Το εύθραυστο νύχι δεν θεωρείται σοβαρή κατάσταση. Ωστόσο είναι πολύ ενοχλητική για όποιον την βιώνει. Οι αιτίες που κρύβονται πίσω από το σύμπτωμα δεν σχετίζονται με σοβαρές παθολογικές καταστάσεις.

 

 

Τι είναι:

Το σύνδρομο εύθραυστων νυχιών είναι μία διαταραχή, που εκδηλώνεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Χαρακτηρίζεται από μαλακότητα και ξεφλούδισμα των νυχιών. Συχνά οι ασθενείς παραπονιούνται ότι δεν μεγαλώνουν τα νύχια τους.

 

Δεν πρέπει να ανησυχούμε:

Τις περισσότερες φορές, η ευθραυστότητα των νυχιών οφείλεται σε διαταραχή της περιεκτικότητάς τους σε νερό. Φυσιολογικά, τα νύχια έχουν 18% περιεκτικότητα σε νερό. Όταν για οποιονδήποτε λόγο, το ποσοστό αυτό αυξηθεί (υπερενυδάτωση) ή μειωθεί (αφυδάτωση), τότε τα νύχια γίνονται εύθραυστα. Σε αυτή την περίπτωση, το σύμπτωμα δεν συνδέεται με παθολογικές καταστάσεις, αλλά με εξωγενείς παράγοντες, όπως η χρήση χημικών ουσιών.

 

Πρέπει να ανησυχούμε:

Τα εύθραυστα νύχια, σε μικρό ποσοστό μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα μιας ασθένειας. Σε αυτή την περίπτωση συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, η διερεύνηση των οποίων πρέπει να γίνεται από τον γιατρό.

 

Γιατί έχω εύθραυστα νύχια;

  • Πλύσιμο στο χέρι: Το νερό που χρησιμοποιούμε για να πλύνουμε τα ρούχα ή τα πιάτα στο χέρι προκαλεί διάβρωση στο νύχι και οδηγεί σε ευθραυστότητα και ξεφλούδισμα του νυχιού. Φυσικά, για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει το πλύσιμο να γίνεται σε καθημερινή βάση.
  • Χημικές ουσίες: Οι χημικές ουσίες που υπάρχουν σε απορρυπαντικά ή προϊόντα καθαρισμού, προκαλούν ξηρότητα και αφυδάτωση του νυχιού. Με αυτό τον τρόπο, τα νύχια γίνονται εύθραυστα, μαλακά και ξεφλουδίζουν.
  • Βαφή και ξεβάψιμο νυχιών: Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τη βαφή και το ξεβάψιμο των νυχιών ευθύνονται για αφυδάτωση του νυχιού και επομένως ευθραυστότητα. Περισσότερο ένοχα θεωρούνται τα προϊόντα αφαίρεσης της βαφής (με ή χωρίς ασετόν), αν και τα τελευταία χρόνια στη σύνθεσή τους  περιλαμβάνεται γλυκερίνη προκειμένου να μην προκαλούν βλάβες στο νύχι.
  • Γήρας: Άνθρωποι που βρίσκονται στη λεγόμενη Τρίτη ηλικία εκδηλώνουν μια διαταραχή κατά την οποία εμφανίζονται ραβδώδεις – γραμμώσεις στην επιφάνεια του νυχιού. Συχνά, αυτή η διαταραχή οδηγεί σε ξεφλούδισμα και ευθραυστότητα των νυχιών.
  • Παθήσεις του θυρεοειδούς: Όταν ο υπερ- και κυρίως ο υποθυρεοειδισμός δεν είναι σωστά ρυθμισμένοι, επηρεάζουν την υγεία των νυχιών. Προκαλείται ξηρότητα στο δέρμα, με αποτέλεσμα το νύχι να αφυδατώνεται και για αυτό το λόγο να γίνεται εύθραυστο.
  • Σιδηροπενική ανιμία: Λόγω των χαμηλών επιπέδων σιδήρου, μπορεί να εκδηλωθεί το σύνδρομο των εύθραυστων νυχιών. Παρά όλο αυτό, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο, τα επίπεδα του σιδήρου πρέπει να είναι πάρα πού χαμηλά, γεγονός που συμβαίνει πολύ σπάνια.
  • Φάρμακα: Ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων, όπως τα ρετινοειδή που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακμής, μπορεί να δημιουργήσουν την εικόνα εύθραυστου και ξεφλουδισμένου νυχιού λόγω της ξηρότητας που προκαλούν. Ωστόσο, αυτού του είδους η ανεπιθύμητη ενέργεια χαρακτηρίζεται ως πολύ «ακραία» και αποκαθίσταται η ποιότητα του νυχιού με τη διακοπή του φαρμάκου.

Μύθοι και πραγματικότητα:

  • Ασβέστιο: Η παλαιότερη άποψη ότι η έλλειψη ασβεστίου προκαλεί ευθραυστότητα και ξηρότητα στα νύχια έχει καταρριφθεί τα τελευταία χρόνια.
  • Έλλειψη βιταμινών: Από τα μέχρι στιγμής βιβλιογραφικά δεδομένα, δεν αποδεικνύεται ότι η έλλειψη βιταμινών ευθύνεται για εύθραυστα νύχια. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να υπάρχει σοβαρή έλλειψη βιταμινών που είναι απαραίτητες στον οργανισμό, γεγονός που έχει πάψει να ισχύει στις σύγχρονες κοινωνίες.
  • Εγκυμοσύνη: Οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της κύησης δημιουργούν σκληρά και όχι μαλακά και εύθραυστα νύχια.
  • Στρες: Η άποψη ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει την υγεία των νυχιών δεν ισχύει. Το μόνο που μπορεί να κάνει το στρες είναι να επιδεινώσει μια προϋπάρχουσα κατάσταση, όπως το δάγκωμα των νυχιών, αλλά όχι να προκαλέσει εύθραυστα νύχια.

 

 

Τάνια(Σουλτάνα) Βλαδένη

Ιατρός Δερματολόγος – Υγιειονολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομ. ‘’ΥΓΕΙΑ’’
Αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Το Μεταπτυχιακό (M.Sc.) το έκανε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας ως υγιεινολόγος.
Εκπαιδεύτηκε σε εφαρμογές laser στο Νοσοκομείο Α. Συγγρός.
Είναι μέλος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας της Δερματολογίας EADV και της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Δερματολογίας ESPD.

#########