Είναι οι ρευματικές παθήσεις πρόβλημα μόνο των ηλικιωμένων;
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η συχνότητα των ρευματικών παθήσεων αυξάνει με την πρόοδο της ηλικίας. Έτσι γεννάται το ερώτημα μήπως οι ρευματικές παθήσεις είναι κυρίως πρόβλημα των ηλικιωμένων. Την απάντηση βλέπουμε στις Εικόνες 6 και 7 στις οποίες απεικονίζονται ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά ευρήματα της πανελλήνιας επιδημιολογικής έρευνας του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογικών Ερευνών σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις των ρευματικών παθήσεων. Τα ευρήματα αυτά προήλθαν από τη συγκριτική ανάλυση των αιτίων νοσηρότητας κατά ηλικία και έδειξαν ότι στο εργατικό δυναμικό της χώρας, δηλ. στα άτομα ηλικίας 19-65 ετών, οι ρευματικές παθήσεις είναι το πιο συχνό αίτιο 5 δεικτών νοσηρότητας, δηλ. των χρόνιων προβλημάτων υγείας, της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας, του βραχυχρόνιου περιορισμού των δραστηριοτήτων (απουσίες από την εργασία κ.λπ.), των ιατρικών επισκέψεων και της χρήσης φαρμάκων με συνταγή (Εικόνα 6).

Αντίθετα, στους ηλικιωμένους, δηλ. στα άτομα ηλικίας 66 ετών και πάνω, οι ρευματικές παθήσεις είναι το πιο συχνό αίτιο μόνο 2 δεικτών νοσηρότητας, δηλ. των χρόνιων προβλημάτων υγείας και της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας (Εικόνα 7).

Η διαφορά αυτή οφείλεται στο ότι αυξάνει με την ηλικία και μάλιστα με μεγαλύτερο ρυθμό η νοσηρότητα που σχετίζεται με άλλες παθήσεις, όπως π.χ. τις καρδιαγγειακές.
Επομένως οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν πρόβλημα υγείας τόσο των ηλικιωμένων όσο και του εργαζόμενου πληθυσμού.

Συμπεράσματα

Οι ρευματικές παθήσεις λόγω της μεγάλης τους συχνότητας και των δυσμενών τους επιπτώσεων αποτελούν μέγιστο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Επομένως θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους Φορείς Υγείας και Ιατρικής Εκπαίδευσης κατά τον προγραμματισμό της προπτυχιακής και της μεταπτυχιακής ιατρικής εκπαίδευσης, της έρευνας και της παροχής των υπηρεσιών υγείας.

 

 

Αλέξανδρος Α. Ανδριανάκος
Ρευματολόγος, Άμ. Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογικών Ερευνών

Περισσότερες πληροφορίες για τις ρευματικές παθήσεις μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογικών Ερευνών: www.elire.gr

#########