).
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εσείς μάθατε όμως, τόσα χρόνια εδώ τα ξέρετε απ’ έξω. Όταν ενημερώθηκα από το ΕΚΑΒ και στη συνέχεια, όταν χρειάστηκε το γραφείο μου, μέσω του κ. Ζέρβα, να με ενημερώσει σαββατοκύριακα, μεσάνυχτα, πρωινά, χαράματα, για περιστατικά, το τελευταίο αφορούσε μια μέρα απεργίας και μια μεταφορά ασθενούς που πήγε να πεθάνει από την Κεφαλλονιά, που ήταν πολύ ευαίσθητο και πολύ κρίσιμο θέμα, η επικοινωνία μου με τον κ. Ραντζόπουλο κατέληγε στο εξής, από την πλευρά του: καμία ιδιαιτερότητα δε δεχόμεθα, καμία παρέμβαση δεν είναι σωστό να γίνει, καμία καθ’ υποψία πολιτική χροιά δεν πρέπει να δίνεται από κανέναν, διότι αν προτιμηθεί ένα περιστατικό αντί άλλου, επειδή κάποιος μεσολάβησε και το κριτήριο δεν είναι αυστηρά ιατρικό, με κριτήριο δηλαδή το επείγον του περιστατικού, αλλά κάποιο άλλο, πιο ζεστό, πιο συναισθηματικό, πιο ανθρώπινο και πεθάνει αυτός στον οποίο δεν πας για να πας π.χ. κάπου αλλού, που είναι ένα παιδί, που είναι πιο ευαίσθητο το θέμα, επειδή είναι παιδί, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του, κατά την αξιολόγηση που κάνει το ΕΚΑΒ, αυτό αν συμβεί, κάθε υπεύθυνος που έχει παρέμβει, θα δώσει λόγο στη δικαιοσύνη. Αυτά είναι τα λόγια του κ. Ραντζόπουλου.
Εγώ τα επικαλούμαι αυτά τα λόγια, γιατί χαρακτήρισαν τη συμπεριφορά τη δική μου. Μια δε από τις περιπτώσεις που αντιμετώπισα κ. Τσέλιου, έγινε στο κτίριο αυτό που είμαστε τώρα, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, έγινε βράδυ που δούλευα εδώ, έπεσε μια κοπέλα στο ισόγειο, όχι από την πτώση της, κάτι είχε και αιμορραγούσε και ήμουν εγώ με μια κοπέλα που έκανε security από πάνω της.
Και προσπαθούσαμε να βρούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Και είπα να πάρουμε το ΕΚΑΒ και η κοπέλα από τις δυνάμεις της φύλαξης έλεγε «γρήγορα».
Μόλις η απάντηση ήταν, διάγνωσε το περιστατικό, σε μένα, από τον κ. Ροτζιώκο «να περιμένει, δεν είναι περιστατικό», διαβεβαίωναν οι υπηρεσίες του ΕΚΑΒ, «παρότι αιμορραγεί υπάρχει άλλο πιο επείγον και θα έρθουμε», κα Τσέλιου σας διαβεβαιώνω δεν έγινε και ήμουν εγώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε μου απαντήσατε όμως…
Γ. ΡΟΤΖΙΩΚΟΣ: Θα σας απαντήσω εγώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για το περιστατικό πώς να ξέρω εγώ; Εγώ ήμουν Υπουργός Εργασίας τότε. Σας λέω πάντως ότι αυτές είναι οι αρχές λειτουργίας και σας δίνω το παράδειγμα της Κεφαλονιάς, όπου δεν έγινε. Υπήρχε ένα αεροπλάνο, έπρεπε να πάει η εκτίμηση του ΕΚΑΒ ήταν ότι δεν έπρεπε να πάει εκεί. Και έπαιρνε ο Υπουργείο τηλέφωνο.
Γ. ΡΟΤΖΙΩΚΟΣ: Και με τα συμφραζόμενα του Υπουργού.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συγνώμη κ. Ροτζιώκο και κάτω στο κτίριο που είμαστε εδώ, έχω δύο εμπειρίες όπου το ΕΚΑΒ δεν κοίταξε να μου κάνει το καλό, κοίταξε να κάνει τη δουλειά. Αν τώρα υπήρξε κάτι άλλο, δεν το ξέρω.
Γ. ΡΟΤΖΙΩΚΟΣ: Και επειδή δεν έγιναν παρεμβάσεις στους οκτώ μήνες που είμαι Διοικητής του ΕΚΑΒ, έχουμε μείωση των αερομεταφορών κατά τριακόσιες ώρες, με κέρδος τριών εκατομμυρίων ευρώ, διότι πραγματικά αφήνουμε τους γιατρούς και τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ να λειτουργήσουν ως έχουν.
Είναι καινούριο στοιχείο, το οποίο μπορείτε να το ψάξετε, ο κ. Σπύρος που είναι υπεύθυνος των διακομιδών να το τονίσει. Καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει, δεν ξέρω τι γράφει, από μένα προσωπικά δεν έχει γίνει ούτε της μάνας μου της ίδιας. Κυρία Τσέλιου, επειδή με ξέρουν οι δημοσιογράφοι όλοι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την κάρτα διαβίβασης.
Γ. ΡΟΤΖΙΩΚΟΣ: Πριν να σχολιάσω την κάρτα, υπάρχει μαγνητοφωνημένη διαδικασία που εγώ είπα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στου ΕΚΑΒ, πάνω είναι…
Ρ. ΡΟΤΖΙΩΚΟΣ: Και ποιος σας είπε κα Τσέλιου ότι εγώ έχω δώσει εντολή; Μπορεί να είναι προβοκατόρικο αυτό. Θα κάνω έλεγχο, θα κάνω προκαταρκτική εξέταση και θα γίνει ΕΔΕ γι’ αυτή την κάρτα.
Με συγχωρείτε πάρα πολύ, ούτε τη μάνα μου την ίδια, που είναι ενενήντα χρονών στη Νεμέα δεν τη στέλνω σε ασθενοφόρο και μπορείτε να επικοινωνήσετε.
Αυτό είναι μια προβοκατόρικη διαδικασία, που οι δημοσιογράφοι της υγείας με ξέρουν όλοι και μπορούμε να κοιταχτούμε στα μάτια χρόνια κα Τσέλιου, γιατί έχω διοικήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ασκληπειό της Βούλας, έχω τις υπηρεσίες μου και τους οκτώ μήνες τους τελευταίους, ο ίδιος ο Υπουργός, πρόσφατα στην Κεφαλονιά του είπα όχι.
Επίσης η κα Ξενογιαννακοπούλου επανειλημμένα όχι και ο κ. Σπύρος θα σας διαβεβαιώσει ότι μειώσαμε τις διακομιδές και δίνουμε κάθε μέρα μάχη στις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ κατά προτεραιότητα. Αυτό είναι προβοκατόρικο και θα το πάω στην ΕΔΕ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση για το ΕΚΑΒ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ δύο ερωτήσεις θα ήθελα. Επειδή είμαι φίλαθλος και γνωρίζω τι σημαίνει να είναι ασθενοφόρο μέσα στο γήπεδο…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου). Παρομοίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι και με συγκλόνισε κι εμένα το γεγονός που είπατε ότι 70.000 που ήρθε το ΕΚΑΒ, ειδικά τα σαββατοκύριακα φαντάζομαι υπάρχει φοβερό πρόβλημα, όταν σε όλα τα γήπεδα είναι σε εξέλιξη αγώνες. Όχι μόνο ποδόσφαιρο και μπάσκετ.
Θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Γιατί δεν αναλαμβάνετε νομοθετική πρωτοβουλία, να υποχρεώσετε τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ να έχουν ασθενοφόρο στο γήπεδο, όπως έχουν γιατρό και πολύ περισσότερο ή μάλλον επιπλέον να έχουν ασθενοφόρο και γιατρό και στις προπονήσεις, που πάει πολύς κόσμος και συμβαίνουν περιστατικά και στις προπονήσεις. Γιατί δεν αναλαμβάνετε νομοθετικές πρωτοβουλίες,
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν πήραμε το πρωτάθλημα με το 3 – 0 στη Ριζούπολη, ήμουν στην πρώτη προπόνηση τον Ιούλιο και ήμασταν οκτώ χιλιάδες, ξέρω τι λέτε και έχετε απόλυτο δίκιο, ξέρω ακριβώς τι λέτε.
Γιατί δε μου έχουν πει για το γήπεδο, πάω στο γήπεδο και ξέρω καλά. Ξέρω επίσης καλά, η κα Τσέλιου δεν είναι φίλαθλος, δεν ξέρω, που λέει αγωνιστικοί χώροι κλπ., μπορεί να υπάρξει θέμα και με αθλητή…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου). Αιφνίδιος θάνατος.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αιφνίδιος θάνατος αθλητή. Θυμάστε πόσες φορές, ειδικά εκεί που παίζουν τα φτωχόπαιδα, που δεν είναι οι πρώτες κατηγορίες, έχουν χαθεί παιδιά. Επειδή κάποιο του γύρισε η γλώσσα, επειδή ένα παιδί είχε κάτι άλλο, επειδή εκδήλωσε γενικότερη νόσο που δεν την είχε εντοπίσει και έχουν χαθεί ψυχές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου).
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από εκεί και πέρα αυτό έχει να κάνει και με τους φίλαθλους, που αγαπάνε την ομάδα τους και χάνουν τη ζωή τους κλπ. Ουχί τυχαίως υπάρχει, καθόλου τυχαία δεν υπάρχει αυτή η συνδρομή του ΕΚΑΒ.
Αναρωτιέμαι όμως, μπορούμε να στερούμε από τόσες δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας, εκατομμύρια τελικά, όταν οι αγώνες γίνονται την ίδια ώρα, τα σαββατοκύριακα, τη δυνατότητα να έχουν άμεση παρέμβαση του ΕΚΑΒ για επείγον περιστατικό, επειδή έχουμε αθλητικές διοργανώσεις;
Για να φτάσω εκεί, που θα φτάσω, το υπαινίχθηκα, δεν μπορώ να αποφασίζω και να διατάζω, ανακοινώνω το θέμα σήμερα και αφού μου το λέτε σας λέω δημοσίως ότι η δική μας, με τον κ. Τιμοσίδη, η απόφαση είναι το αργότερο τέλος Φεβρουαρίου να έχουμε πάει τη ρύθμιση.
Έχουμε την εμπειρία του σχετικού διαλόγου με την αστυνομία για τα γήπεδα, μάλιστα έχω προσωπική εμπειρία επί του θέματος, όταν ήμουν μέλος της νομοπαρεσκευαστικής επιτροπής για το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό τη δεκαετία του ’90, ξέρω πού ακριβώς είναι το θέμα αυτό.
Έχω ακούσει όλους τους Υπουργούς Αθλητισμού, που έχουν παρουσιάσει σχέδια νόμου στη Βουλή επί του θέματος και ξέρουμε με τον κ. Τιμοσίδη πώς θα αντιδράσουμε. Ανοίγουμε το θέμα για να το κλείσουμε πολύ γρήγορα.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Καταπολέμησης Απάτης, «EOLA», λειτουργώντας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε το ΕΚΑΒ, κάνει μάλιστα λόγο και για τέλεση αξιόποινων πράξεων, διότι πήραμε ένα ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα το 2000 – 2001, κάτι τέτοιο, δεν το λειτουργήσαμε ποτέ και μας ζητάει πίσω 1,1 εκατομμύριο ευρώ. Τα δώσαμε αυτά τα χρήματα πίσω, πρώτον. Και κάτι που μου θύμισε η κα Τσέλιου, τι γίνεται με εκείνα τα 100 τόσα ασθενοφόρα που μας έδωσαν οι εφοπλιστές;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξέρω το θέμα κ. Ροτζιώκο, γι’ αυτό θα απαντήσω εγώ. Έχω συναντηθεί με την κα Μπιρμπίλη, επειδή αυτά είναι πετρελαιοκίνητα, όπως ενημερώθηκα, να μπορούν να κινούνται και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Είμαστε σε συζήτηση που πρέπει να κλείσει τώρα, γιατί έχει διεξαχθεί επί ένα περίπου μήνα, ίσως και λίγο περισσότερο. Η κα Μπιρμπίλη είναι απολύτως θετική, απλώς είχε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου της κάποιες…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου).
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμένα και μια μέρα να κάθονται είναι καθυστέρηση.
Γ. ΡΟΤΖΙΩΚΟΣ: Υπουργέ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συγνώμη κ. Ροτζιώκο, δεν αγχόμεθα, απαντάμε με κριτήριο την αλήθεια και αυτά που ξέρουμε. Και μια μέρα καθυστέρησης να υπήρχε, για μένα είναι κακό, αφού μπορείς να ρίξεις στην υπηρεσία των ανθρώπων κάποιες βοήθειες τέτοιου είδους.
Η κα Μπιρμπίλη είχε οχλήσεις από τις υπηρεσίες της, ότι ενδεχομένως ο αριθμός είναι μεγάλος και αυτό οδήγησε τις υπηρεσίες της σε μια συζήτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου).
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει πειστεί η Υπουργός, έχετε δίκιο, έχει πειστεί η Υπουργός, είναι θέμα ημερών να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για να τεθούν στην υπηρεσία του λαού που κατοικεί στην Αττική, αλλά και στη Θεσσαλονίκη κάποια από αυτά τα αυτοκίνητα. Ευχαριστώ.
Γ. ΡΟΤΖΙΩΚΟΣ: Η ενημέρωση είναι πράγματι, όταν αναλάβαμε με τον κ. Τζανετή τα ασθενοφόρα αυτά, ήταν λιμνασμένα. Αυτή τη στιγμή τα ασθενοφόρα τα έχουμε διώξει στην επαρχία όλα. Δεν κάθεται κανένα ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ.
Έχουν φύγει προς όλες τις επαρχίες από την ημέρα που πήγαμε, πράγματι έχετε δίκιο, ύστερα … και επειδή η Αθήνα δεν επιτρέπονταν, πήραμε απόφαση με το Διοικητικό Συμβούλιο και τα πήγαμε στην επαρχία.
Όσον αφορά το πρώτο, εμείς σαν Διοικητικό Συμβούλιο, στην προηγούμενη Υπουργό, την κα Ξενογιαννακοπούλου, είχαμε συμφωνήσει, γιατί δε λειτούργησε το ΠΣΕΚΑ και είχαμε πει να πληρωθεί το 1,5 εκατομμύριο στους Ευρωπαίους, για να προχωρήσουμε στην καινούρια πρόταση.
Φαίνεται ότι έχει πληρωθεί, διότι η καινούρια απόφασή μας στην ψηφιακή σύγκλιση, η οποία ήταν ώστε να μην επικαλυφθεί η πρόταση αυτή που είχε γίνει, φαίνεται ότι πήγε πολύ καλά και αυτή τη στιγμή χρηματοδοτηθήκαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου). Τι δώσαμε πίσω…
Γ. ΡΟΤΖΙΩΚΟΣ: Δεν ξέρω το Υπουργείο Υγείας, η κα Ξενογιαννακοπούλου ήταν Υπουργός τότε και νομίζω ότι δόθηκαν πίσω για να μπορούμε να συμμετάσχουμε στην καινούρια πρόταση του Δ΄ ΚΠΣ, πάει να πει ότι είχαν δοθεί, δεν το ξέρω ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου). Το πληροφορικό σύστημα όμως…
Γ. ΡΟΤΖΙΩΚΟΣ: Όμως αυτή τη στιγμή σας είπαμε ότι η καινούρια μας πρόταση για την ψηφιακή σύγκλιση τηλεϊατρικής, τηλεματικής και GPS, δηλαδή και κυκλοφοριακών ασθενοφόρων, εγκρίθηκε από την ψηφιακή σύγκλιση.
Σίγουρα δεν είναι το κομμάτι εκείνο το οποίο δε λειτούργησε, πήγαμε όμως σε μια πρόταση τεχνικά, η οποία να μπορεί να μας απελευθερώσει την ψηφιακή σύγκλιση την τηλεϊατρική, η οποία θα μας χρησιμεύσει, ώστε και οι διακομιδές, οι οποίες αυτή τη στιγμή σε απομακρυσμένα κέντρα υγείας, να μπορούμε να έχουμε καλύτερη λειτουργία, μεταξύ και εικόνας και λειτουργίας, ώστε και να μειώσουμε τις διακομιδές μας και ταυτόχρονα να έχουμε καλύτερη διαγνωστική κατάσταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ροτζιώκο, ήθελα να σας απευθύνω μια ερώτηση. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί στο Υπουργείο Υγείας, στην Κηφισίας, το ΕΚΕΠΥ, το οποίο σε ένα βαθμό, πιστεύω ότι υπερκαλύπτει τη δραστηριότητα του ΕΚΑΒ. Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να συγχωνευτούν αυτοί οι δύο φορείς στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών που επιχειρείτε;
Γ. ΡΟΤΖΙΩΚΑΣ: Υπάρχουν προβληματισμοί πάνω σε αυτό που ρωτάτε. Εγώ νομίζω ότι είναι δυο φορείς, οι οποίοι με το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο έχουμε προτείνει αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Εσωτερικών, για να κάνουμε μια μελέτη και το κομμάτι που όπως ξέρετε χειρίζεται το ΕΚΕΠΥ, είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ένα τεράστιο θέμα το οποίο ήδη έχουμε προβληματιστεί και πώς μπορούμε αυτό το κομμάτι να το λύσουμε με μια σοβαρή μελέτη που θα γίνει πάνω στον έλεγχο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Νομίζω ότι μπορούν να συνυπάρξουν και τα δύο και μπορούν να είναι και ένας ενιαίος φορέας. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα, κάνουμε μια μελέτη, η οποία θα μας δείξει επιστημονικά το κομμάτι αυτό.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μια συμπλήρωση, υπάρχει επικάλυψη σε ορισμένα πράγματα, όπως είναι οι μετακομιδές, αλλά υπάρχει ένα τεράστιο επιχειρησιακό κομμάτι του ΕΚΕΠΥ, το οποίο είναι βασικός πληροφοριοδότης μας και βοηθάει πάρα πολύ και τον Υπουργό κατευθείαν σε μια σειρά κρίσεις και αναφέρομαι στην προηγούμενη εποχή, που τις ξέρετε, μέχρι και το νέφος από το ηφαίστειο κλπ. στο οποίο πρέπει να έχουμε ένα όργανο, έναν επιχειρησιακό σχεδιασμό, πολύ γρήγορα. Δεν μπορεί το ΕΚΑΒ να υποκαταστήσει αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε θα μπορούσε το ΕΚΕΠΥ να είναι το κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ;
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσε να υπάρξει μια σύγκλιση των δύο, αλλά έχουν διαφορετικά αντικείμενα αρκετά μεγάλα, αυτό θέλω να πω.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, εμείς πήραμε πληροφορίες. Συγγνώμη, τι θα προσφέρει αυτό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας είπα κα Φυντανίδου με πάρα πολύ – πώς να πω – συγκεκριμένη εμπειρία στο παρελθόν και όχι με αερολογίες. Εμείς συζητάμε. Εμείς δεν χρησιμοποιούμε βία κι αυτό είναι μέθοδός μας ανεξαίρετη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορούμε να τελειώσουμε λίγο για το ΕΚΑΒ κ. Υπουργέ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν εντυπωσιακό το νούμερο που έδωσε…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν μπήκαν στο αμφιθέατρο εγώ ήμουν σε επαφή με τον κ. Πολύζο στο τηλέφωνο. Το ότι μπήκαν στο αμφιθέατρο δεν είναι κακό, καλό είναι, και γίνεται συζήτηση. Γιατί λέτε ότι γίνεται; Τι πληροφόρηση έχετε; Αν είναι να διακόψουμε. Αν συμβαίνει κάτι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτά είναι πριν. Γίνονται τώρα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Όχι τώρα. Τώρα έχουν μπει στο αμφιθέατρο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντάξει, αν εσείς κρίνετε ότι υπάρχει λόγος να διακόψουμε, και έχω και ενημέρωσε για την κα Πρόεδρο από το νοσοκομείο. Έχουμε ενημέρωση, ναι. Θα σας πει το ΕΚΑΒ. Εάν κα Φυντανίδου το λέτε αυτό για να διακοπεί η συνέντευξη και να πάμε, να πάμε, ναι.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Π. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Από την ενημέρωση που είχα από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, 12:05 υπήρξε η κλήση. Αμέσως ήταν παρούσες οι μηχανές για τις οποίες συζητάμε σήμερα. 12:15 διακομίστηκε με το ασθενοφόρο. Έφτασε στον Ερυθρό 12:25 σε πολύ καλή κατάσταση αιτιώμενη ένα χτύπημα στο κεφάλι και παρουσιάζοντας ταχυκαρδία. Δεν έχουμε κάποια ενημέρωση εμείς για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Π. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Σας λέω τι πληροφόρηση έχω από τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Το πώς θα εξελιχθεί σαν περιστατικό ή τι προηγήθηκε κλπ., δεν είμαι σε θέση αν το ξέρω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορούμε να πούμε για το ΕΚΑΒ και να ολοκληρώσουμε κ. Υπουργέ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παρακαλώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως οι εξελίξεις μας προλαβαίνουν. Είπε ένα νούμερο ο κ. Ροτζιώκος, ότι από τις καθημερινές κλήσεις στις 6.000, μόνο το 10% αφορά τα επείγοντα περιστατικά. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος σχεδιασμός να γίνει διαχωρισμός ενδεχομένως χρόνιων και επειγόντων περιστατικών;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ροτζιώκο, θα μας πείτε αν αυτά τα στοιχεία που δώσατε συνάδουν με τα ευρωπαϊκά δεδομένα; Γιατί η εικόνα που έχω εγώ είναι ότι αυτά που μας δώσατε είναι τα συνήθη που δεν κάνει διαχωρισμό…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε συνέχεια του ερωτήματος του κ. Καραγιώργου. Αν λοιπόν στη μελέτη αποδειχθεί ότι μπορεί να συνυπάρξει το ΕΚΕΠΥ με το ΕΚΑΒ, αν μπορεί να γίνει διαχωρισμός των χρονίων με των επειγόντων περιστατικών.
Ι. ΡΟΤΖΙΩΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Θα μιλήσει και ο κ. Τζανετής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω και τη γνώμη του κ. Υπουργού.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν θα εκφράσω, αρκετά. Το έχω ακούσει το θέμα από την πρώτη στιγμή. Έχω συνεργαστεί ως προς αυτό. Δεν είναι στις επιλογές του Υπουργείου αυτή τη στιγμή να γίνει αναφορά για τη συγχώνευση ή για κάτι άλλο.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Ι. ΡΟΤΖΙΩΚΟΣ: Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε αντιληφθεί αυτή την επικάλυψη που γίνεται στα επείγοντα, γιατί το ΕΚΑΒ είναι Οργανισμός καθαρά για τα επείγοντα περιστατικά. Από κει και πέρα διαπιστώσαμε ότι grosso modo, χωρίς να έχει γίνει καμία σοβαρή μελέτη, ότι επικαλύπτεται ένα 35% των επειγόντων στα χρόνια, και εκεί έχουμε σχεδιασμό να γίνει μια μελέτη πάνω σ’ αυτό και να δούμε αν πραγματικά η επικάλυψη αυτή, όπως βλέπουμε και με τις κλήσεις που σας μίλησε ο κ. Τζανετής, στο επίπεδο της λειτουργίας, ναι, μπορεί να γίνει μέσα στο ΕΚΑΒ και ένα ΕΚΑΒ χρονίων περιστατικών για να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα καλύτερα και να έχουμε απελευθέρωση πλέον των επειγόντων περιστατικών, να είναι πιο εύχρηστα τα ασθενοφόρα μας μόνο για τα επείγοντα. Κύριε Τζανετή μιλήστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) … ευρωπαϊκά δεδομένα…
Ι. ΡΟΤΖΙΩΚΟΣ: Τώρα θα σας μιλήσει ο κ. Τζανετής.
Π. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Να σας πω. Καταρχάς όσον αφορά της κλήσεις. Οι υπόλοιπες κλήσεις είναι κλήσεις του τύπου «ποιο νοσοκομείο εφημερεύει» ή «χτύπησα το πόδι μου, να πάω σε ορθοπεδικό ή να πάω σε..». Είναι κλήσεις δηλαδή που δεν απολήγουν εκ των πραγμάτων σε δραστηριοποίηση ασθενοφόρου ή άλλου μέσου, ωστόσο τι συμβαίνει με αυτό.
Σε κάποιες ώρες που είναι φορτισμένες, μπορεί να παίρνετε το ΕΚΑΒ τηλέφωνο για κάτι αληθινά επείγον και να θέλετε 4 και 5 λεπτά να πιάσετε γραμμή. Απέναντι σε αυτό εμείς έχουμε πάρει συγκεκριμένα μέτρα και έχουμε ένα σχεδιασμό μέσα στο επόμενο εξάμηνο να μπορούμε να εγγυηθούμε στον Αθηναίο πολίτη, γιατί αθηναϊκό πρόβλημα είναι κι αυτό, ότι μέσα στα πρώτα 60 δευτερόλεπτα από την κλήση του, με έλεγχο του ΟΤΕ δηλαδή για το πότε ξεκίνησε η κλήση αυτή, θα έχει απαντηθεί από το ΕΚΑΒ, και σε κάθε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν θα συμβαίνει, θα γίνεται έρευνα και θα παίρνει συγκεκριμένη απάντηση ο πολίτης γιατί. Είναι ένα είδος δηλαδή δημόσιας εγγύησης.
Τώρα όσον αφορά τα χρόνια περιστατικά, η αλήθεια είναι ότι στην Αθήνα τα κάνει όλα το ΕΚΑΒ, και ένα μέρος του προβλήματός του είναι κι αυτό, ότι αναλαμβάνει το σύνολο των σχετικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο για να έχετε μία αίσθηση του πράγματος, από τους 740 εργαζομένους που εργάζονται στην κίνηση της Αθήνας, απασχολούνται στα χρόνια περιστατικά 37, ένα μέρος σχετικά μικρό.
Γι’ αυτό και εκεί οι επιδόσεις μας είναι πολλές φορές πάρα πολύ κακές. Δηλαδή μπορεί να περιμένει κανείς πολλές ώρες, αλλά αυτό δεν είναι παράλογο με το δεδομένο ότι το επείγον έχει προτεραιότητα στη δικιά μας δουλειά, είναι ο πυρήνας της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν το δούμε σαν οικονομική μονάδα το ΕΚΑΒ, είναι ζημιογόνο φαντάζομαι, έτσι δεν είναι;
Π. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Τι εννοείτε; Το ΕΚΑΒ καταρχάς έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία ότι πληρώνει παντού, πληρώνει τη βενζίνη, πληρώνει το ΚΤΕΟ, πληρώνει τα πορθμεία σαν ιδιώτης και δεν πληρώνεται από πουθενά. Δηλαδή ακόμη και μία διακομιδή που θα κάνουμε στο εξωτερικό έναν τουρίστα που χρειάστηκε να πάει με αεροπλάνο και θα προσφερθεί η ασφαλιστική του εταιρεία, μόλις πρόσφατα επιλύθηκε αυτό, το να μπορούμε να πληρωθούμε από την ασφαλιστική εταιρεία. Δεν υπάρχει δηλαδή κανενός είδους έσοδο για το ΕΚΑΒ.
Με αυτή την έννοια δεν μπορώ να σας απαντήσω αν είναι κερδοφόρο ή όχι, διότι είναι κάτι το οποίο δεν έχει έσοδα, έχει μόνο έξοδα, με τα οποία επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας φυσικά. Ο συνολικός του προϋπολογισμός ο ετήσιος είναι της τάξης των 12 – 12,5 εκατομμυρίων το χρόνο χωρίς σ’ αυτό να συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα μισθοδοσίας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας πω ότι ο κ. Υφυπουργός και ο κ. Γενικός πήγαν στο Υπουργείο Υγείας. Δεν ξέρω εσείς τι διάθεση έχετε. Θέλετε να συνεχίσουμε; Θέλετε να εξαντλήσουμε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία τελευταία για το ΕΚΑΒ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ʼλλο για το ΕΚΑΒ, για να κλείσουμε το ΕΚΑΒ. Παρακαλώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτησή μου είναι η εξής. Είπατε ότι οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων απαιτούν ένα αναγεννημένο ΕΚΑΒ. Πρώτον, ποια θα είναι αυτή η αναγέννηση και γιατί χρειάζονται οι συγχωνεύσεις να γίνει αυτή η αναγέννηση, με δεδομένο ότι το ΕΚΑΒ ποτέ δεν ολοκληρώθηκε σε πανελλαδική κλίμακα;
Και δεύτερον, το ΕΚΑΒ θα διατηρήσει τον ενιαίο χαρακτήρα του στα πλαίσια της Καλλικρατικής δομής της χώρας ή θα διασπαστεί όπως προβλέπεται μέσω των δικτυώσεων των υπηρεσιών υγείας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για το δεύτερο δεν έχω να σας πω κάτι. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν το γνωρίζω ως θέμα. Ουδέποτε έχουμε συζητήσει διάσπαση του ΕΚΑΒ σε καμία από τις συσκέψεις μας. Αιφνιδιάζομαι. Αφήστε με να δω τι εννοείτε και να σας πω την επόμενη φορά. Πάντως εμείς μιλάμε με το ΕΚΑΒ για το ΕΚΑΒ, για την αναγέννηση του ΕΚΑΒ και για όλα τα πράγματα υπάρχει μια αρχή. Εμείς θέλουμε να κάνουμε την αρχή τώρα. Υπάρχουν προσπάθειες πολύ έντονες εδώ και κάποιους μήνες. Πότε αναλάβατε;
Ι. ΡΟΤΖΙΩΚΟΣ: Οκτώ μήνες.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οκτώ μήνες. Και θέλουμε να συνεχίσουμε την πορεία αυτή, αλλά επιπροσθέτως το γεγονός ότι έχουμε στα υπόψη μας από Απρίλιο να ξεκινήσουμε το διάλογο για τις συγχωνεύσεις και να το τελειώσουμε τον Ιούνιο, επιβάλλει γρηγορότερους ρυθμούς.
Τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε, ποια είναι η οφειλόμενη τώρα ενέργειά μας. Η εξαγγελία εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του Υπουργείου Υγείας των μέτρων υποστήριξης του ΕΚΑΒ, που κατά βάση έχουν τη χορήγηση συγκεκριμένων καυσίμων από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης προς το ΕΚΑΒ και συνεπώς την εξοικονόμηση πόρων.
Αυτή η ενέργεια ενώ είναι αποφασισμένη σε πολιτικό επίπεδο, έχουμε και εδώ για λόγους υπηρεσιακούς κάποιες καθυστερήσεις. Ήθελα σήμερα να σας διανείμω και τη σχετική Υπουργική Απόφαση. Μακάρι να το κάνω την άλλη Τρίτη. Στόχος μου είναι την άλλη Τρίτη να σας τη διανείμω ή εκείνη η συνέντευξη τύπου, κ. Βενιζέλο αν θυμάστε, που είχαμε οργανώσει με τον κ. Βενιζέλο, τον συνεπώνυμό σας, και την αναβάλλαμε γιατί έγινε Έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, επιτέλους να την κάνουμε την άλλη εβδομάδα, τη μεθεπόμενη το αργότερο και να ανακοινώσουμε συγκεκριμένες αποφάσεις.
Πρέπει να πάμε πολύ γρήγορα και η απόφαση με την κα Μπιρμπίλη και η απόφαση με τον κ. Βενιζέλο και οι υπόλοιπες ενέργειες που έχουν να κάνουν με τη μοτοσικλετοκίνηση του ΕΚΑΒ, όλα αυτά πρέπει να προχωρήσουν και μάλιστα εγώ δεν ανέφερα την τηλεϊατρική, την οποία αναφέρει ο κ. Ροτζιώκος. Εγώ θέλω όταν το πω αυτό να έχει γίνει, γιατί το βλέπω ως πολύ μεγάλο, ως οραματικό.
Όλα αυτά είναι για να γίνουν. Ορισμένα εξ αυτών είναι πολύ ώριμα. Ορισμένα έχουν γίνει, όπως οι υπηρεσίες με μοτοσικλέτες. Νομίζω ότι θα είμαστε στην ευχάριστη θέση όταν θα φτάσουμε να αποφασίζουμε συγχωνεύσεις, να έχουμε και ένα ΕΚΑΒ που αντιστοιχεί στις ανάγκες των πολιτών. Δηλαδή είναι στόχοι ολίγων μηνών ακόμη μπροστά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τους φαρμακοποιούς να μας πείτε κ. Υπουργέ. Θα γνωρίζετε τις απεργίες που έχουν εξαγγείλει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τις χθεσινές αποφάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά απειλούν και με άρση της χορήγησης επί πιστώσει από 1η Μαρτίου εφόσον τα ταμεία δεν τους εξοφλήσουν τις οφειλές τους. Με τον ΟΠΑΔ τι γίνεται;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, για τις απεργίες, τις συνεχιζόμενες απεργίες των φαρμακοποιών, όπως και πριν κάνοντας λόγο για τους γιατρούς σας είπα, δεν αισθάνομαι ότι θα μπορούσα και να διανοηθώ να υπαγορεύσω αποφάσεις στους κοινωνικούς φορείς. Θα κάνουν ό,τι νομίζουν. Κρίνονται όλοι. Κρινόμαστε όλοι.
Η απεργία τους, όπως έμαθα, συνδυάζεται με τις κοινοβουλευτικές διεργασίες στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής. Θεωρώ θετικό μέτρο το ότι έχουν εξασφαλίσει σε πολύ πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι στην αρχή, τα ανοιχτά φαρμακεία κατά τη διάρκεια της απεργίας που θα βοηθούν τους πολίτες. Μου λένε ότι στον Πειραιά ο αριθμός των φαρμακείων των ανοιχτών είναι 30% και ακούγεται πάρα πολύ ικανοποιητικός αριθμός και μου λένε ότι το ίδιο θα γίνει όπως έγινε και την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Αυτό είναι πράξη ευθύνης. Θεωρώ ότι έχω δικαίωμα να ασκήσω κριτική στις αποφάσεις περί συνέχισης των απεργιών όταν την περασμένη και την προπερασμένη εβδομάδα εμφανιζόταν κύριο θέμα των απεργιών και των απεργών που έπαιρναν το λόγο σε διάφορα media το ιδιοκτησιακό και έμαθα ότι αυτό, παρότι έχει απολύτως διευκρινιστεί, λυθεί και με πληθωρικό νομικό τρόπο, αποτέλεσε και θέμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου της Αττικής, όπου λέει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, λέει..
Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Ναι, ήταν ένα έγγραφο επίσημο με σφραγίδες και ημερομηνίες, έτσι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Καλλιδώνη, μπορεί σε μία συζήτηση που γίνεται στο πλαίσιο των πολιτικών του Υπουργείου Εξωτερικών, η άλλη πλευρά να εκφράζει επιθυμίες. Η ελληνική κυβέρνηση δια του ομιλούντος άσκησε νομοθετική πρωτοβουλία, που δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Ζητήθηκε από την κυβέρνηση με αγώνα μάλιστα 15 ημερών με τους ασφαλισμένους να ταλαιπωρούνται, ηλικιωμένους ανθρώπους να ταλαιπωρούνται, να παράσχει περαιτέρω διευκρινήσεις. Τις παρείχαμε. Δεν ικανοποίησε ούτε αυτό.
Ζητήθηκε πληθωρικότερη νομοθετική ρύθμιση και φτάσαμε στο σημείο κάτι που λέμε σε μία σειρά μία φορά, να το πούμε στην ίδια σειρά άλλη μία για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Αυτό που ήταν το πρώτο και βασικό τους θέμα έπαψε να είναι, ουδέποτε υπήρξε. Παρ’ όλα ταύτα συνεχίζουν.
Εγώ κλείνοντας λέω γι΄ αυτούς τους συγκεκριμένους κοινωνούς που κινητοποιούνται: Λέω ότι είναι πράξη ευθύνης να φροντίζουν την εξυπηρέτηση του πολίτη κατά τη διάρκεια του αγώνα τους, κάτι που έκαναν όχι από την αρχή αλλά στη συνέχεια, όμως δεν κατανοώ γιατί αφού ο βασικός λόγος για τον οποίον κινητοποιήθηκαν επί δεκαπέντε μέρες ουδέποτε υπήρξε και οι διευκρινίσεις είναι και νομοθετικές μάλιστα, γιατί συνεχίζουν; Αλλά στους ίδιους πρέπει να απευθυνθεί αυτό το ερώτημα, εγώ τι να πω, να πω τι απόφαση θα έπρεπε να πάρουν; Ούτε το δικαίωμα έχω, ούτε τη διάθεση έχω.
Τώρα για τους γιατρούς για να τελειώσω αμέσως μετά, τι ακριβώς κυρία.. σας ενδιαφέρει, γιατί το αναφέρατε και σφάλλω εγώ; Συγνώμη, τώρα τη θυμήθηκα, εσείς λέτε ότι λεν -νομίζω αυτό το είπε ο Σύλλογος των Αθηνών της Αττικής- ότι από την 1η του μηνός Μαρτίου σε καθυστερούντα ταμεία να εξοφλήσουν παλαιότερες υποχρεώσεις τους θα είναι αρνητικοί και ειδικά για τον ΟΠΑΔ που αφορά εμάς.
Τι θα κάνουν δηλαδή; Θα ζητούν χρήματα από τους ασφαλισμένους και θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι την απόδειξη να πάνε στο ταμείο να πάρουν τα χρήματά τους, δηλαδή θα ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους.
Ο νόμος περιλαμβάνει ρύθμιση, που συγκροτεί τον ΟΠΑΔ ως ταμείο ασφαλιστικό και τον υπαγάγει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο ΟΠΑΔ υπάγεται εκεί. Αυτό τι σημαίνει, για όποιον ξέρει; Ότι ο ΟΠΑΔ πια δε θα καθυστερεί να πληρώνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ορίστε; 100 εκατομμύρια ευρώ πιστώνονται στον ΟΠΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό όμως το είχατε πει και πριν δύο εβδομάδες.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό το είπα πριν από 15 μέρες ως γεγονός, που δεν έπαψε να υπάρχει ως γεγονός, είναι γεγονός. Και οι παλαιότερες οφειλές του 2010 θα εξοφλούνται παραλλήλως μέχρι να εκμηδενίσουμε την οφειλή.
Και για μας ο Φεβρουάριος, ειδικά για τον κ. Σπηλιώτη και για το Υπουργείο Οικονομικών -εμείς να ξέρετε ότι θα πιέζουμε πάρα πολύ- για παρελθούσες οφειλές θα είναι ο Φεβρουάριος ένας μήνας αγώνα δρόμου, όσο περισσότερα μπορούμε από το παρελθόν, του 2010 δηλαδή το παρελθόν, να τα εξοφλούμε. Στόχος είναι το μέσο αυτό για την 1η Μαρτίου να μη χρησιμοποιηθεί.
Κι επειδή όχι για το νόμο, κ. Παπαντωνίου, για το νόμο η γνώμη του Υπουργείου είναι ότι έχουν άδικο, ο νόμος εξασφαλίζει το άνοιγμα του επαγγέλματος και τη βιωσιμότητα των επαγγελματιών. Για τις καθυστερήσεις του ΟΠΑΔ έχουν δίκιο όμως, βεβαίως κι έχουν δίκιο κι εμείς το αναγνωρίζουμε, γι΄ αυτό θα είναι ένας μήνας αγώνα δρόμου ο Φεβρουάριος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα υπόλοιπα όμως τρία αιτήματα που έχουν για αναδιαρθρώσεις και μέτρα..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχω τοποθετηθεί αρνητικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν αλλάζει τίποτα δηλαδή, δηλαδή ούτε τα 200 μετράνε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το έγγραφο αυτό που μας παρουσίασε χθες ο κ. Λουράντος το έχετε υπόψη σας από το Υπουργείο Εξωτερικών;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, παρακαλώ σας άκουσα να το λέτε στο ALTER εχθές.
Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Ναι, δεν το έβγαλα εγώ, εγώ δε διεκδικώ δάφνες.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, σας άκουσα να το λέτε.
Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Ωστόσο είπατε ότι μάλλον δε θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία σε ένα τέτοιο έγγραφο, γιατί τέτοια έγγραφα στα πλαίσια συζητήσεων τέλος πάντων κυκλοφορούν. Ωστόσο, το Φεβρουάριο του 2010, αν δεν κάνω λάθος, Υπουργός Εξωτερικών παράλληλα με τα άλλα του καθήκοντα ήταν ο Πρωθυπουργός. Αμφισβητούμε τέτοια έγγραφα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με αναπληρωτή Υπουργό τον κ. Δρούτσα. Καθόλου δεν αμφισβητούμε τέτοια έγγραφα.
Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Δεν ήξερε λοιπόν ο Προϊστάμενός του τι έκανε ο υφιστάμενός του;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε δεν πάει έτσι, επειδή έχω κάνει διμερείς στο Υπουργείο Εξωτερικών, όταν ακούς την άλλη πλευρά να σου λέει στα οικονομικά θέματα κάτι, το καταγράφεις ότι η άλλη πλευρά..
Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Καταγράφηκε μία πολύ συγκεκριμένη εταιρεία, με πολύ συγκεκριμένο προφίλ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, βεβαίως, έτσι γίνεται.
Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Ναι. Το ότι ξαφνικά σε ένα κείμενο..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν έρχονται οι Πρέσβεις εδώ κ. Καλλιδώνη, στον Υπουργό Υγείας τώρα, να του διαμαρτυρηθούν γιατί καθυστερούν οι πληρωμές για τις εταιρίες τους τάδε, εταιρείες των χωρών τους, αναφέρουν ονόματα εταιρειών. Όχι όλοι, εκ μέρους των Πρέσβεων έρχεται ο Βέλγος Πρέσβης, εκ μέρους επτά Πρεσβειών.
Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Μα η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει αναπτύξει δραστηριότητες ακόμη στην Ελλάδα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει και σε αυτό το πλαίσιο των διμερών επαφών λέει ένας Υπουργός, ένας Υφυπουργός, ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τη χώρα σας από την εταιρεία μας -της χώρας μας δηλαδή- τάδε. Αυτό καταγράφεται. Το ότι καταγράφεται τι σημαίνει; Μια καταγραφή. Στην πράξη τι συνέβη; Ότι το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων αφορά μόνον φαρμακοποιούς διπλωματούχους και αδειούχους.
Συζήτηση λοιπόν μπορεί να γίνει. Εγώ δεν κακίζω κάποιον που το έβγαλε το θέμα αυτό, τον Πρόεδρο δηλαδή εν προκειμένω του Φαρμακευτικού Συλλόγου. Διευκρινίζω όμως από τη μεριά του Υπουργείου Υγείας πως έχουν τα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι, επειδή είπατε ότι ο Φεβρουάριος θα είναι μήνας αγώνα, αυτό σημαίνει ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα εξοφλήσετε προμηθευτές και φαρμακοποιούς; Γιατί έρχεται και η τρόικα τώρα και δεν ξέρω ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά σας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο έλεγχος έχει από το Δεκέμβριο αποδώσει, ο δικός μας, με ταχύτητες μάλιστα που έχετε οι ίδιοι αξιολογήσει ως ταχύτητες που δεν έχουν προηγούμενο και που σχετίζονται με τις οφειλές παρελθούσες που εξοφλούνται με ομόλογα και με τις οφειλές του 2010 που εξοφλούνται μετρητοίς, που αφορά τα πάντα και τα φάρμακα και όλα τα υλικά.
Και φιλοδοξούμε ο Φεβρουάριος, επειδή καθ΄ όλο τον Ιανουάριο πληρώνουμε, να είναι ένας μήνας που θα μας δώσει λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο μας ταλαιπωρεί την καθημερινότητα. Εμείς ταλαιπωρούμε τους κοινωνούς, αλλά και αυτό ως θέμα ταλαιπωρεί εμάς, δε μας αφήνει να μπούμε στο ρυθμό των εργασιών μας. Ελπίζουμε ότι το Φεβρουάριο αρκετά από αυτά να τα έχουμε λύσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα περίπου θα πληρώσετε το Φεβρουάριο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να μην κάνω απολογισμό τώρα πρόχειρο και διαψευστώ είτε αρνητικά είτε θετικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι τελευταίο; Το Κέρδος σήμερα δεν ξέρω αν το διαβάσατε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι το είδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει κάνει μια αναφορά, έχουμε πάρει τους ισολογισμούς δέκα μεγάλων νοσοκομείων κι έχουμε καταγράψει τα έσοδα και τα έξοδα, όπου βεβαίως είναι γνωστό ότι προκύπτει η μαύρη τρύπα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τους ισολογισμούς ποιους;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους περσινούς.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Του 2009;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του 2009 είναι, δεν έχουμε του 2010.
Λοιπόν τα έσοδα από δέκα μεγάλα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων Ευαγγελισμός, Λαϊκό και τα λοιπά, τα έσοδα λοιπόν από δέκα νοσοκομεία ανέρχονται σε 288 εκατομμύρια ευρώ, οι ζημιές 471 εκατομμύρια ευρώ και όπου προκύπτει ότι οι μισθοδοσίες είναι πιο πάνω από τα ίδια τα έσοδα των νοσοκομείων, 295 εκατομμύρια ευρώ.
Αν θέλετε να σχολιάσετε κάτι. Είναι οι μισθοδοσίες των δέκα μεγαλύτερων νοσοκομείων και θέλω ένα σχόλιό σας, μιας και τα νοσοκομεία βρίσκονται και στην καρδιά του ζητήματος της τρόικας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα νοσοκομεία έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα, τους μισθούς του προσωπικού τους πληρώνει το κράτος και τα νοσοκομεία στις δαπάνες τους καταγράφουν ως βασική δαπάνη τα υλικά που προμηθεύονται, τα φάρμακα, το νερό, το φως, τα τηλέφωνα.
Οι σκέψεις αυτές, το τι δαπανάμε για κάθε ένα από τα νοσοκομεία μας και τι έσοδα έχει αυτό, στο πλαίσιο ενός απολύτως δημόσιου συστήματος υγείας, για πρώτη φορά γίνονται αυτούς τους μήνες, έτσι; Θα έλεγα ότι από το Φεβρουάριο του 2010 και μετά συζητάμε στην Ελλάδα, διότι προηγουμένως και επί 15-16 χρόνια, πάντως όσα χρόνια εγώ είμαι Βουλευτής, τα νοσοκομεία δεν είχαν καμία αγωνία ή καμιά πρεμούρα να δουν τις δαπάνες τους, σκοτιστήκανε, ξέφραγα αμπέλια.
Ούτε για τα έσοδά τους είχαν να σκέφτονται, η υγεία είναι δημόσιο αγαθό, άρα παρέχεται στον οποιοδήποτε, για οποιοδήποτε λόγο, με οποιαδήποτε ποσότητα, ανεξαρτήτως αναγκών του ασθενούς. Όλα στη μαύρη τρύπα, αφού κάποιος πλήρωνε στο τέλος κι αυτός ο κάποιος ήταν οι λίγοι Έλληνες φορολογούμενοι που πληρώνουν τους φόρους τους. Και πως έφταναν τα λεφτά των λίγων Ελλήνων φορολογουμένων; Δεν έφταναν γι΄ αυτό απλώναμε την παλάμη του δανεισμού σαν επαίτες.
Για πρώτη φορά όχι το 2009 που η κατάσταση που ρωτάτε και που δημοσιεύει σήμερα το Κέρδος παροξύνθηκε σε όλους τους τομείς, νοσοκομεία και ταμεία. Το 2009 ήταν η αποθέωση, ο παροξυσμός πραγματικά των δαπανών, όχι για τον ασθενή ή τον ασφαλισμένο, για τη σπατάλη, για την ακαταστασία και τη ρεμούλα.
Το 2009 λοιπόν που δημοσιεύει το Κέρδος σήμερα από ισολογισμούς δέκα «νοσοκομείων», είναι η χειρότερη χρονιά. Πάντα, δηλαδή πώς να σας πω, κοιτώντας πίσω όλη τη ζωή του δημόσιου συστήματος υγείας, ήταν η χειρότερη χρονιά. Όχι δαπάνη επαναλαμβάνω για τον ασθενή, δαπάνη για τους λόγους που είπα πριν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και σε βάρος της ιδιωτικής υγείας βέβαια;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και σε βάρος των πάντων.
Εμείς αντιστρέφουμε αυτή την κατάσταση, να μην πληρώνουν τα νοσοκομεία, ούτε το κράτος να πληρώνει, να πληρώνει με ρυθμίσεις μετά από πέντε-έξι χρόνια υπερτιμημένα προϊόντα και αγαθά, με ρυθμίσεις, με υποχρεωτικές δια νόμου εκπτώσεις. Όχι τρίτος κόσμος, πέμπτος κόσμος.
Αυτή η κατάσταση αλλάζει το 2010, το 2011 και θα παραδοθεί το 2012 στον Έλληνα πολίτη ένα πραγματικό σύστημα δημόσιας υγείας, που ξέρει τι χρειάζεται, που έχει προβλήματα μεν αλλά που προσπαθεί να τα λύσει και θα συμμετέχει στον παγκόσμιο διάλογο πως εν μέσω αύξησης των δαπανών της υγείας που προκύπτουν όμως από την εξέλιξη των τεχνολογιών όχι από τη ρεμούλα και ότι τα λογιστήρια δεν έχουν ψηφιοποιημένο σύστημα και οι αποθήκες δεν έχουν υπολογιστές. Να αυξάνει η δαπάνη σου, επειδή αυξάνεται το κόστος της τεχνολογίας, όχι επειδή λεηλατείται η αποθήκη σου.
Τώρα λοιπόν αυτό αλλάζει, το Υπουργείο Οικονομικών πληρώνει σε πραγματικούς χρόνους, ένα ενάμισι μήνα μετά τη δαπάνη και το κλείσιμο του έτους σε βρίσκει ικανό να πεις τι χάλασα και τι εισέπραξα. Αυτό λοιπόν το απαντάμε με εξορθολογισμό, δεν το απαντάμε με κλείσιμο νοσοκομείων και με μείωση παροχών στον τομέα της υγείας.
Κι επειδή κάποιοι συνηθίζετε και γράφετε και όλο τα διαβάζουμε, εμείς θα διατηρήσουμε ακέραιη τη δημόσια υγεία, εμείς θα κάνουμε εξοικονόμηση μη μειώνοντας όμως τις υπηρεσίες υγείας και θεωρώντας ότι κάθε μονάδα υγείας έχει κάποιο ρόλο να παίξει. Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξετάζουμε τους πάντες και τα πάντα, ακόμα και περιπτώσεις ιδιόμορφες όπως αυτή του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, για το οποίο και πάλι διάβαζα κάτι αυτές τις μέρες από τους διαπιστευμένους του Υπουργείου.
Να ενημερώσω, γιατί μόνο νομίζω μία κυρία εξ υμών ήταν εκεί στη συζήτηση στη Βουλή -δεν ξέρω αν ήταν και κάποια συνάδελφός σας ακόμη ή κάποιος συνάδελφός σας- ότι έγινε εκτεταμένη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για το θέμα αυτό, με την παρουσία του Διοικητή του Ερυθρού Σταυρού του κ. Κοργιαλένειου και του Προέδρου του Ερρίκος Ντυνάν. Εκτεταμένη συζήτηση, πολλοί Βουλευτές σχεδόν από όλα τα κόμματα, πήραν το λόγο και στα πρακτικά της Βουλής για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου 1,5 μήνα, η πρώτη ήταν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, για τη συγκεκριμένη περίπτωση του συγκεκριμένου νοσοκομείου ακούστηκαν συγκεκριμένες απόψεις περί του μέλλοντος του.
Και την επόμενη εβδομάδα θα παρακαλέσω τον κ. Κρεμαστινό να οργανώσει ακόμη μια συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για να παραστεί ο κ. Βγενόπουλος, να μιλήσει για την Τράπεζα και για τις σχέσεις της Τραπέζης με το «Ερρίκος Ντυνάν» για να δούμε τι λύση μπορεί να δοθεί. Λύση δεν είναι να κλείνεις νοσοκομεία. Λύση είναι να τη στηρίζεις, ακόμα και όταν δεν είναι ενταγμένα στο Ε.Σ.Υ.
Δεν αναφέρομαι για τον ιδιωτικό τομέα για τον οποίον έχει ευθύνη ο ίδιος, αναφέρομαι για τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και για κάποια νοσοκομεία με τα οποία το Δημόσιο έχει μια σχέση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και με τα ιδιωτικά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουν τα ασφαλιστικά Ταμεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι. Μιλάτε τώρα με τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος δηλώνει Υπουργός όλης της υγείας. ʼρα δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να δώσω διευκρίνιση και σ’ αυτό.
Να πω ότι θα ζητήσω από τον κ. Κρεμαστινό να ολοκληρωθεί η συζήτηση την άλλη εβδομάδα για να δούμε ως Υπουργείο τι είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Εξετάζουμε κάθε ενδεχόμενο. Ξέρετε πολύ καλά του νομικού μας συμβούλου του κ. Βούκαλη τη γνωμοδότηση που έχει εκπονηθεί πριν από 2 ή 3 εβδομάδες. Ο κύριος σύμβουλος είναι εδώ, ήρθε και στη Βουλή. Έχουμε λοιπόν ένα συγκεκριμένο ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή οι πιθανές λύσεις ποιες θα μπορούσαν να είναι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στη Βουλή έγινε συζήτηση από τους βουλευτές, εγώ δεν ήθελα να παρέμβω. Ας πούμε βουλευτές είπαν να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση. Ειπώθηκε και συζητείται η δημοσιοποίηση. Δεν κλείνεις ένα νοσοκομείο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το να μπει κάτω από το Ε.Σ.Υ. το εξετάζετε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είπα πριν, δημοσιοποίηση; Μου το έχει υποβάλει αυτό ως αίτημα συγκεκριμένα η ΠΟΕΔΗΝ. Συζητούνται τα πάντα. Όποιος κοιτάξει τα πρακτικά της Βουλής θα δει. Εμείς κάναμε μια εισαγωγή με τον κ.τσιμιοδίη Τιμοσίδη, δεν παρεμβήκαμε να δώσουμε λύσεις παρότι ερωτηθήκαμε. Και είπαμε να μορφώσει γνώμη η εθνική αντιπροσωπεία και στον κατάλληλο χρόνο θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε αν χρειαστεί. Μακάρι να μη χρειαστεί. Ένα πρόβλημα λιγότερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομικά μπορεί να γίνει δημοσιοποίηση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που είπατε ότι κάνατε, δεν ανατρέπει το βασικό. Αυτό που υποχρεώνεται χρόνια ο Έλληνας πολίτης να πληρώνει 76% των έμμεσων φόρων υποτίθεται για υγεία, παιδεία και εθνική άμυνα. Και έρχεται μετά όταν βρει κανένα μεροκάματο, του παίρνει τις εισφορές, του βάζει 5 € να μπει στο νοσοκομείο, εισιτήριο στα εξωτερικά ιατρεία και πάει λέγοντας και οι δαπάνες φτάνουν 45%.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι υπηρεσίες που παρέχουμε έναντι των χρημάτων που δαπανά ο ελληνικός λαός είναι πολύ λιγότερες. Συμφωνώ αν αυτό λέτε, συμφωνώ.
Και να πω επί τη ευκαιρία, μια και ανοίξαμε θέμα με τα νοσοκομεία που έχουν ιδιόρρυθμη σχέση με το Δημόσιο, έχουν μια ιδιαιτερότητα, έχω επισκεφθεί το «Παπαγεωργίου», έχω ασχοληθεί δυστυχώς με το «Ερρίκος Ντυνάν» γι’ αυτά τα θέματα του και είχα προγραμματίσει να πάω στο Ωνάσειο την περασμένη Πέμπτη, όπου οι υποχρεώσεις μου στη Βουλή δεν μου επέτρεψαν. Η Επιτροπή άρχισε πιο νωρίς και δεν μπορούσα να πάω.
Αν η Ολομέλεια της Βουλής ολοκληρώσει τη ψήφιση του νόμου την άλλη Πέμπτη, την Παρασκευή θα πάω στο Ωνάσειο. Θέλω να έχω εικόνα ακριβή και για τα τρία αυτά νοσοκομεία, πλάι στην εικόνα που έχω πια από σχεδόν το σύνολο των νοσοκομείων της Ελλάδος.
Ήμουν στις Σέρρες την Παρασκευή, εσείς ξέρετε τώρα, ίσως ξέρετε και πιο πολλά από μένα για καθένα από τα περιφερειακά νοσοκομεία. Εγώ αιφνιδιάζομαι να βλέπω τόσο ωραία νοσοκομεία με ικανότητες, με δυνατότητες κλπ. και η ανοργανωσιά του συνολικού συστήματος να τα περιθωριοποιεί.
Το νοσοκομείο των Σερρών ας πούμε είναι ένα εξαιρετικό νοσοκομείο, με πολύ καλές επιδόσεις, πραγματικό κόσμημα για την περιοχή, αλλά θέλει προσοχή. Θέλει προσοχή, γιατί αν δεν προσεχθούν και τα 132 Ιδρύματα μας στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων που είπαμε κλπ., το σύστημα δεν μπορεί να αντέξει.
Είμαστε σε καλό δρόμο και ευχαριστώ πάρα πολύ. Η συνάντηση μας, από τώρα σας το λέω, την άλλη Τρίτη απόγευμα αρχίζει η Ολομέλεια για το πολυνομοσχέδιο, το πρωί με το θεματολόγιο που είπα στην αρχή θα συναντηθούμε στο Υπουργείο Υγείας.
Να είστε καλά, ευχαριστώ. Θέμα πρωτεύον θα είναι σχολεία, άθληση. Θα είναι η κα Γεννηματά μαζί μας με τον κ. Αηδόνη και τον κ. Παταβούκα.

#########