Περισσότερα από 600 άτομα, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, μέλη συλλόγων ληπτών υπηρεσιών και οικογενειών για την ψυχική υγεία, εκπρόσωποι επιστημονικών συλλόγων και φοιτητές, συμμετείχαν στο συνέδριο με θέμα «Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση σε συνθήκες Οικονομικής Κρίσης», που διοργανώθηκε το διήμερο 30 και 31 Μαρτίου, από την  Ε.Π.Α.Ψ.Υ. (Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας), με τη συνεργασία της W.A.P.R και της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 

  

 Στο βήμα του συνεδρίου ανέβηκαν οι υφυπουργός Υγείας, Μάρκος Μπόλαρης, Andor Laszlo, Ευρωπαίος Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, Lourdes Ladrido Ignacio, πρόεδρος του WAPR, Στέλιος Στυλιανίδης, αντιπρόεδρος του WAPR και πρόεδρος του Συνεδρίου, και Μαρία Λογοθέτη, Ειδική Γραμματέας για την Ανάπτυξη Διεθνών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών.

 Στο συνέδριο μίλησαν ακόμη ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, Καθ. Γ. Σακέλης, ο Καθ. Jose Miguel Caldas de Almeida, ο Ron Coleman, από το Δίκτυο «Hearing Voices», Natalie Drew από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και άλλοι ειδικοί από το χώρο της Ψυχικής Υγείας, στην Ελλάδα και διεθνώς.

 Ο Δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε «Θέτετε προς συζήτηση ορισμένες από τις πιο ουσιώδεις, τις πιο κρίσιμες, τις πιο ενδιαφέρουσες πλευρές των συνεπειών της κρίσης που συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία. Στα ερωτήματα που τίθονται στο Συνέδριο δεν μπορούμε να απαντήσουμε χωρίς τη συμβολή των ειδικών -χωρίς την έρευνα, τη μεθοδική επεξεργασία των δεδομένων και τη διεπιστημονική προσέγγιση και αξιολόγησή τους, που μπορούν να προσφέρουν επιστημονικές κοινότητες όπως η εταιρεία σας, η Παγκόσμια Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Και χρειαζόμαστε απαντήσεις, προκειμένου να κατανοήσουμε βαθύτερα την υφή αυτής της κρίσης, τις εκφάνσεις και τις επιπτώσεις της, και να διαμορφώσουμε αποτελεσματικές πολιτικές για τη δημόσια υγεία και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση».

Από την πλευρά του, ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, Καθ. Γ. Σακέλης παρουσίασε δεδομένα για την κρίση στο χώρο της κοινωνικής προστασίας και τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί η κρίση στο χώρο της ψυχικής υγείας και να υπάρξουν αλλαγές στις υπηρεσίες είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός ισχυρού κοινωνικού κινήματος.

Ο Καθ. Jose Miguel Caldas de Almeida έδειξε με σαφήνεια ότι η μεταρρύθμιση και η βελτίωση των υπηρεσιών είναι δυνατή, ακόμα και σε συνθήκες κρίσης, παρουσιάζοντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Εκεί, μετά από μία περίοδο προβλημάτων και μεταρρυθμιστικών αδιεξόδων, ομάδα ειδικών, με την υποστήριξη του ΠΟΥ, προχώρησαν σε ανασχεδιασμό του εθνικού σχεδίου για την ψυχική υγεία και επιδιώκουν την αλλαγή, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό και για τη χώρα μας. 

 Παρατεταμένο χειροκρότημα προκάλεσε η ομιλία του Ron Coleman, ο όποιος μέσα και από την προσωπική του εμπειρία ως λήπτης ψυχιατρικών υπηρεσιών στο παρελθόν, κάλεσε τους λήπτες να διεκδικήσουν οι ίδιοι τα δικαιώματα τους και την αλλαγή και τους επαγγελματίες να μην προσπαθούν να εφαρμόσουν βίαια το μοντέλο εργασίας τους στους ασθενείς αλλά να δουλεύουν μαζί τους στην προσπάθεια διεκδίκησης του «δικαιώματος στη ζωή».

 Παρουσιάστηκαν, από ειδικούς που είχαν άμεση εμπλοκή, εμπεριστατωμένα παραδείγματα καλής πρακτικής ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινοτικής ψυχιατρικής από την Τεργέστη, τη Λιλ, το Μπέρμιγχαμ, τη Βοστώνη και άλλες χώρες.Στο πλαίσιο της συζήτησής τους τέθηκε ο προβληματισμός για τη συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα που χρειάζεται νέα ταυτότητα, νέες συμμαχίες και νέα πνοή. Οι συνθήκες που δημιουργεί η κρίση καθιστούν σαφές ότι αποτελεί από τις τελευταίες ευκαιρίες για να υπάρξει βελτίωση του συστήματος με αντιμετώπιση του κατακερματισμού των υπηρεσιών, τη μη εφαρμογή του νομικού και θεσμικού πλαισίου στην πράξη, της ανισσόροπης ανάπτυξης. Πολλοί εργαζόμενοι από το ακροατήριο κατέθεσαν το προσωπικό τους βίωμα αδιεξόδου στην παροχή ψυχιατρικής φροντίδας στη χώρα μας και τις έντονες ανησυχίες τους. 

 Η Natalie Drew από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έδειξε μέσα από την παρουσίαση της το μέγεθος και το εύρος της καταπάτησης των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και παρουσίασε το πρόγραμμα του ΠΟΥ Quality Rights που έχει σκοπό να επιφέρει άμεσες και πρακτικές αλλαγές στις δομές ψυχικής υγείας και στην προστασία των δικαιωμάτων. Το πακέτο εργαλείων του προγράμματος προσαρμόζεται στα ελληνικά από την Ε.Π.Α.Ψ.Υ.

 Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε 5ωρη συνάντηση εργασίας επαγγελματιών από 9 χώρες της Ν.Α Ευρώπης με σκοπό τη σχεδίαση δράσεων για την ενίσχυση της δικτύωσης φορέων της κοινωνίας των πολιτών με την υποστήριξη της World Association for Psychosocial Rehabilitation, του International Mental Health Collaborating Network και του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

 Στα εργαστήρια διάρκειας 4 ωρών που πραγματοποιήθηκαν, επαγγελματίες, μέλη συλλόγων οικογενειών και λήπτες υπηρεσιών ασχολήθηκαν με τα

ακόλουθα:

 

–          Πώς ορίζουμε την έννοια της «καλής πρακτικής» και πώς μπορούμε να μεταφέρουμε την εμπειρία καλών πρακτικών στην καθημερινή μας εργασία

 

–          Οι διαφορετικές προσεγγίσεις, οι αντιθέσεις και οι τρόποι διεκδικήσεις των δικαιωμάτων των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας

 

–          Η έννοια του «recovery» στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση: τι σημαίνει, ο ρόλος της στάσης των επαγγελματιών, πώς μπορούμε να το εφαρμόσουμε στις δομές μας

 

Στο εργαστήριο με τίτλο «Κοινωνικός Αποκλεισμός, Κοινωνική και Αστική Οδύνη» οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να διερευνήσουν τα θέματα που αναφέρονται στον τίτλο μέσα από βιωματικές ασκήσεις υπό την καθοδήγηση του ψυχολόγου Ν. Γκιωνάκη από το Κέντρο Ημέρας Βαβέλ για μετανάστες και του Ν. Κανάκη από τους Γιατρούς του Κόσμου.

 

 

#########