Ο Σύνδεσμος «Κωστάκης Μεσογίτης», συμπληρώνοντας 20 χρόνια δράσης, διοργανώνει ημερίδα με θέμα τη  «Δωρεά Οργάνων Σώματος». Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011, στις 6μ.μ., στο νέο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Μεταμόρφωσης (Λητούς & Κύμης 2, κτήμα Δηλαβέρη)

.

 

Ομιλητές της ημερίδας είναι:

  • Ο Μητροπολίτης Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. κ. Κύριλλος.
  • Ο Καθηγητής Νεφρολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης, και Πρόεδρος του Ε.Ο.Μ. κος Ιωάννης Βλαχογιάννης.
  • Ο καρδιοχειρουργός και Πρόεδρος του Δ.Σ. του «Ωνασσείου» Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κος Πέτρος Α. Αλιβιζάτος.
  • Η Δ/ντρια Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» κα Ελευθερία Κρικέλη.

Τον συντονισμό της ημερίδας θα επιμεληθεί η δημοσιογράφος υγείας κα Εύα Ντελιδάκη.

Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και η ετήσια βράβευση των Εθελοντών Αιμοδοτών που στα πλαίσια του Συνδέσμου έχουν αιμοδοτήσει 25, 10 και 5 φορές. Έτσι, δύο Μεγάλες Ιδέες, η Εθελοντική Αιμοδοσία και η Δωρεά Οργάνων Σώματος, «συναντιόνται» ξανά.

Την 1η Δεκεμβρίου του 1989, ο 13χρονος Κωστάκης Μεσογίτης μετά το θάνατο του, έγινε ο πρώτος δωρητής όλων των οργάνων στην Ελλάδα, χαρίζοντας ζωή σε επτά συνανθρώπους μας. Τρεις μήνες αργότερα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης διοργανώνει μια εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη του Κωστάκη κάνοντας έτσι την αρχή μαζί με τους φίλους του και τους γονείς του για μια κίνηση που θα μπορούσε να χαρίσει ελπίδα ζωής σ` αυτούς που την είχαν ανάγκη.

Ο Σύνδεσμος Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος και Μέριμνας Υγείας «ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΜΕΣΟΓΙΤΗΣ», Σωματείο Εθελοντικού και Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδρύθηκε το 1990 και εδρεύει στην πόλη της Μεταμόρφωσης. Σήμερα αποτελεί μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α) και έχει συνυπογράψει μαζί με άλλες 17 Οργανώσεις τη Χάρτα Αυτοδέσμευσης  Κοινωνικής Ευθύνης και Λογοδοσίας Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Σήμερα, ο Σύνδεσμος αριθμεί περίπου 1800 Μέλη και Αιμοδότες, στεγάζεται σε οίκημα που παραχωρήθηκε από το Δήμο Μεταμόρφωσης, στηρίζεται οικονομικά από τη συνδρομή και ενίσχυση Μελών, Φίλων και του Δήμου.

Η δράση του Σωματείου στα 20 χρόνια λειτουργίας του συνοψίζεται στα εξής:

Ο Σύνδεσμος μας διαδίδει την Ιδέα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Διοργανώνει σταθερά τρεις Αιμοδοσίες το χρόνο, με τη συνεργασία του «ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ» και του Κέντρου Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ» συγκεντρώνοντας κατά προσέγγιση 760 μονάδες αίματος/έτος.

Επιπλέον προωθεί με επιτυχία τη Δωρεά Αιμοπεταλίων έχοντας δημιουργήσει μια σημαντική ομάδα Δοτών. Για το σκοπό αυτό, εξέδωσε πρόσφατα σχετικό ενημερωτικό έντυπο με τίτλο «Δωρεά Αιμοπεταλίων».

 

 

 

 

Στο επίκεντρο της ενημερωτικής του εκστρατείας (με ομιλίες και σεμινάρια) βρίσκεται η διάδοση των Ιδεών:

●  της Δωρεάς Οργάνων Σώματος για Μεταμοσχεύσεις. Για την προώθηση της Ιδέας έχει εκδώσει ένα εικονογραφημένο 16σέλιδο ενημερωτικό έντυπο με τίτλο «Δωρεά Οργάνων-Δώρο Ζωής». Το έντυπο που συνεχώς επανεκδίδεται διανέμεται δωρεάν σε ολόκληρη την Ελλάδα (70.000 έντυπα έχουν εκδοθεί έως σήμερα). Αξίζει να σημειωθεί ότι το έντυπο αυτό δημοσιεύεται και στην αγγλική γλώσσα.

●  της Δωρεάς Μυελού των Οστών, σε συνεργασία με τον  Ε.Ο.Μ . Ενισχύει τη Δεξαμενή Δοτών Μυελού των Οστών στο Μαιευτήριο-Νοσοκομείο «ΕΛΕΝΑ». Από το 1993 ξεκίνησε την καμπάνια ενημέρωσης  και τυποποιήθηκαν οι πρώτοι 6 Δότες. Σήμερα, η ομάδα Δοτών  Μυελού των Οστών του Συνδέσμου αριθμεί 327 μέλη.

●  της Δωρεάς Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος  για τη Δημόσια Τράπεζα που εδρεύει στην Ακαδημία Αθηνών. Η ενημέρωση των νέων ζευγαριών για την αξία αυτής της προσφοράς, έχει ήδη δώσει σημαντικά αποτελέσματα.

Στα πλαίσια της Μέριμνας Υγείας διοργανώνει Σεμινάρια και Ομιλίες Προληπτικής Ιατρικής, Πρώτων Βοηθειών, Υγιεινής Διατροφής, Πρόληψης Ατυχημάτων. Συμμετέχοντας στην εκστρατεία για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού έχει καθιερώσει από 11ετίας Ετήσιο Πρόγραμμα Ελέγχου για Μαστοπάθειες των γυναικών. Ακόμη, συμπαρίσταται με υλικούς και άλλους τρόπους σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως πληγέντες από σεισμούς, πυρκαγιές, πόλεμο κλπ

Έχει έντονη παρουσία στα ΜΜΕ με άρθρα και συνεντεύξεις προωθώντας τις Ιδέες του και προβάλλοντας τη δράση του.

Στα πλαίσια της προώθησης των Ιδεών του, ο Σύνδεσμος έχει αδελφοποιηθεί με τους Συλλόγους «ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΝΩΛΑ-ΚΟΥΡΤΗ» Καβάλας και «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» Σερβίων Κοζάνης.

 

 

Έχει τιμηθεί κατ` επανάληψη από διάφορους φορείς, με κορυφαίες διακρίσεις τη βράβευση του από τη Βουλή των Ελλήνων , από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , από την Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία (λαμβάνοντας το 1ο Βραβείο Συλλογικής Δράσης «ΝΗΣΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 2001») κ.α.

Παράλληλα, σε σχετική πανελλαδική έρευνα για την αναγνωρισιμότητα των Μ.Κ.Ο., που δημοσιεύθηκε 23/10/2005 στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο Σύνδεσμος καταλαμβάνει μια από τις πρώτες δέκα θέσεις σε δημοτικότητα και την 3η θέση στο δείκτη ισχυρής κοινωνικής διείσδυσης.

Οι ανιδιοτελείς προσπάθειες συνεχίζονται μέσα στο χρόνο και οι επιτυχίες έρχονται να ενθαρρύνουν τα μέλη του Συνδέσμου, τα οποία τον αγκαλιάζουν σε όλες τις στιγμές και τις εκδηλώσεις του με την αφοσίωση και την εμπιστοσύνη τους για τη σωστή διαχείριση της   προσφοράς και της αγάπης τους. 

Όλοι όσοι συμμετέχουν στον Σύνδεσμο είναι Εθελοντές που με το έργο τους υποστηρίζουν Μεγάλες Ιδέες, στη μνήμη πάντοτε του Κωστάκη.

#########