Συνέντευξη στην Εύα Ντελιδάκη .
H μαιευτική και γυναικολογική κλινική «ΡΕΑ», στο Δέλτα του Φαλήρου, στις αρχές της λεωφόρου Συγγρού -ακριβώς δίπλα στο ξενοδοχείο Μetropolitan και απέναντι από το Ωνάσειο- είναι πλέον πραγματικότητα.Μια μεγάλη επένδυση που δημιούργησε 500 σχεδόν νέες θέσεις εργασίας σε δύσκολους καιρούς.

 

 

Κι όμως τα θαύματα γίνονται για όσους τα πιστεύουν. Μέτοχοι; Ούτε ένας, ούτε δύο.

Όλοι γυναικολόγοι που φτάνουν τους 430. Απίστευτο και όμως αληθινό!

Όταν βρεθούν άνθρωποι με κοινό όραμα και ενώσουν τις δυνάμεις τους, τότε όλα μπορούν να γίνουν. Ίσως είναι ένα παράδειγμα που δίνει ένα δυνατό μήνυμα σε πολλούς, αλλά και ένα δυνατό «χαστούκι» σε φαινόμενα εγωισμού και απληστίας.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ.  Ευστάθιος Τσαλίκης, γυναικολόγος, με σεμνότητα, ευαισθησία και υπερηφάνεια, υποστήριξε τους κατοίκους του «νότου» που έχουν το δικαίωμα κι αυτοί να έχουν το δικό τους μαιευτήριο. Το δικό τους Κέντρο Μητέρας και Παιδιού.

Οι περισσότεροι γιατροί στο Μαιευτήριο «ΡΕΑ» είναι από τη Νίκαια, τον Ρέντη, τον Πειραιά. Που ζουν κι έχουν, χρόνια τώρα, τα ιατρεία τους σε φτωχές περιοχές . Που ξέρουν τις ανάγκες του κόσμου που ζει στα νοτιοδυτικά προάστια.

Κόσμος που αγωνίζεται καθημερινά πολύ σκληρά για να βγάλει το ψωμί του, αλλά και με το «στίγμα» των παρακατιανών σε σχέση με τους …άλλους στα βόρεια προάστια.

Το τοπίο όμως τώρα αλλάζει. Μάλλον, σιγά σιγά, κι αυτοί των βορείων προαστίων θα γεννούν τα παιδιά τους στο «ΡΕΑ». Το γιατί είναι ολοφάνερο μόλις βρεθείς στο περιβάλλον του «ΡΕΑ».

Η συνέντευξη με τον πρόεδρο Ευστάθιο Τσαλίκη είναι αποκαλυπτική:

Πώς «γεννήθηκε» το «ΡΕΑ»

Πάντα υπήρχε αυτή η ανάγκη στα δυτικά προάστια. Είχαμε φτάσει στο σημείο όλα τα παιδιά να γεννιούνται στον Δήμο Αμαρουσίου.

Πάντα υπήρχε η έλλειψη ενός Μαιευτηρίου σ’ αυτή την περιοχή. Και με την πάροδο των ετών τα βόρεια προάστια άρχισαν να γίνονται πολύ ασύμφορα οικονομικά.

Και ήρθε η ώρα που μια ομάδα γιατρών, γέννημα-θρέμμα Πειραιώτες, που είχαμε κι έχουμε τα σπίτια μας και τα ιατρεία μας στην περιοχή του Πειραιά, το ονειρευτήκαμε αυτό το μαιευτήριο και ενθουσιαστήκαμε .Γιατί ξέραμε σε ποιο κόσμο απευθυνόμαστε.

Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο πέρα από κάθε λογική και να βγούμε στην αγορά με τέτοια οικονομικά πακέτα που θα μπορούν να καλύψουν και την οικογένεια που ζει με χαμηλά εισοδήματα.

Τα ταμεία δεν μπορούν να κάνουν σύμβαση, γιατί ο τοκετός δεν θεωρείται νόσος. Άρα, απλά ισχύουν τα επιδόματα που παίρνουν οι μέλλουσες μητέρες.

Σήμερα ο τοκετός σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο στοιχίζει αρκετά και μάλιστα φοβάσαι πάντα τα «έκτακτα» έξοδα που σου ανακοινώνουν στο τέλος…

Από έρευνες που είχαμε κάνει ,ένας τοκετός σε ένα  κρατικό νοσοκομείο -άσχετα που στη γυναίκα δεν φαίνεται να κοστίζει , γιατί ακουμπάει το βιβλιάριό της και φεύγει- στοιχίζει στο Δημόσιο περισσότερο από ότι στα Ιδιωτικά Μαιευτήρια. Δεν μιλάω για τις πρόσθετες αμοιβές ή για άλλα επιπρόσθετα έξοδα.

Εμείς στο «ΡΕΑ» θα πραγματοποιήσουμε τον τοκετό της γυναίκας με 1.750ευρώ, και  με  αμοιβή του γιατρού σε πολύ χαμηλά επίπεδα.. Ακόμη και το βαρύ της γυναικολογικό χειρουργείο θα το κάνει  η γυναίκα, με 3.000 ευρώ και τίποτα περισσότερο…

Είμαστε ανταγωνιστικότεροι κι από το κρατικό τιμολόγιο.

Στο «ΡΕΑ» επίσης, μην παραλείψουμε να πούμε ότι  η Δωρεά συλλογή και φύλαξη Βλαστοκυττάρων είναι πραγματικότητα…

Πώς ξεκίνησε το όραμα;

Το όνειρο ξεκίνησε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ως φοιτητής δούλευα στην κλινική του συχωρεμένου του Βλασσόπουλου στο Πασαλιμάνι. Μια μικρή κλινική.

Έζησα τότε το μεράκι όλων τους να φτιάξουν ένα μαιευτήριο στον Πειραιά.

Oι προσπάθειες δεν ευδοκίμησαν γιατί δεν καταφέραμε να συμπορευθούμε οι γυναικολόγοι κάτι που δεν μας τιμά. Γιατί πάντα το θέμα ήταν ποιος θα ήταν ο αρχηγός.

Σήμερα καταφέραμε να είμαστε αρχηγοί 430 μέτοχοι. Δεν υπάρχει καμιά επιθυμία να είναι κάποιος πρώτος ή δεύτερος. Είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι κι αυτό φαίνεται… Καταφέραμε μέσα σε 3 χρόνια να φτιάξουμε ένα αληθινό κόσμημα για τον τόπο μας.

Είναι ένα θαύμα, ένα νοσηλευτήριο  24.000 τετραγωνικών μέτρων.

Αυτό το θαύμα πραγματοποιήθηκε, γιατί είμαστε όλοι οι μέτοχοι ενωμένοι, παιδιά των νοτιοδυτικών προαστίων και είχαμε ένα κοινό μεράκι.

Καλύπτει τα πάντα γύρω από την γυναίκα και το νεογέννητο παιδί. Για τα πρόωρα έχουμε τη μεγαλύτερη μονάδα προώρων στα βαλκάνια. Αγγίζουμε τις 85 κλίνες

Υπάρχει νόμος  εφόσον οι μονάδες των δημοσίων νοσοκομείων είναι καλυμμένες, να μπορεί ένα παιδί να νοσηλευτεί στην ιδιωτική μονάδα και τα έξοδα να είναι τακτοποιημένα από το ταμείο του.

Έχουμε τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και οι γιατροί μας είναι εκπαιδευμένοι στα καλύτερα κέντρα του κόσμου. Έχουμε την κορυφαία τεχνολογία, τους κορυφαίους χρήστες αυτών των μηχανημάτων και την τελειότερη ξενοδοχειακή υποστήριξη σ’ αυτό που λέμε μάνα και παιδί.

Οι στόχοι μας δεν σταματάνε εδώ. Δεν θα μείνουμε μόνο στη μάνα και το παιδί. Κάντε υπομονή.

Σε μια εποχή κρίσης πώς  τολμήσατε αυτό το αξιοθαύμαστο έργο; Μήπως είστε πολύ ονειροπόλοι;

Γεννήθηκα στην παλιά Κοκκινιά και δουλεύω από τα 15 μου χρόνια. Έχω μάθει στα δύσκολα, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου. Η αλήθεια όμως είναι ότι ξεκινήσαμε πριν από την κρίση. Στην πορεία δεν μας επηρέασε η κρίση όσον αφορά στην ποιότητα αυτού που φτιάχναμε.

Μας επηρέασε στα οικονομικά πακέτα που θέλαμε να βγάλουμε. Αλλά τελικά είναι προσαρμοσμένα σε χειρότερη κρίση. Θα αντέξουμε στην κρίση εμείς.

Η ομάδα αυτή των γιατρών έφτιαξε αυτό το νοσοκομείο χωρίς να στοχεύσει ούτε μια στιγμή στο κέρδος. Μα, θα μου πείτε, είναι μια ιδιωτική επένδυση. Ο στόχος μας  ,η προτεραιότητά μας είναι  να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο των νοτιοδυτικών προαστίων και εμείς να εξυπηρετηθούμε ως προς τον χώρο της δουλειάς και της καθημερινότητάς μας.

Σε ένα κόσμο που δεν υπάρχουν πολλές γεννήσεις και οι στατιστικές δίνουν απογοητευτικά στοιχεία ως προς την πρόθεση των νέων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν ή να κάνουν πάνω από ένα παιδί…

Πώς καυτηριάζετε αυτό το γεγονός, που σαφώς έχει άμεση σχέση με την επιβίωση ενός μαιευτηρίου;

Θέλουμε το «ΡΕΑ» να γίνει προάγγελος καλών ειδήσεων. Όμως είναι αλήθεια αυτό που λέτε.

Ήδη το βλέπουμε από τις επισκέψεις στα ιατρεία μας. Έχουν αρχίσει να σπανίζουν οι δευτερότοκες και οι πολύτοκες γυναίκες. Τα περισσότερα ζευγάρια είναι στο πρώτο τους παιδί.

Όταν όμως τους «κουμπώσει» ένα παιδί, ίσως ονειρευτούν και το δεύτερο…

Δυστυχώς  φταίει και το σύστημα. Γιατί μόνο να παρακολουθείς τηλεόραση και να ακούς τις ειδήσεις, μα και να θέλεις να κάνεις ένα παιδί, δεν το τολμάς.

Πιστεύω ότι σε λίγο καιρό ο Νεοέλληνας, και ιδίως σ’ αυτά τα προάστια που έχει μάθει να είναι μαχητής,  θα συνηθίσει, θα ξεπεράσει τις δυσκολίες και την απογοήτευση και αφού αγαπάει και τα παιδιά, θα αποφασίσει να «μεγαλώσει» την οικογένειά του…

Δίνουμε τη δυνατότητα στον κόσμο του Πειραιά και των προαστίων να μην σκέφτεται να κάνει ένα παιδί… Τουλάχιστον όσον αφορά στα έξοδα του τοκετού.

Συγκινούμαι πάρα πολύ γιατί ήδη η φήμη του «ΡΕΑ» όλο και απλώνεται.

Ακούω γυναίκες στο internet να συζητούν και να λένε η μια στην άλλη: «Περίμενε να γεννήσουμε στο “ΡΕΑ”»…

Σκεφτείτε ότι αυτή η γυναίκα από το Κερατσίνι ή την Κοκκινιά που θα έρθει εδώ να γεννήσει, μπορεί να μην έχει ξαναμπεί στη ζωή της σε τέτοιο χώρο.

Βλέπετε λοιπόν ότι εμείς, οι «παραπεταμένοι» του νότου, οι άσημοι, οι μικροί, που  ακόμη και στον στρατό είχαμε πρόβλημα γιατί ήμασταν φτωχά παιδιά από τον Πειραιά, καταφέραμε και φέραμε σε πέρας αυτό το έργο. Μόνο και μόνο γιατί το πιστέψαμε. Κανείς δεν το περίμενε.

Προσωπικά μπορεί να κατάγομαι από λαϊκή και φτωχή οικογένεια, αλλά έμαθα να αγαπάω αυτό που κάνω.

Είμαι 60 χρονών και ελάχιστες διακοπές έχω κάνει στη ζωή μου, αλλά είμαι ευχαριστημένος και αισιόδοξος

Την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011 , στην Αίθουσα Μεγάλων Ευεργετών Γ. Μπόμπολας του Συνδέσμου των Αποφοίτων της Ιωνιδείου ο Στάθης Τσαλίκης Ιατρός,  βραβεύτηκε για τη συμβολή του στην υλοποίηση και δημιουργία της υπερσύγχρονης μαιευτικής και γυναικολογικής κλινικής ΡΕΑ, στο Δέλτα Φαλήρου στην οποία είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

#########