Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο προσφέρει εδώ και 15 χρόνια τις υπηρεσίες του, διαγνωστικές και θεραπευτικές, σε ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες.  Την τελευταία κυρίως πενταετία γίνεται όλο και περισσότερο αποδέκτης των ειδικών αναγκών ενηλίκων ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες.

 

Αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες αυτών των ασθενών, το ΩΚΚ αναδιάρθρωσε πρόσφατα τις δομές λειτουργίας των τμημάτων του.  Θέσπισε τη λειτουργία εξειδικευμένου ιατρείου ενηλίκων ασθενών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες και αύξησε τη δυνατότητα υποστήριξης της νοσηλείας τους με κλίνες στον όροφο και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά και επεμβάσεών τους στο αιμοδυναμικό εργαστήριο και στο χειρουργείο.

Όσον αφορά την καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση σύμπλοκων καρδιοπαθειών, οι υπάρχουσες τεχνικές διόρθωσης έχουν βελτιωθεί μειώνοντας κατά 30-40% τους χρόνους ισχαιμίας της καρδιάς και εξωσωματικής κυκλοφορίας, γεγονός που έχει ευνοϊκό αποτέλεσμα στην έκβαση της υγείας των ασθενών.

Στο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων ετών έχουν πραγματοποιηθεί στο Κέντρο πρωτοποριακές επεμβάσεις σε παιδιά και ενήλικες με σύμπλοκες καρδιοπάθειες όπως υβριδικές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις -δηλαδή επεμβάσεις που γίνονται από καρδιοχειρουργούς σε συνεργασία με επεμβατικούς καρδιολόγους- επιδιορθώσεις και αντικαταστάσεις βαλβίδων σε βρεφική ηλικία κ.α.

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 927 επεμβάσεις σε νεογνά, παιδιά και ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες.  Οι επεμβάσεις αυτές αφορούσαν όλο το φάσμα των συγγενών καρδιοπαθειών.

 

Αντίστοιχα, οι ιατροί του Παιδοκαρδιολογικού Τμήματος εξέτασαν 12.813 ασθενείς στα Εξωτερικά Ιατρεία, από τους οποίους 2.143 εισήχθησαν για παρακολούθηση και από αυτούς, 1.585 υποβλήθηκαν σε στεφανιογραφία ή κάποια άλλη καρδιολογική επεμβατική πράξη.

#########