Το ροχαλητό δημιουργείται, όταν ο αέρας περνάει μέσα από τους στενεμένους αεραγωγούς, δονεί τα τοιχώματά τους και παράγεται ήχος, που είναι γνωστός ως “ροχαλητό”. Το ένα τρίτο (1/3) περίπου των ενηλίκων ροχαλίζει. Ωστόσο, το ροχαλητό στους περισσότερους από αυτούς δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους. Σε ποσοστό, όμως, περίπου 5% των ενηλίκων – αφορά συνήθως άνδρες μέσης ηλικίας, με αυξημένο σωματικό βάρος – το έντονο και μόνιμο ροχαλητό είναι η πρώτη ένδειξη μιας επικίνδυνης αναπνευστικής διαταραχής, η οποία ονομάζεται αποφρακτική άπνοια στον ύπνο.

Στους ανθρώπους αυτούς  το ροχαλητό, χαρακτηρίζεται από παύσεις, οι οποίες διαρκούν από μερικά δευτερόλεπτα έως πάνω από ένα λεπτό, ενώ η σύντομη αυτή ησυχία διακόπτεται από απότομη επανέναρξη του ροχαλητού. Οι παύσεις αυτές  οφείλονται στις άπνοιες, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ συχνές.
Λόγω των απνοιών ο ύπνος διαταράσσεται, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται υπνηλία την ημέρα. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από άπνοιες στον ύπνο ενδέχεται να κοιμηθούν σε ακατάλληλες στιγμές όπως, π.χ. στην εργασία τους ή ενώ οδηγούν το αυτοκίνητό τους. Επίσης, αυτά τα άτομα δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε αυτό που κάνουν, μπορεί να ξεχνούν, να εκνευρίζονται εύκολα, να έχουν άγχος ή στενοχώρια.

Μπορεί να ξυπνούν συχνά με αίσθημα ασφυξίας, ο ύπνος τους να είναι ανήσυχος με τινάγματα των χεριών και των ποδιών ή να σηκώνονται  αρκετές φορές για να ουρήσουν. Παραπονούνται για πρωινούς πονοκεφάλους. Χάνουν  το ενδιαφέρον τους για το σεξ και μερικές φορές εμφανίζουν αδυναμία στύσης.Αυτά τα προβλήματα είτε έχουν εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα είτε υπάρχουν από χρόνια.

Ο πάσχων συχνά δεν τα αναγνωρίζει ο ίδιος ή υποτιμά τη σοβαρότητά τους. Συνήθως άλλα μέλη της οικογένειας, βλέπουν τις άπνοιες ή επισημαίνουν την υπνηλία και τους συνιστούν να επισκεφθούν το γιατρό.

Oι  άπνοιες στον ύπνο εκτός από την  υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας  μπορεί να συμβάλουν στη δημιουργία αρτηριακής υπέρτασης, καρδιακής ανεπάρκειας, εμφράγματος του μυοκαρδίου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα άτομα που εμφανίζουν άπνοια στον ύπνο αναπνέουν συνήθως φυσιολογικά όταν είναι ξύπνια.

 Για το λόγο αυτό, αν ροχαλίζετε δυνατά και συστηματικά χρειάζεται να συζητήσετε το θέμα αυτό με το γιατρό σας ή να ζητήσετε βοήθεια από κάποιο ειδικό κέντρο  ύπνου,  ιδιαίτερα αν το άτομο που κοιμάται μαζί σας βλέπει άπνοιες, αν είστε υπέρβαρος, αν έχετε υπνηλία,  αρτηριακή υπέρταση, ή άλλα καρδιολογικά  προβλήματα.

 

 

 


Βαγιάκης Εμμανουήλ

Πνευμονολόγος.

Διευθυντής,Υπεύθυνος Εργαστηρίου Υπνου Γ.Π.Ν.Α ΄΄Ο Ευαγγελισμός΄΄

#########